-1.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Elhatárolt veszteség felhasználása kivaalanynál

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2017-től megváltozott a kivaalapba nem személyi jellegű kifizetésként kimutatott összeg elszámolása, ami érintette az elhatárolt veszteség keletkezésére és felhasználására vonatkozó előírásokat is.

Választással: bejelentés december 1-jétől december 20-ig (a törvény jelenlegi szövege szerint, de változás!) bejelentés kizárólag elektronikus úton (12T203KV) állami adóhatósághoz. a határidő jogvesztő. Végrehajtható adó- és vámtartozása 1 M forintot nem haladhatja meg a bejelentés napján. Újonnan létrejött adózónak a létrejöttét követő 30 napon belül kell a választását a NAV-hoz bejelenteni. KIVA alanya az Szt. hatálya alá tartozik. A bejelentés visszavonható: elektronikus úton január 15-éig. 4.

2016-ig érvényes előírások

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény
 (Katv.) 2013–2016. adóévekben hatályos előírása szerint elhatárolt veszteségnek a módosításokkal korrigált negatív pénzforgalmi eredmény, és a kivaalanyiságot megelőzően a társasági adó hatálya alatt keletkezett és még fel nem használt veszteség minősült (Katv. 20. § (9) bekezdés).

Ezt a veszteséget a kivaalany 10 év alatt egyenlő részletekben használhatta fel, a keletkezés sorrendjében a korrigált pénzforgalmi eredmény csökkentésére (Katv. 20. § (10) bekezdés).

Ugyanakkor, ha az adózó a kivaalanyiság alatt korábban még használatba nem vett tárgyi eszközökkel (beruházással) szellemi termékekkel, kísérleti fejlesztés aktivált értékével kapcsolatos célokra továbbiakban: beruházásra) az adóévben kifizetéseket eszközölt, akkor dönthetett úgy, hogy annak összegével teljes mértékben csökkenti a beruházásra történő kifizetést következő adóévek adóalapját. A csökkentésnek nem feltétele, hogy az érintett eszközöket rendeltetésszerű használatba vette az adózó vagy nem (Katv. 20. § (11) bekezdés).

A kiva hatálya alatt keletkezett és a társasági adó hatálya alá történő visszatérésig fel nem használt veszteséget nem lehetett átvinni a társasági adó hatálya alá.

Forrás: adozona.hu

Képek: SlidePlayer.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...

Hajófelvonulással nyitották meg a farsangot Velencében – videó

Egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig...

Ítéletidő és lavinaveszély Ausztriában – videó

Ausztriában egész hétvégén erős szelek és hóviharok tomboltak. Az óránként száz kilométeresnél is erősebb szelek fákat csavartak ki, tetőket...