8.1 C
Budapest
2024. április. 22. hétfő
HomeFőhírekKülföldElhalasztják a Brexitet! Csatát vesztett Johnson!

Elhalasztják a Brexitet! Csatát vesztett Johnson!

A londoni alsóházi képviselők voksoltak a brexitmegállapodás alapelveiről és a további tárgyalás lehetséges menetrendjéről, vagyis arról, hogy sebtiben, éjszakai tárgyalásokkal küzdjék át magukat 115 oldalas „válási egyezményen”. Nagy jelentőséggel bír, hogy az elsőre rábólintottak, de mivel a másodikra nem, ezért Boris Johnson szünetelteti a brexitmegállapodás tárgyalását az EU döntéséig.

Jóváhagyta kedd este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit, lehetővé téve, hogy az egyezményről szóló törvénytervezet a ratifikációs folyamat következő szakaszaiba lépjen.

Ez az első alkalom, hogy igennel szavaztak egy – igaz, csak elvi – megállapodásra a brexitfolyamatban.

Az öt és fél órás vita után megtartott szavazáson a képviselők 329-299 arányban voksoltak a megállapodásra.

Ez még korántsem a végszavazás a múlt héten elért megállapodásról, mivel az egyezség ratifikálását célzó törvénytervezetnek az alsóházban és a felső kamarában, a Lordok Házában is több további tárgyalási szakaszt meg kell járnia.

Sky News

@SkyNews

MPs have voted in favour of a second reading of the .

MPs will now vote on the parliamentary timetable for the .

YES: 329
NO: 299

MAJORITY: 30

Follow live reaction here: http://po.st/cZKllI

Beágyazott videó

A kedd esti szavazás eredményének különös jelentőséget ad ugyanakkor az, hogy a brexitfolyamat kezdete óta a londoni alsóház most először szavazott meg egy olyan megállapodást – még ha egyelőre csak elvi szinten is -, amely a kilépési feltételeket rögzíti.

Az előző brit miniszterelnök, Theresa May kormánya háromszor terjesztette az alsóház elé a tavaly novemberben elért eredeti Brexit-egyezményt, de a képviselők mindháromszor leszavazták az akkori tervezetet.

Az már sokkal kérdésesebb volt, hogy a második szavazásnak mi lesz a kimenetele. Ennek során a brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációjára kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendről szavaztak. Eszerint rekordgyorsan, három nap alatt, szükség szerint éjszakába nyúló ülésnapokkal tárgyalták volna a „válási egyezményt”.

A parlament alsóháza végül 308-322 arányban leszavazta a menetrendet.

Sky News

@SkyNews

BREAKING: MPs have voted against the government’s timetable. This is a significant blow to Prime Minister Boris Johnson’s plan to leave the EU by October 31.

YES: 308
NO: 322

MAJORITY: 14

Follow live reaction here: http://po.st/cZKllI

Beágyazott videó

368 ember beszél erről

A szavazás után Boris Johnson miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy ez a menetrend lett volna az egyetlen lehetőség arra, hogy ne adják át a döntést az EU-nak arról, hogy mi történik ezután.

Majd bejelentette, hogy

a kormány szünetelteti a brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás parlamenti ratifikációs folyamatát, amíg az Európai Unió döntést nem hoz a halasztását indítványozó brit kormányzati kezdeményezésről.

Az Európai Bizottság szóvivője röviddel a döntés után Twitteren reagált a történtekre. Mina Andreeva azt írta, tudomásul vették a döntéseket, és várják, hogy a londoni kormány tájékoztatást nyújtson következő lépéseiről.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig konzultációkat kezd az Egyesült Királyság kiválási határidejének 2020. január 31-ig történő esetleges halasztásáról a tagállamok vezetőivel.

Mina Andreeva

@Mina_Andreeva

🇪🇺🇬🇧 @EU_Commission takes note of tonight’s result and expects the U.K. government to inform us about the next steps. @eucopresident is consulting leaders on the UK’s request for an extension until 31 January 2020.

