25.1 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Életfogytiglant kapott, mégis élete legboldogabb napja lett: 63 éve ítélték el Göncz Árpádot, akiben egy smasszer tartotta a lelket..

Dátum:

Megosztás:

Élete legboldogabb napjaként emlékezett Göncz Árpád arra a napra, amikor a kommunista állam életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

Göncz Árpádot halálbüntetés fenyegette, mert 1957 februárjában segített külföldre csempészni Nagy Imre titkos kéziratait / Fortepan / Hunyady JózsefGöncz Árpádot halálbüntetés fenyegette, mert 1957 februárjában segített külföldre csempészni Nagy Imre titkos kéziratait / Fortepan / Hunyady József

A későbbi köztársasági elnök ugyanis meg volt róla győződve, hogy halálos ítélet és bitófa vár rá.

– Felkötik? – kérdezte Göncz Árpádot a börtönőr, miközben az ítélethirdetésre kísérte foglyát napra pontosan 63 évvel ezelőtt, 1958. augusztus 2-án.

– Nagy valószínűséggel igen – ismerte el a későbbi köztársasági elnök.

– Higgye el, nem fáj jobban, mint egy foghúzás – vigasztalta Gönczöt az empatikus smasszer. Ebben valószínűleg igaza volt, de ez nem volt olyan különösen vigasztaló – emlékezett később a Beszélőnek adott interjújában az elítélt.

Mindenki ezt olvassa most!

Göncz Árpádot az 1956-os forradalom utáni megtorlás során, 1957. május 23-án tartóztatták le Bibó Istvánnal együtt. Mindkettejüket a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedéssel, valamint hűtlenség bűntettével vádolták meg.

Göncz ellen a kommunista rezsim egyik legsúlyosabb vádja az volt, hogy a forradalom után segített külföldre menekíteni Nagy Imre „A magyar nép védelmében” című kéziratát.

Erről vallott a per harmadrendű vádlottja, Regéczy Nagy László is, aki letartóztatása előtt az angol követségen dolgozott sofőrként.

– 1957 februárjának elején Göncz Árpád barátom azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy kérdezzem meg Cope követségi titkárt: hajlandó lenne-e kijuttatni külföldre Nagy Imre politikai hagyatékát. Erre azért van szükség, mert a Nagy Imre hagyatékát őrző személy külföldre akar távozni, de nincs kapcsolata a kinti emigráns szervezetekkel – vallotta Regéczy a tárgyaláson.

A később kivégzett Nagy Imre miniszterelnök beszél 1956. október 23-án a forradalmi tömeghez a Parlament erkélyéről / Fortepan / Fortepan/Album023A később kivégzett Nagy Imre miniszterelnök beszél 1956. október 23-án a forradalmi tömeghez a Parlament erkélyéről / Fortepan / Fortepan/Album023

Az angol követségi titkár hajlandónak mutatkozott segíteni az ügyben, így hát Göncz és Regéczy létrehozott egy titkos találkozót a Központi Statisztikai Hivatal budai székháza mögötti kis utcában.

Göncz itt adta át a mintegy 300 gépelt oldalnyi kéziratot – Nagy Imre politikai hagyatékát – a brit követség magyar alkalmazottjának.

Az eset nem kis bosszúságot okozott a kommunista hatalomnak, amely akkor már javában készítette elő a forradalom miniszterelnökének perét és halálos ítéletét. A Minisztertanács által kiadott, „Nagy Imre és bűntársai ellenforradalmi összeesküvése” című könyvben fel is rótták az esetet:

Nagy Imre külföldre csempészett tanulmányát az imperialisták kinyomatták és megtévesztésül különböző borítólapokba kötve, Magyarországra küldték

– panaszolták a forradalom „bűneit” felsoroló kötetben, Göncz Árpád szerepét is megemlítve a történtekben.

Göncz Árpád a hetvenes években Szigligeten, az Írók Alkotóházának teraszán / Fortepan / Hunyady JózsefGöncz Árpád a hetvenes években Szigligeten, az Írók Alkotóházának teraszán / Fortepan / Hunyady József

Az ítélethirdetésre sétálva az akkor 36 éves Göncz Árpádnak minden oka megvolt rá, hogy az akasztófától tartson. A védőügyvédje például csupán kétszer 15 percig tanulmányozhatta a 450 oldalas peranyagot, de ő egyébként is a fennálló kommunista rend híve volt.

– Amikor elkezdtük a beszélgetésünket, fontosnak tartotta tudatni velem, hogy a történelem szemétdombjára kerülök – emlékezett a Beszélőnek adott interjújában Göncz Árpád.

„Ebben a jogrendszerben azonban védekezésre nem volt lehetőség. A védőbeszéd és a vádbeszéd között a különbség csak annyi volt, hogy az ügyész azt mondta: „Tisztelt bíróság, a vádlott, ez a sötét csirkefogó, ezt és ezt követte el, a legsúlyosabb ítéletet kérem”; a védő pedig azt: „a védencem, az a sötét csirkefogó, ezt és ezt követte el, irgalmas ítéletet kérek.

Bibó István és Göncz Árpád hetekig éltek abban a tudatban, hogy a tárgyalás után két órával ki fogják végezni őket. „Ez teljesen nyilvánvaló volt, mert elvégezték még az elmeorvosi vizsgálatot is, hogy az ítéletet ne lehessen kikezdeni” – mondta Göncz.

Mégis, az ügyész az utolsó pillanatban kötél helyett életfogytig tartó börtönbüntetést kért a vádlottakra. Hírlik, hogy a befolyásos indiai miniszterelnök, Nehru közbenjárására menekülhettek meg. Ez a részlet akkor nem is különösebben érdekelte Göncz Árpádot: a cellájában visszatérve euforikus öröm járta át.

– Az az este az életem legboldogabb estéje volt; több mint másfél év után először tudtam úgy elaludni, hogy nem világított a szemembe kétszázas lámpa, nem rugdosták a vasajtót félóránként végig az egész folyosón, mert valaki behúzta a kezét álmában a takaró alá. Tudtam, hogy életben maradok – idézte fel a Beszélőnek a rendszerváltás utáni első magyar köztársasági elnök.

Göncz Árpád megúszta a kötelet, és 1990 után Magyarország köztársasági elnöke lett / Fortepan / Szalay ZoltánGöncz Árpád megúszta a kötelet, és 1990 után Magyarország köztársasági elnöke lett / Fortepan / Szalay Zoltán

Göncz Árpád a börtönben nem keseredett meg, sőt, úgy érezte, győzelmet aratott az elnyomó rezsim felett. 1963-ban az általános amnesztiával szabadult, de addigra a börtönben kiválóan megtanult angolul. Szabadulása után először szakmai szövegek, majd irodalmi művek fordításával kereste a kenyerét.

Legismertebb fordítása a Gyűrűk Ura, amelyet a másik ismert Tolkien-fordítótól Réz Ádámtól vett át. A hatalmas mű kemény munkával járó fordítása során kicsit megcsömörlött a könyvtől, de aztán ismét megszerette a legendás fantasy könyvet – sőt, állítólag egy picit még szerelmes is lett Galadriel tünde-úrnő karakterébe, akit a filmben Cate Blanchett alakított.

Göncz Árpád 2015. október 6-án, 93 évesen hunyt el Budapesten.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...