9 C
Budapest
2024. február. 29. csütörtök

Elhallgattatná Orbán Viktort az Európai Unió

Dátum:

Megosztás:

Az Európai Unió vezetői most már komolyan fontolgathatják, hogy „ledobják az atomot”, azaz hogy Orbán Viktor miatt felfüggesztik Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban – írja az RTL

Bekeményíthetnek az európai uniós állam és kormányfők, ha Orbán Viktor a jövő heti uniós csúcson tovább vétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagot, ami létfontosságú az oroszok által lerohant ország védekezéséhez.

A Politiconak most névtelen brüsszeli források azt állítják, hogy az EU vezetői leszámolhatnak az Orbán Viktorral szemben eddig alkalmazott „puha” megközelítéssel, és komolyan terítékre kerülhet az, hogy Magyarországtól megvonják a szavazati jogot, ami a legsúlyosabb politikai szankciót jelenti egy tagállammal szemben.

A cikk kitér arra is, hogy van egy magyar mondás arra, ha nem mennek jól a dolgok: A béka segge alatt van. Szerintük a szavazati jog felfüggesztésével

Orbán Viktor jócskán a béka segge alá kerülne.

Steven Van Hecke, a Leuveni Egyetem európai politikával foglalkozó professzora szerint „egyértelmű, hogy az állam- és kormányfőknek elegük van Orbánból”.

A közép- és kelet-európai országok azonban vonakodhatnak támogatni a Magyarországgal szembeni eljárást, mivel könnyen ők is hasonlóval nézhetnek szembe a jogállamisági kérdések miatt. Különösen Robert Fico számít sötét lónak. Ő korábban a magyarellenes intézkedéseivel vált ismertté, ma már Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségesének számít. 

A Politico szerint azonban nem egyértelmű, hogy Fico végül Orbánhoz, vagy a többi uniós tagállamhoz lesz-e hűséges.

Ráadásul Krekó Péter, a Political Capital igazgatója szerint Magyarországon is fennál a veszélye annak, hogy a szavazati jog felfüggesztése „még jobban elidegenítené Magyarországot az Európai Uniótól”. A fideszes EP-képviselő Hidvéghi Balázs szerint egy ilyen döntéssel az EU megásná a saját sírját.

A francia meló

A Politico szerint az elmúlt időszakban Orbán Viktor sok fontos szövetségest veszített. Giorgia Meloni, szélsőjobboldali olasz miniszterelnök például egyértelműen Ukrajna pártján áll és nagyon úgy fest, a kínai közeledésüknek is annyi. Geert Wilders szélsőjobboldali pártja pedig hiába nyerte meg a legutóbbi holland választást, még nem biztos, hogy a politikusból miniszterelnök is lesz. Lengyelországban pedig a nacionalisták szenvedtek vereséget a voksoláson, ott az Európa-barát jobboldal győzött.

Franciaország azonban látványosan tartózkodik attól, hogy nyíltan bírálja Magyarországot, ami annak köszönhető, hogy a franciák szeretnék helyreállítani a bizalmat. Tavaly decemberben Orbán Viktor Párizsban járt Macronnál egy magánvacsorán, a francia diplomaták pedig a Politico szerint egymásnak adják a kilincset Budapesten.

Valóságos francia offenzíva indult az Orbán probléma megoldására

– vázolta a helyzetet egy európai ügyekben jártas volt francia diplomata a Politiconak.

Kérdés, hogy ez mennyire lesz sikeres, a portálnak nyilatkozó brüsszeli források szerint ugyanis az orbáni retorika már egyre jobban megjelenik az Európai Unió főáramában is.

Orbán belső forradalmon dolgozik

– mondta erről a diplomáciai forrás.

A cikk végül azzal zárul, hogy Orbán Viktor és szélsőjobboldali szövetségesei várhatóan megerősödnek az idei európai parlamenti választáson, ezáltal közelebb kerülnek a hatalomhoz és az áhított belső forradalom győzelméhez.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Melyek az irodai munkakörnyezet digitalizációjának előnyei?

Az irodai munkakörnyezet digitalizációja számos előnnyel jár, amelyek javíthatják a munkafolyamatok hatékonyságát, csökkenthetik a költségeket és elősegíthetik a...

Idén októberben lép életbe a kibartan törvény, amely konkrét szabályozásokat határoz meg..

Az október 18-án hatályba lépő kibertan törvény (NIS2 magyar megfelelője) kiterjeszti az előírások alá eső szolgáltatások körét és jelentősen szélesíti azon nemzetgazdasági...