6.6 C
Budapest
2022. december. 5. hétfő

Elfogadták a szociális törvényt: hullazsákos tüntetés kezdődött a Parlament előtt

Dátum:

Megosztás:

Változnak a szociális gondoskodás szereplőire vonatkozó rendelkezések, miután a szociális törvényt is módosította a Magyarország biztonságát szolgáló – 134 igen szavazattal, 54 ellenvoks mellett elfogadott – jogszabály.

Kedd délután eközben a Parlament előtt civil aktivisták fekete hullazsákokba bújva tiltakoztak a szerintük igazságtalan törvénymódosítás ellen.

Mindenki felelős önmagáért – tartalmazza a szociális törvény módosítása, amely kiemeli az egyéni és hozzátartozói felelősséget az egyén szociális biztonságáért, a képességeiket és a lehetőségeiket figyelembe véve. A módosítás a polgári törvénykönyv alapján határozza meg a hozzátartozói kört.

A gondoskodási sorban a következő szinten a települési önkormányzatok állnak, azzal a kikötéssel, hogy kizárólag a jogszabályban meghatározott feltételek szerint áll fenn a gondoskodási kötelezettségük. Az önkormányzatot követik – az utolsó pillanatban átírt új szövegezés szerint – az egyházak és a karitatív szervezetek azon sorban, amelynek tagjaitól a rászorulók a segítséget várhatják. Az utolsó helyen áll az állam gondoskodási felelőssége. A törvényben az állam és az önkormányzatok együttműködnek az egyházi és civil szervezetekkel a szociális gondoskodási feladatok ellátása során. A szociális intézmények és intézkedések rendszerének kialakítása és működésének biztosítása az állam és az önkormányzatok feladata.

A legfrissebb hírek itt!

A jövőben a szociális ellátások és támogatások vetítési alapja nem az öregségi nyugdíj lesz, hanem a szociális vetítési alap. Az elfogadott törvény meghatározása szerint a tartásdíjat megelőlegezi az állam, ha a fizetésre kötelezett szülő nem teljesíti a kötelezettségét, a bírósági végrehajtás pedig eredménytelen, illetve az adós fél legalább háromhavi díjjal tartozik.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a fogyatékosságüggyel kapcsolatban új főigazgatósággal bővül – erről is rendelkezik a törvénymódosítás.

A törvény zárószavazásakor a Párbeszéd-frakció öt tagja felállva tiltakozott fehér pólókban, amelyeken ez a felirat voltt olvasható: Stop „Lex Megdöglesz”.Eközben kedd délután a Parlament előtt civil aktivisták fekete hullazsákokba bújva tiltakoztak a szerintük igazságtalan törvénymódosítás ellen. A szociális dolgozók lefeküdtek a földre, s hangszórókon szívdobbanásokat játszottak le.A módosítás miatt az LMP az Alkotmánybírósághoz fordult.

(MTI/Blikk)

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor Miniszterelnökünk tegnap így köszöntötte fel a magyarokat: Áldott adventet kívánok! ..

Áldott adventet kívánok! - írta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán.  

2022-es katari FIFA-vikágbajnokság – események, összefoglaló

Itt tudod áttekinteni, mi történt ediig, és mi következik ezután! Google Hirmagazin.eu

Vészjósló az oroszok válasza az EU-s olajársapkára

Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele. Oroszország csak olyan országoknak fog...

Legfontosabb bűnügyi-, baleseti hírek – összefoglaló

Ismét eltűnt két gyermek, Harkály Beáta Alexandra és Horváth Szilveszter. Aki látta őket, hívja a 112-t, vagy bármelyik...