Ma este 8 óra után két kulcsfontosságú szavazást is tartottak a brit alsóházban, ezek közül az egyiket megnyerte Boris Johnson, a másikat viszont elveszítette, ez pedig azt is jelenti, hogy az eredeti menetrendben szereplő október 31-én az Egyesült Királyság nem lép ki az Európai Unióból. A hírre a font gyengül, a tőzsdék pedig esnek.

Két fontos szavazást is tartottak ma este a brit alsóházban:

  • Az egyikben jóváhagyta kedd este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit, lehetővé téve, hogy az egyezményről szóló törvénytervezet a ratifikációs folyamat következő szakaszaiba lépjen. Az öt és fél órás vita után megtartott szavazáson a képviselők 329-299 arányban voksoltak a megállapodásra.
  • A másik szavazáson viszont leszavazta kedd este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációjára kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet,ezen a szavazáson a képviselők 322 nem, 308 igen ellenében elutasították a kormány menetrendjét.

A SZAVAZÁSOK UTÁN BORIS JOHNSON BEJELENTETTE, HOGY A KORMÁNY SZÜNETELTETI A BRIT EU-TAGSÁG MEGSZŰNÉSÉNEK (BREXIT) FELTÉTELRENDSZERÉT RÖGZÍTŐ MEGÁLLAPODÁS PARLAMENTI RATIFIKÁCIÓS FOLYAMATÁT, AMÍG AZ EURÓPAI UNIÓ DÖNTÉST NEM HOZ A BREXIT HALASZTÁSÁT INDÍTVÁNYOZÓ BRIT KORMÁNYZATI KEZDEMÉNYEZÉSRŐL. A MAI SZAVAZÁSOK VÉGEREDMÉNYE AZT IS JELENTI, HOGY NEM LESZ BREXIT OKTÓBER 31-ÉN.

Portfolio vélemény:

A kedd esti két szavazás lényege az, hogy van olyan Brexit-megállapodás, amely mögött végre a brit alsóház többsége fel tudott sorakozni, de a ratifikáció extrém sebességére egyúttal nemet mondott, így október 31-én éjfélkor várhatóan nem történik meg a Brexit, ahogy azt Johnson ígérte. Helyette az EU állam-és kormányfői döntenek arról, hogy mennyi halasztást adjanak a briteknek, akik nevében Johson 3 hónapos halasztást kért. Mivel Johnson felfüggesztette a törvény tárgyalását, így a képviselők nem is tudják módosítókkal szétbombázni azt. A kedd esti folyamatok egyúttal várhatóan az előrehozott választások felé vezetnek, amelyek elvileg karácsony előtt is megtarthatók lennének, igaz ahhoz, hogy tényleg ki is írják azokat, a képviselők kétharmadának támogatása szükséges.
Elviekben megállapodás nélküli, rendezetlen kilépés is történhetne október 31-én, de jó eséllyel nem lesz, mert van a parlament által elfogadott megállapodás, és így az EU-nak nincs oka elutasítani a halasztási kérelmet. A legvalószínűbb kimenet a halasztás, új választás megtartása, és egy Johnson párti parlamenttel a rendezett Brexit végrehajtása. Kis esély arra is van, hogy az ellentábor egy új Brexit-népszavazásig eljuttatja a folyamatot, de nem ez a fő forgatókönyv.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közben bejelentette, hogy konzultációkat kezd az Egyesült Királyság kiválási határidejének 2020. január 31-ig történő esetleges halasztásáról a tagállamok vezetőivel – közölte az Európai Bizottság szóvivője kedden. Mina Andreeva arról számolt be a Twitteren, hogy tudomásul vették a döntéseket, és várják, hogy a londoni kormány tájékoztatást nyújtson következő lépéseiről.

A Brexittel kapcsolatos ma esti hírekre a tőzsdék is reagáltak, az amerikai tőzsdék lefordultak,

spsps

de esik a DAX határidős részvényindex is, amely néhány perc alatt közel 70 pontot esett.

daxs

Az angol font jelentősen gyengült a vezető devizákkal szemben.

gdpp

Kirsty Wigglesworth

Címlapkép: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work