4.7 C
Budapest
2023. január. 31. kedd

Éles helyzetben vizsgázik az önkéntes tartalékosi rendszer

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: hirado.hu

Simicskó István új honvédelmi miniszter egyik első intézkedéseként a tömeges migrációs helyzetre tekintettel Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását. Az önkéntes alapú szolgálatteljesítés bevezetése előtt nem volt tisztázott, hogy mit kapnak az önkéntesek, a munkaadók elől titkolózni kényszerültek a hazájukat szolgálni vágyók. Az új rendszer sikerét jelzi, hogy ma már jelentős számú önkéntes állhat a honvédség rendelkezésére.

Sokáig csak a koncepció létezett, de a gyakorlatban nem működött

Az önkéntes tartalékosi rendszer átalakításakor Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter azzal érvelt, hogy noha a rendszer már 2002 óta része a Magyar Honvédségnek, de 2012-ig nem születtek meg azok a részletszabályok, amelyek vonzóvá tették volna az önkéntes katonai szolgálat iránt elkötelezetteknek, hogy felvállalják a szolgálatot.

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékosi rendszere két részből tevődik össze: a védelmi és műveleti tartalékosokból. Az őrzési-védelmi feladatokra rendszeresített, kétezres létszámban megjelölt védelmi tartalékos keret szinte mindig teljesen fel van töltve. Az önkéntes műveleti tartalékosok száma is meghaladja a három és fél ezret.

Már 2002-ben is azt a célt fogalmazták meg a honvédségnél, hogy hatezer fő önkéntest tudjanak állományban, de 2012-ig ennek a számnak csak töredéke vállalt tartalékos szolgálatot. Olyannyira kevesen, hogy egy pletyka szerint Simicskó István mostani honvédelmi miniszter a tartalékos rendszer 2012-től érvényes új szabályozása előtt tiszteletből megtanulta kívülről a körülbelül egytucatnyi önkéntes nevét.

A pszichológiai teszten hasalnak el sokan, nem a fizikain

Önkéntes tartalékosnak az a 18. már életévét betöltött, cselekvőképes magyar állampolgár jelentkezhet a toborzóirodáknál, aki állandó lakhellyel rendelkezik Magyarországon. A jelentkezés további feltétele, hogy ne álljon fenn semmilyen kizáró ok (például büntetett előélet), illetve hogy a jelentkező megfeleljen a fizikai és pszichológiai teszten – fejtette ki a hirado.hu megkeresésére Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója

A fizikai állapot felméréséről a minisztérium elmondta, hogy az nem az önkéntesnek jelentkezők mihamarabbi eltanácsolását célozza, inkább a később ajánlott feladatokhoz ad eligazítást a honvédségnek. Eddig főleg a pszichológiai teszt miatt nem lehetett valakiből önkéntes tartalékos.

Simicsko-mti
Simicskó István honvédelmi miniszter. (MTI-fotó: Mohai Balázs)

Az önkéntes tartalékos katona beosztására való felkészítésre – katonai előképzettsége szerint differenciáltan – első alkalommal legfeljebb 25 napra, ezt követően a szerződésben foglalt időtartamig évente legfeljebb 15 napra hívható be. A felkészítésen kívül az önkéntes tartalékos katona 3 évente összesen legfeljebb 6 hónap tényleges szolgálatteljesítésre hívható be, de az időtartam az önkéntes tartalékos katona beleegyezésével meghosszabbítható – vázolta Törcsi Péter.

A munkaadókat kompenzálják

Az önkéntes toborzási rendszerre rálátó források szerint 2012-ig leginkább azért nem tudott az elvárt létszámra duzzadni az állomány, mert a jelentkezőknek szabadságot kellett kivenniük a kiképzés időtartamára, illetve többen nem merték munkaadójuk előtt felvállalni elköteleződésüket, mert attól tartottak, hogy munkaerejük kiesését a munkahelyi főnökük nem nézné jó szemmel.

Törcsi Péter ennek kapcsán elmondta, hogy a munkáltatót 2012-től utólagos kompenzáció illeti meg, amennyiben munkavállalója tényleges katonai szolgálatot teljesít. A kompenzáció mértékét a Központi Statisztikai Hivatal utoljára publikált féléves ágazati bruttó átlagkeresetnek egy napra elosztott összege. Ráadásul a munkahelyen kezdeményezhetik a tényleges szolgálatra behívott önkéntes bevonulási időpontjának átütemezését, bár ebben az esetben csak a kompenzáció felét kapja meg a munkáltató – tette hozzá.

