20.2 C
Budapest
2022. május. 27. péntek

Elfogynak az új rendszámok, mi a megoldás?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Napokon belül elkezdik osztani az R-es rendszámokat! Közben egyre több autót helyeznek fogalomba, így néhány éven belül elfogynak az új rendszámok. De mi lesz azután, ha már kiadták a ZZZ-999-es rendszámot is?

Nagyon hamar, másfél év alatt elfogytak a P-s rendszámok, ám ezek után nem a Q jön, hanem az R. Az O betű is azért marad ki, mert könnyen össze lehet téveszteni a Q betűvel és a nullával, ami különösen az automatikus rendszámfelismerő rendszerekben, így a VÉDÁ-ban okozhat problémákat.

Június első hetében elkezdődött az R betűvel kezdődő rendszámok gyártása. A szállítás a kormányablakok készletigényének megfelelően történik

– tájékoztatta a Ripost-ot a Belügyminisztérium.

Lapunk úgy értesült, hogy már R-es rendszámot kapnak az igénylők, ám ez hamarabb elfogy majd, mint a P-s, ugyanis a rendőrség tulajdonában csaknem ezer, R-rel kezdődő rendszám van.

A hatóságok úgy számítottak, hogy 2030 környékére fogynak el a 3 betűből és 3 számból álló rendszámok, ám ez sokkal hamarabb bekövetkezhet.

Korábban felvetődött a területalapú rendszám ötlete. Akkor ezt elvetették, de most újra napirendre kerülhet. Az autósok szerint ez több szempontból is hasznos.

  • – Egyrészt több információt ad az autóról és tulajdonosáról, ugyanis most egy használt autón is lehet vadiúj rendszám. Másrészt biztosan nem dudálnék rá egy sárvári rendszámú sofőrre Budapesten, mert tudom, hogy nincs helyismerete – mondta a Ripost-nak Kovács Gergő.

Romániában és Szlovákiában is területalapú rendszám van, Amerikában államonként is változik, és a tulajdonos választhat több háttér és szín közül, emellett egy-egy szervezet, intézmény logója is rákerülhet a táblára. Utóbbi költségét az adott intézmény kapja egyfajta adományként.

Sokba kerülnek az egyedi rendszámok

Ha valaki egyedi rendszámot szeretne Magyarországon, két lehetőség közül választhat.A három betű és három szám rendszámhoz 112 ezer 450 forint ellenében juthat hozzá. Az öt betű és két szám vagy az öt betű és egy szám kombinációjú (hat betű nulla számos verzió nem kérhető) 435 ezer forint. A rendszám szövege nem ütközhet közrendbe, közerkölcsbe vagy jogszabályba, így például a káromkodások kiesnek, de megtévesztő feliratú, például POLIC-1 sem lehet.

Törley vezette a 351-et Már egy 1901-es rendelet előírta a hatósági rendszám használatát. 1906-ban a Magyar Automobil Club jegyzéke szerint a legnagyobb rendszám a 351-es volt, ezt Törley József egyik teherautója használta. 1958-tól vezették be a hatkarakteres rendszámokat, melyek két betűből és négy számból álltak, közöttük rövid kötőjellel. A kezdőbetűk a jármű típusára, jellegére, üzembentartójára utaltak. Eleinte ilyennel közlekedett Taki bácsi taxija is a Szomszédok című kultikus sorozatban. A jelenlegi sorozat kibocsátása 1990 augusztusában kezdődött, hivatalosan az első ilyen rendszám az AAB-001-es volt.
Forrás: Ripost
Fotó: MTI

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Három fontos témával foglalkozunk ma videónkban: Megtorlástól retteg …; – Minizsenik vagy autisták? – Galla Miklós meztelenkedett; – videó (18+)

MEGTORLÁSTÓL RETTEG - exkluzív interjút adott az az édesanya, akit vert és prostitúcióra kényszerített 17 éves barátja. A...

“Ha a biztonsági cég embere nem hagyja ott a gyermekemet magára a füstölő lakásban, akkor a fiunk még ma is élhetne” – Babicsek Bernát...

Babicsek Bernát szülei, miután megkapták fiuk halálával kapcsolatos nyomozati anyagokat, úgy vélik, a 41 éves színész ma is...

Új jelképeket kap Salgótarján várossá válása századik évfordulóján

Salgótarján idén ünnepli várossá válásának századik évfordulóját, a centenárium alkalmából polgármesteri lánccal és városkulccsal bővítik az önkormányzati jelképek...

Kislányom beleharapott a virslibe, majd fuldokolni kezdett. Ez volt benne:.. – Oszd meg, hogy minden anyukához és mindenkihez eljusson!

“Anyukák és mindenki!!! Már eltelt több óra azóta, hogy reggeliztünk a kislányommal, de azóta remegek az idegességtől.." Egy édesanya...