0.2 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Elérte Szerbiát a nagy roham

Dátum:

Megosztás:

forrás: hirado.hu/M1/Kossuth Rádió

Jogilag kivitelezhetetlen a kötelező uniós kvóta, ezért a kormány megtámadja azt a nemzetközi jogi fórumokon, mondta a kormányszóvivő az M1-en. Egyre több városban gyűjtik az aláírásokat a kötelező betelepítési kvóták ellen. A görög-macedón határon hétfőn ismét több ezer migráns volt, Szerbia száznál is több busszal vitte őket a horvát határra egész nap. A végső cél továbbra is Németország Szlovénián és Ausztrián keresztül.

Jön a nagy roham. A szakértők azt mondják: több tízezer migráns van úton Európába, feltorlódtak ugyanis a görög komposok sztrájkja idején, és most egyszerre indultak el. Egyes hírek szerint akár 50 ezren is lehetnek. A görög-macedón határon már tegnap délelőtt több ezren voltak. Szerbia száznál is több busszal vitte a migránsokat a horvát határra, egész nap. A végső cél most is Németország, Szlovénián és Ausztrián keresztül.

050178616
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kovács: jogilag kivitelezhetetlen a kötelező uniós kvóta

Jogilag kivitelezhetetlen a kötelező uniós kvóta, ezért a kormány megtámadja azt a nemzetközi jogi fórumokon. Erről a kormányszóvivő beszélt este az M1-en. Kovács Zoltán hangsúlyozta: dupla veszély fenyegeti Magyarországot: nemcsak a kvótarendszer miatt, hanem a dublini rendszer alapján is 10 ezreket toloncolhatnak Magyarországra.

Gyűlnek az aláírások

Egyre több városban gyűjtik az aláírásokat a kötelező betelepítési kvóták ellen. Az akciót a Fidesz indította, és van, ahol már a külhoni magyarok is csatlakoztak. Eddig több ezren írták alá az íveket. Közben a Gyurcsány Ferenc vezette DK is gyűjti az aláírásokat, de ők az uniós kvóták mellett kampányolnak.

Varsó látatlanban nem egyezik bele semmiféle kvótarendszerbe

Látatlanban nem egyezik bele semmiféle uniós kvótarendszerbe Legyelország – jelentette ki Witold Waszczykowski leendő külügyminisztere. Hangsúlyozta, hogy országa eleget tesz menekültügyi kötelezettségeinek, de ez irányú politikájának alapja a menekültstátusért folyamodók kérvényeinek egyéni elbírálása lesz. Lengyelországnak nem kötelessége a gazdasági bevándorlók befogadása, mivel maga is a gazdasági emigránsok millióival látja el Európát, és a lengyel munkapiac nem bírna el nagyobb bevándorlási hullámot – tette hozzá a politikus.

Új regisztrációs központok nyílnak

Adatfeldolgozó központokat hoznának létre a migránsok útvonalán – erről állapodtak meg hétfőn az uniós belügyminiszterek, Brüsszelben. A vezetők azt mondták: nem működnek a hot-spotok Olaszországban és Görögországban. Ezért van szükség az új regisztrációs központokra, főleg a Nyugat-Balkánon. A brüsszeli tárgyalás egyik fő témája az unió külső határainak a védelme lett volna, de a tagországok miniszterei mégsem beszéltek róla.

Európa a határhoz ért

Néhány európai uniós tagállam terhelhetőségének határához ért: nincs elég dő eszköz a kezünkben, amelyek segítségével csökkenteni tudnánk a menedékkérők beáramlását – nyilatkozta este az unió soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere. Jean Asselborn a tagországok belügyminisztereinek hétfőn kezdődött rendkívüli tanácskozásán elnökölt. Hangsúlyozta: a migrációs beáramlás egyik megoldása az, hogy a regisztrációs pontoknak megnövelt kapacitással kell működniük. Mivel Olaszországban és Görögországban a regisztrációs pontokon nem tudnak minden menedékkérő ügyében eljárni, a tanácskozáson részt vevő miniszterek további ilyen állomások felállításának ötletét vetették föl.

Németországnak cselekednie kell

Németországnak bátran cselekednie kell az Európai Unió külső határainak védelméért, a többi uniós tagországnak pedig szolidaritást kell vállalnia Németországgal. Ezt az Európai Tanács elnöke mondta a berlini fal ledöntésének 26. évfordulója alkalmából a német fővárosban elmondott ünnepi beszédében. Donald Tusk hangsúlyozta: az unió jövőjét nagymértékben meghatározza, hogy Németország miként viszonyul az európai migrációs válsághoz. Berlin vezető szerepére azért is szükség van, mert a válság révén fölerősödő radikális populizmus veszélybe sodorja az Európai Unió lényegét, a liberális demokráciát – tette hozzá Donald Tusk.

migránsok Szerbia
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bontanak a nyugati határnál

Lebontják a szentgotthárdi és körmendi ideiglenes regisztrációs pontokat, és az ottani eszközöket a szomszédos Szlovéniának adja át Magyarország – hangzott el az M1 Híradójában. A két ország közötti megállapodás értelmében ezer tábori ágyat és ágyneműt juttatnak Szlovéniába, mert azokra itthon már nincs szükség. Reggel 50 rendőr tíz gépjárművel indult Szlovéniába, Mariborba, illetve Muraszombatra, ahol a szlovén rendőrökkel közösen dolgoznak majd. Feladatuk a közrend fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése lesz.

Pénteken tanácskoznak a V4-ek

A migrációs válság kezeléséről és az Európai Unió bővítéséről tanácskoznak a négy visegrádi ország, valamint a balkáni országok külügyminiszterei pénteken Prágában. A tárcavezetők találkozóján Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke is részt vesz – közölte a cseh külügyminisztérium.

Kevesebben Calais-ban

Negyedével csökkent az elmúlt hetekben a franciaországi Calais-ban a Nagy-Britanniába való átjutásra várakozó migránsok száma – közölte a francia belügyminisztérium. Két héttel ezelőtt még 6 ezren éltek a kikötőváros egykori szeméttelepén 2015 elején spontán módon kialakult, de a hatóságok által megtűrt táborban. A migránsok számának csökkenése a belügyminisztérium szerint azzal magyarázható, hogy azok, akik lemondtak a Nagy-Britanniába való átjutásról, elfogadták, hogy országszerte kijelölt központokba helyezzék el őket a menedékkérelmeik elbírálásának idejére.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...