Az önkénteseket is méltányosan kezelik

Az önkéntes tartalékos rendszer az átalakítás előtt azért sem tudott sikeres lenni, mert nem rendezte megfelelően a hivatásos és szerződéses katonák, valamint az önkéntesek körében a pénzbeli, természetbeni és szociális juttatásokat. A jogszabályok alapján az önkéntes műveleti katonák illetménye a szerződéses katonákra vonatkozó szabályok szerint kerül megállapításra és folyósításra, és a tényleges szolgálatot teljesítő önkéntesek jogosultak lettek az egyéb juttatásokra is, így például családalapítási támogatásra, illetve segélyre, „ruhapénzre”. Az önkéntes műveleti tartalékosok továbbá szolgálati viszonyuk fennállása alatt évente a mindenkori minimálbér 50%-ának megfelelő összegű rendelkezésre állási díjra jogosultak.

Törcsi Péter azt is kifejtette, hogy a munkavállalót felmondási védelem illeti meg a szolgálat teljesítése alatt, de ettől a felek közös akarattal eltérhetnek. A munkavállalónak továbbá fizetés nélküli szabadság jár szolgálatának teljesítésének idejére, mely beleszámít a munkával töltött évekbe is.

Rákérdeztünk arra is, elképzelhető-e olyan jogi trükközés, kiskapu, amelyet arra használnának fel az önkéntes műveleti tartalékosnak jelentkezők, hogy így növeljék jövedelmüket? A szakértő nem hallott még ilyen esetről, és álláspontja szerint az önkéntes tartalékosok behívására és “foglalkoztatására” egyértelmű jogszabályi feltételek vonatkoznak, ezért ezekkel visszaélni az ezt szabályozó szerződés megszegése nélkül nem lehet.

A határvédelem nemzeti ügy lett

Az önkéntes tartalékosok behívásának hátteréről Törcsi Péter kifejtette, hogy a Magyar Honvédség alapvető feladata Magyarország határainak katonai védelme, a törvény szerint a honvédelem – a határvédelem is – nemzeti ügy. Ezzel összhangban a nemrég elfogadott törvénymódosítások alkotmányos alapokon tették lehetővé, hogy a honvédség tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben rend- és határvédelmi feladatokat lásson el, ennek folytán adatott most lehetőség az önkéntes műveleti tartalékosoknak.

A módosításokkal hatékonyabbá válhat a fizikai határzár és az államhatár más szakaszainak őrzése és védelme, valamint a határzárral kapcsolatos bűncselekmények elleni fellépés is. A honvédség ugyanis az új felhatalmazások alapján a fenti válsághelyzet idején fegyverhasználati joggal – de nem fegyverhasználati kötelezettséggel – közreműködik az államhatár őrzésében, az ehhez kapcsolódó konfliktushelyzetek kezelésében, az erőszakos cselekmények elhárításában, a rendőrséggel együttműködve.

Ez nemcsak az államhatár őrzésének hatékonyságát, de a rendőrség tehermentesítését is szolgálja, lehetővé téve, hogy a hatóság eleget tehessen „hagyományos” rendvédelmi kötelezettségeinek az ország más területein is.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Elfelejtette összefogni köntösét Szőke Zsuzsi, mielőtt magát fotózta – kép

Meglepően merész fotót mutatott magáról a TV2 sztárja, Szőke Zsuzsi, akit a Dancing with the Starsból ismert meg...

Az MTVA fegyveres biztonsági őrei a földön húzták Varju Lászlót – a DK kifogásolja, hogy Varju Lászlót marasztalta el a bíróság..

Bűnösnek mondta ki a bíróság a DK-s Varju Lászlót garázdaságban és a választás rendje elleni bűntettben „A Varju László...

Ekkor lesz vége a háborúnak és ennyi veszteség lesz a szembenálló feleknél – a mesterséges inetlligencia válaszol..

Kérdésünkre „válaszolva” a ChatGPT felidézte a háború okait, körüljárta a putyini Oroszország végét, valamint azt is, hogy Ukrajna...

Magyarországot nem szállít fegyvereket Ukrajnának, ás most már Csehország és Szerbia sem.. – videó

Szerbia és Csehország sem küld fegyvert a háborúban részt vevő országoknak – szögezték le az ország vezetői egy...