9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Elemző: 2016-ban volt legutóbb annyira súlyos az illegális migrációs helyzet, mint most

Dátum:

Megosztás:

A 2023-ban meghaladhatja az egymillió főt a menedékkérelmet igénylők száma, továbbra is szír állampolgárok nyújtják be a legtöbb kérvényt – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

Vargha Márk arról is beszélt, ha elhúzódik az ukrajnai háború, akkor egyre több országnak kell majd „brüsszeli szinten” is segítséget nyújtania az ukrán menekülteknek.

Az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének (EUAA) legfrissebb jelentése szerint az év első felében mintegy 519 ezer menedékkérelmet nyújtottak be az EU-ban, ez 28 százalékos növekedés 2022 első félévéhez képest. Vargha Márk azt mondta az InfoRádióban, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex felmérését is érdemes figyelembe venni, hogy jobban megismerhető legyen a jelenlegi helyzet. Utóbbi szervezet vizsgálja azt, hányan érkeznek az egyes európai országok partjaihoz és a szárazföldi határokhoz. A Frontex jelentéséből kiderül, hogy elsősorban az olaszországi helyzet miatt rekordot ért el az érkezők száma. Az elemző tájékoztatása szerint

az irreguláris migráció szempontjából legutóbb 2016 februárjában volt olyan súlyos a helyzet Európában, mint az idei nyáron.

A másik ügynökség, az EUAA a menedékkérelmeket figyeli. Az egy év alatt bekövetkezett 28 százalékos növekedést az EU 27 tagállamában, valamint Norvégiában és Svájcban regisztrálták. Vargha Márk közölte: 2020-ban, a koronavírus-járvány idején 485 ezer menedékkérelmet igényeltek, ami 2013 óta a legalacsonyabb szám volt. 2021-ben ez felemelkedett 648 ezerre, 2022-ben pedig 966 ezerre.

A legnagyobb számban a helyi polgárháború óta a szír nemzetiségűek folyamodnak menedékkérelemhez. A szakértő előrejelzése szerint ha a mostani tendencia folytatódik, 2023 végére meghaladhatja az egymillió főt az igénylők száma, akik közül az élen álló szírek 66 600 kérelmet adtak be eddig. Őket követik az afgánok 55 ezer beadvánnyal. „Ami érdekes, hogy az elmúlt években egy olyan trend alakult ki, amely szerint a venezuelaiak, a kolumbiaiak és valamivel kisebb mértékben a peruiak is egyre több kérelmet adtak be. A törökök, a bangladesiek és a pakisztániak vannak még az élbolyban” – magyarázta.

Vargha Márk kiemelte: a kritikus olaszországi helyzet azért alakult ki, mert Tunéziából nemcsak tunéziaiak érkeznek nagy számban a dél-európai ország partjaihoz, hanem

a tunéziai folyosót kihasználva elefántcsontpartiak és guineaiak is.

A kérelmek száma előbbiek esetében több mint kétszeresére, míg utóbbiakat nézve 60 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az elemző szerint a kibocsátó országokban normalizálni kellene a helyzetet, hatékonyabb menekültügyi politikára lenne szükség, de ennek csak nagyon lassan lehetnek igazi eredményei. Hozzátette: a Hungary Helps Program keretében a magyar kormány is igyekszik segítséget nyújtani segélyekkel, adományokkal, hogy az alapvető életfeltételek minél több helyen biztosítva legyenek. „Ahhoz, hogy mérsékeljük a migrációs folyamatokat, nagyon sok pénzre van szükség, akkor is, ha Magyarország nem volt gyarmattartó ország, így másfajta felelőssége van a harmadik világ, illetve a globális dél iránt” – fogalmazott.

A szakértő azt mondta, mindenképpen pénzbe kerül a migráció, akkor is, ha „nem vagyunk készek fogadni migránsokat Magyarországon.”

Hol folytatják életüket az ukrán menekültek?

Teljesen más kategóriába esik az Ukrajnából az orosz agresszió elől menekülők ügye. Vargha Márk meglátása szerint jelenleg még nem lehet tudni, hogy ők új otthont keresnek-e Európában, vagy ha egyszer véget ér a háború, hazamennek-e. Korábban végeztek egy felmérést Törökországban a szíriai menekültek helyzetét vizsgálva. A kutatás annak járt utána, mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szírek már annyira otthon érezzék magukat Törökországban, hogy ne kívánjanak visszatérni a hazájukba. Hasonló felmérés készülhet majd a közeljövőben az ukrajnai menekültek tekintetében is, akkor lehet erről konkrétumokat megtudni.

Vargha Márk szerint ha valakik frissen menekülnek el egy háború sújtotta országból az első biztonságos országba, akkor még biztosan a gondolataik között van az, hogy valamikor szeretnének hazatérni. Az említett törökországi kutatás azonban éppen azt támasztotta alá a szíriai családok esetében, hogy amint a gyerekek elkezdtek török iskolába járni, megtanulták a nyelvet és

beilleszkedtek az ottani közösségbe, már egyre kevésbé gondoltak arra, hogy „visszamenjenek egy lerombolt országba újjáépíteni az életüket”.

Az ukrajnai menekülthelyzet elsősorban három országot érint középtávon. Eddig több mint 4,1 millió civil hagyta el Ukrajna területét az orosz agresszió miatt. Az egyik ilyen érintett állam Németország, ahová az összes kedvezményezett 28 százaléka érkezett. Az ukrán menekültek 24 százaléka jelenleg Lengyelországban, míg 9 százalékuk Csehországban tartózkodik. „Ha sokáig velünk marad a háború, akkor egyre több országnak kell majd brüsszeli szinten is segítséget nyújtani, hiszen a hazatérésre egyhamar nem fog sor kerülni” – összegzett az elemző.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...