8.4 C
Budapest
2023. március. 27. hétfő

Élet -68 Celsius-fok alatt (Olvasd el és nézd meg!)

Dátum:

Megosztás:

Egy távoli szibériai faluban már -65 Celsius-fok alatti hőmérsékletet is mértek. Ojmjakon a világ leghidegebb, állandóan lakott településének számít.

 

Itt mérték az északi félgömb eddigi legalacsonyabb hőfokát

Nemrégiben körbejárta az internetet annak a lánynak a fotója, aki a farkasordító hidegben jégcsapokká vált szempillákkal tekintett bele a fotós kamerájába. Míg nálunk a hőmérő higanyszála január végén plusz 10 Celsius-fok fölé kúszott, addig a Kelet-Szibériában található faluban már mértek -68 Celsius-fokos hideget is.

A falu, ahol „sosem fagy be a folyó”

A falu neve kissé ellentmondásos, mivel az Ojmjakon kifejezés egy olyan folyót jelent, amely sosem fagy be. Ez annyiban igaz is, hogy a falvacskában valóban található egy forró vízű forrás, amely miatt korábban nomád csoportok és rénszarvas pásztorok kedvelt tanyázó helye volt. A több mint ötszáz lelket számláló település az 1930-as években virágzott fel. A második világháború évei alatt repülőtér is épült mellette. Ojkmjakon pedig ekkortól vált egybefüggő faluvá.

Az élet sem fagyott meg

Bármilyen hihetetlen, azonban itt annak ellenére sem állt meg az élet, hogy a talaj szinte egész évben fagyos, és decemberben naponta szinte csak három órán keresztül van világos. Lakosai remekül alkalmazkodtak ehhez a közép-európai szemmel nézve már-már kegyetlenül hideg szubarktikus klímához. Nap mint nap eljárnak dolgozni, és a hóval fedett utcákon még árusokba is botlani, akiknek a száraz hideg miatt nem kell attól tartaniuk, hogy megromlik a portékájuk.

Mondhatni virágzik a turizmus is. Gyakran botlani a településen extrém élményekre vágyó kínaiakba, akik attól sem rettenek vissza, hogy megmártózzanak a forró vízű forrásban.

Forrás: Boredpanda.com

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Tévhit, hogy a vízben található baktériumok okozzák a hüvelyfertőzéseket

Edzett hüvelyflórával induljunk a Húsvét ünnepének.. A legfrissebb hírek itt!   Erre ügyeljünk a húsvéti wellnesskor: Tévhit, hogy a vízben található...

Scientists may have uncovered the oldest evidence of a meteor hitting Earth ever

Geologists have discovered the earliest evidence of a meteor collision with Earth: tiny fragments of melted rock that...

Magyar cég innovációiért rajong a világ

Világító homlokzat és 3D betonnyomtató.. Piros Attila lett idén a Leader of the Year nagyvállalati nagydíjasa Piros Attila, a Saint-Gobain...

Blog – A pedagógusok

Ha megfizetlek, tudsz? Hofi Géza: Tudsz úszni? Nem. Ha megfizetlek, tudsz? Több hónapja tart a pedagógus sztrájk, de nem egységes,...