7.5 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Elérte Szerbiát a nagy roham

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: hirado.hu/M1/Kossuth Rádió

Jogilag kivitelezhetetlen a kötelező uniós kvóta, ezért a kormány megtámadja azt a nemzetközi jogi fórumokon, mondta a kormányszóvivő az M1-en. Egyre több városban gyűjtik az aláírásokat a kötelező betelepítési kvóták ellen. A görög-macedón határon hétfőn ismét több ezer migráns volt, Szerbia száznál is több busszal vitte őket a horvát határra egész nap. A végső cél továbbra is Németország Szlovénián és Ausztrián keresztül.

Jön a nagy roham. A szakértők azt mondják: több tízezer migráns van úton Európába, feltorlódtak ugyanis a görög komposok sztrájkja idején, és most egyszerre indultak el. Egyes hírek szerint akár 50 ezren is lehetnek. A görög-macedón határon már tegnap délelőtt több ezren voltak. Szerbia száznál is több busszal vitte a migránsokat a horvát határra, egész nap. A végső cél most is Németország, Szlovénián és Ausztrián keresztül.

050178616
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kovács: jogilag kivitelezhetetlen a kötelező uniós kvóta

Jogilag kivitelezhetetlen a kötelező uniós kvóta, ezért a kormány megtámadja azt a nemzetközi jogi fórumokon. Erről a kormányszóvivő beszélt este az M1-en. Kovács Zoltán hangsúlyozta: dupla veszély fenyegeti Magyarországot: nemcsak a kvótarendszer miatt, hanem a dublini rendszer alapján is 10 ezreket toloncolhatnak Magyarországra.

Gyűlnek az aláírások

Egyre több városban gyűjtik az aláírásokat a kötelező betelepítési kvóták ellen. Az akciót a Fidesz indította, és van, ahol már a külhoni magyarok is csatlakoztak. Eddig több ezren írták alá az íveket. Közben a Gyurcsány Ferenc vezette DK is gyűjti az aláírásokat, de ők az uniós kvóták mellett kampányolnak.

Varsó látatlanban nem egyezik bele semmiféle kvótarendszerbe

Látatlanban nem egyezik bele semmiféle uniós kvótarendszerbe Legyelország – jelentette ki Witold Waszczykowski leendő külügyminisztere. Hangsúlyozta, hogy országa eleget tesz menekültügyi kötelezettségeinek, de ez irányú politikájának alapja a menekültstátusért folyamodók kérvényeinek egyéni elbírálása lesz. Lengyelországnak nem kötelessége a gazdasági bevándorlók befogadása, mivel maga is a gazdasági emigránsok millióival látja el Európát, és a lengyel munkapiac nem bírna el nagyobb bevándorlási hullámot – tette hozzá a politikus.

Új regisztrációs központok nyílnak

Adatfeldolgozó központokat hoznának létre a migránsok útvonalán – erről állapodtak meg hétfőn az uniós belügyminiszterek, Brüsszelben. A vezetők azt mondták: nem működnek a hot-spotok Olaszországban és Görögországban. Ezért van szükség az új regisztrációs központokra, főleg a Nyugat-Balkánon. A brüsszeli tárgyalás egyik fő témája az unió külső határainak a védelme lett volna, de a tagországok miniszterei mégsem beszéltek róla.

Európa a határhoz ért

Néhány európai uniós tagállam terhelhetőségének határához ért: nincs elég dő eszköz a kezünkben, amelyek segítségével csökkenteni tudnánk a menedékkérők beáramlását – nyilatkozta este az unió soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere. Jean Asselborn a tagországok belügyminisztereinek hétfőn kezdődött rendkívüli tanácskozásán elnökölt. Hangsúlyozta: a migrációs beáramlás egyik megoldása az, hogy a regisztrációs pontoknak megnövelt kapacitással kell működniük. Mivel Olaszországban és Görögországban a regisztrációs pontokon nem tudnak minden menedékkérő ügyében eljárni, a tanácskozáson részt vevő miniszterek további ilyen állomások felállításának ötletét vetették föl.

Németországnak cselekednie kell

Németországnak bátran cselekednie kell az Európai Unió külső határainak védelméért, a többi uniós tagországnak pedig szolidaritást kell vállalnia Németországgal. Ezt az Európai Tanács elnöke mondta a berlini fal ledöntésének 26. évfordulója alkalmából a német fővárosban elmondott ünnepi beszédében. Donald Tusk hangsúlyozta: az unió jövőjét nagymértékben meghatározza, hogy Németország miként viszonyul az európai migrációs válsághoz. Berlin vezető szerepére azért is szükség van, mert a válság révén fölerősödő radikális populizmus veszélybe sodorja az Európai Unió lényegét, a liberális demokráciát – tette hozzá Donald Tusk.

migránsok Szerbia
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bontanak a nyugati határnál

Lebontják a szentgotthárdi és körmendi ideiglenes regisztrációs pontokat, és az ottani eszközöket a szomszédos Szlovéniának adja át Magyarország – hangzott el az M1 Híradójában. A két ország közötti megállapodás értelmében ezer tábori ágyat és ágyneműt juttatnak Szlovéniába, mert azokra itthon már nincs szükség. Reggel 50 rendőr tíz gépjárművel indult Szlovéniába, Mariborba, illetve Muraszombatra, ahol a szlovén rendőrökkel közösen dolgoznak majd. Feladatuk a közrend fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése lesz.

Pénteken tanácskoznak a V4-ek

A migrációs válság kezeléséről és az Európai Unió bővítéséről tanácskoznak a négy visegrádi ország, valamint a balkáni országok külügyminiszterei pénteken Prágában. A tárcavezetők találkozóján Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke is részt vesz – közölte a cseh külügyminisztérium.

Kevesebben Calais-ban

Negyedével csökkent az elmúlt hetekben a franciaországi Calais-ban a Nagy-Britanniába való átjutásra várakozó migránsok száma – közölte a francia belügyminisztérium. Két héttel ezelőtt még 6 ezren éltek a kikötőváros egykori szeméttelepén 2015 elején spontán módon kialakult, de a hatóságok által megtűrt táborban. A migránsok számának csökkenése a belügyminisztérium szerint azzal magyarázható, hogy azok, akik lemondtak a Nagy-Britanniába való átjutásról, elfogadták, hogy országszerte kijelölt központokba helyezzék el őket a menedékkérelmeik elbírálásának idejére.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor a finn kormányfőnek: Svédország és Finnország egyetlen percet sem veszít a NATO-tagságából

A miniszterelnök egyebek közt ezt üzente a Twitteren. Sanna Marin a YLE rádiónak adott interjúban azt mondta, ha találkozik...

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...

Kiélezett meccsen nyert és jutott tovább az Egyesült Államok

Anglia mellett az Egyesült Államok jutott tovább a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjából, mivel kedden este kiélezett csata végén,...