11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeKülföldKiemelt külföldi hírekÉletét vesztette a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus

Életét vesztette a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus

Videó

Vlagyimir Putyin kritikusának halálhírét az orosz börtönhatóság is megerősítette.

Meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus – közölte az orosz büntetés-végrehajtás. „Navalnij egy séta után rosszul lett, majd szinte azonnal elvesztette az eszméletét. Rögtön orvost riasztottak hozzá, de már nem tudták újraéleszteni. A halál okának megállapítása folyamatban van” – írják a közleményben.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azt mondta: „Navalnij halála miatt semmilyen különleges intézkedésre nem lesz szükség, amennyire tudjuk, a hatályos szabályoknak megfelelően a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat minden szükséges ellenőrzést és vizsgálatot elvégez.” Peszkov közölte, hogy tájékoztatják Putyin elnököt a történtekről.

Alekszej Navalnij 1976-ban született egy Moszkva megyei kistelepülésen. A 2011-es fővárosi tüntetések idején robbant be a köztudatba, amikor Vlagyimir Putyin úgy döntött, négy év miniszterelnökség után visszatér az elnöki székbe. A jogász-aktivista az ellenzék  egyik vezető alakja lett, azzal vált híressé, hogy putyinista oligarchák korrupciós ügyeiről kezdett blogolni, és drónvideókat tett közzé. 

Navalnij 2020. augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk–Moszkva repülőjáraton. Hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint Novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében, Navalnij pedig személyesen Putyint vádolta meg a merénylet elrendelésével.

Hírhedt fegyenctelepre került

Alekszej Navalnijt 2021 februárja óta tartották fogva különféle fegyintézetekben. Amikor Németországból hazatért, a repülőtéren őrizetbe vették. Egy börtönkolóniára küldték, azzal vádolva, hogy megsértette az Yves Rocher-ügyben a próbaidő feltételeit.

A bíróság 2014-ben bűnösnek találta Navalnijt abban, hogy részt vett a francia Yves Rocher kozmetikai világcég orosz leányvállalatának állítólagos csalásaiban. Ezt az ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága később „önkényesnek” nyilvánította. Navalnij akkor három és fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de a moszkvai bíróság később ennek letöltésére is kötelezte.

A politikust folyamatosan és több ügyben helyezték vád alá, köztük azért is, mert adományokat gyűjtött a 2018-as elnökválasztási kampány során. Azt a választást Vlagyimir Putyin 77,5% arányban nyerte meg, Navalnij pedig bojkottálta a részvételt.

Tavaly augusztusban szélsőséges csoport létrehozása, szélsőséges tevékenység finanszírozása, szélsőségességre való felbujtás, valamint az állampolgárok jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása címén Alekszej Navalnij újabb 19 évi fegyházat kapott. Először a Vlagyimir környékén lévő pokrovi börtönben tartották fogva, ahonnan előbb egy, ugyanebben a régióban lévő, szigorított rezsimű büntetőtelepre szállították, majd onnan tavaly a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetbe helyezték át.

Három hétig nem lehetett tudni a hollétéről, mígnem kiderült, hogy az orosz ellenzék egyik legismertebb alakját egy sarkvidéki börtönkolóniára szállították. Az ellenzéki politikusra néhány hete újabb külön fegyelmező ítéletet sóztak, immár a 25.-et.

Világszerte méltatják

Rishi Sunak brit miniszterelnök szörnyűségesnek nevezte a tragédiát. „Alekszej Navalnij az orosz demokrácia legádázabb szószólójaként egész életében hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot” – írta.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is méltatta a politikust, aki szavai szerint a szabadság és a demokrácia értékeiért küzdött, ezekért az eszmékért pedig a létező legnagyobb áldozatot hozta. 

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter azt mondta, Navalnij „az életével fizetett az elnyomó rendszerrel szembeni ellenállásáért. Annak, hogy egy büntetőtelepen kellett meghalnia, emlékeztetnie kell bennünket Putyin rendszerének valóságára”. 

Edgars Rinkevics lett elnök pedig kijelentette, „Navalnijt a Kreml brutálisan meggyilkolta”.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work