13.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Eldőlt: Liz Truss lesz az új brit kormányfő

Dátum:

Megosztás:

Egy héten belül előáll válságkezelési tervével Liz Truss, akit a konzervatívok megválasztottak a párt és egyben a kormány élére.

A piacok azonban aggódnak, hogy az ígért adócsökkentés csak tovább ront az egyébként is katasztrófához közeli gazdasági helyzeten.

Lassuló gazdaság, száguldó infláció, megélhetési és energiaválság – ilyen, azonnali és drasztikus intézkedéseket követelő kihívások kezelése vár az új brit kormányfőre.

(FILES) In this file photo taken on August 31, 2022 Rishi Sunak, Britain's former Chancellor of the Exchequerm (L) and Britain's Foreign Secretary Liz Truss, the final two contenders to become the country's next Prime Minister and leader of the Conservative party, stand together on stage during the final Conservative Party Hustings event at Wembley Arena, in London. - The UK will learn on September 5, 2022 who will be its next prime minister, with foreign minister Liz Truss expected to be announced winner of a lengthy vote by Conservative Party members. The result will be announced at 12.30 pm (1130 GMT), after foreign minister Truss and her rival, former finance minister Rishi Sunak, spent the summer campaigning.
Liz Truss Rishi Sunak volt pénzügyminisztert győzte le. Fotó: Susannah Ireland/AFP

Liz Truss meg is ígérte, hogy egy héten belül bemutatja a válságkezelésre vonatkozó tervét. Bár részletekbe nem bocsátkozott, sajtóértesülések szerint

a csomag értéke az adócsökkentésekkel és a háztartásoknak nyújtott közvetlen támogatással együtt elérheti a százmilliárd fontot.

(Egy font 465,2 forint). A piacokat aggasztják a tervek, elsősorban az adócsökkentés, mely várhatóan tovább ront az egyébként is rossz inflációs helyzeten, felgyorsítja a kamatemelést, és súlyosbítja a várható recessziót.

Az aggodalmak miatt a font árfolyama és a kötvényhozamok is estek az elmúlt hetekben, Kwasi Kwarteng, az üzleti ügyekért felelős miniszter azonban, aki várhatóan megkapja majd a pénzügyi tárcát, igyekezett megnyugtatni a befektetőket.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Szerinte az új kormány megengedheti magának, hogy újabb hiteleket vegyen fel a csomag finanszírozására.

„Tekintettel a válság súlyosságára, szükség lesz némi költségvetési lazításra, hogy átsegítsük az embereket a télen. Ez a helyes dolog ilyen nehéz időkben” – írta Kwarteng a Financial Timesban. Kwarteng szerint Nagy-Britannia adósságának a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya Németország után a második legalacsonyabb a hét legfejlettebb ipari állam (G7) között – az első negyedévben 99,6 százalékot tett ki –,

így nincs szükség túlzott költségvetési szigorításra.

Hangsúlyozta azonban, hogy a támogatást fiskális szempontból felelős módon nyújtják majd be. „Liz elkötelezett a takarékos állam mellett, és amint a közvetlen sokkon túl vagyunk, azon fogunk dolgozni, hogy idővel csökkentsük a GDP-arányos adósságot” – tette hozzá.

Energy customer Diane Skidmore examines her electricity meter in her flat on the south London estate where she lives, on August 25, 2022. - Increasingly cash-strapped Britons learn Friday, August 26, how much their electricity and gas bills will rise in October, as the regulator unveils its latest energy price cap that could tip millions into fuel poverty. (Photo by Susannah Ireland / AFP)
Fotó: SUSANNAH IRELAND / AFP

Azzal is igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy az új kormány „továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a Bank of England (BoE) függetlensége és a jegybank fontos feladata mellett, hogy a következő hónapokban csökkentse az inflációt”.

„A monetáris és fiskális politika összehangolása döntő fontosságú” – tette hozzá. Truss korábban kijelentette, hogy a központi bank megbízatását – annak függetlenségét tiszteletben tartva – felül kívánja vizsgálni. Egyik támogatója viszont megkérdőjelezte, hogy a BoE-nek kizárólagos hatáskörrel kellene-e rendelkeznie a kamatlábak meghatározására – emlékeztetett ezzel kapcsolatban a Reuters.
Kwarteng szerint

Truss arra is törekedne, hogy a brit gazdaság 2,5 százalékos növekedést érjen el,

és e cél elérése érdekében beruházásokra összpontosít majd, nem pedig arra, hogy a kormány hogyan módosítja az adókat és költekezik.

Ez a növekedés azonban egyelőre csupán álomnak tűnik. A második negyedévben 0,1 százalékkal zsugorodott a GDP, és legutóbb a Brit Kereskedelmi Kamara (BCC) figyelmeztetett, hogy a gazdaság az év végére recesszióba süllyed. Megvágta a növekedési kilátásokat a Goldman Sachs is, az amerikai pénzügyi szolgáltató szerint a brit gazdaság a korábban becsült 1,1 százalékos bővülés helyett jövőre valószínűleg 0,6 százalékkal zsugorodik.
Az infláció a jelenlegi 10,1 százalékról a BoE előrejelzése szerint októberre 13 százalék fölé ugrik, de a jövő év elejére a Citi már 18 százalékot, a Goldman Sachs pedig 22 százalékot prognosztizál arra az esetre, ha a földgázárak a jelenlegi szinten maradnak.

Az energiaárak már így is olyan szinten vannak, hogy felmérések szerint a lakosság több mint negyede nem lesz képes fűteni télen, a háztartások többsége energiaszegénységbe süllyed, zuhanás lesz a kiskereskedelemben, a vendéglátóiparban és a turisztika területén.
Liz Trusst és Boris Johnsont a tervek szerint kedden fogadja II. Erzsébet királynő, aki formálisan tudomásul veszi a miniszterelnök távozását, és megbízza a megválasztott utódot a tisztség ellátásával.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az esemény a királynő egészségi állapota miatt kivételesen nem a londoni Buckingham-palotában lesz majd, hanem az uralkodó skóciai nyári rezidenciáján, a Balmoral kastélyban.

Truss II. Erzsébet királynő 15. miniszterelnöke lesz.

Nem bíznak a britek az új kormányfőben

Nem sok jót vetít előre Liz Truss számára a YouGov múlt héten végzett felmérésének eredménye. Eszerint a megkérdezettek csupán 12 százaléka számít arra, hogy az új miniszterelnök jó munkát végez majd, 20 százalék átlagos, 52 százalék pedig rossz vagy borzalmas teljesítményre tartja csak alkalmasnak. A válaszadók 21 százaléka tartja őt kompetensnek, kétharmaduk szerint viszont nem érzi át az emberek problémáit. Csak az emberek 13 százaléka bízik a konzervatív pártban, hogy meg tudja oldani a megélhetési válságot, amely a válaszadók 74 százaléka szerint a legfőbb prioritás a gazdaság (47 százalék), a környezetvédelem (28 százalék) és a migráció(20 százalék) előtt.

vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy izgalmas thriller, Mel Gibson főszereplésével – Vonalban vagy – videó

Elvis (Mel Gibson), a népszerű műsorvezető megdöbbentő hívást kap, amelyben egy ismeretlen személy azzal fenyegetőzik, hogy élőadásban megöli...

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ – jelentette be...

Milyen anyagú szőnyeget válassz?

Összeszedtük a legfontosabb szempontokat. A nappali szőnyegének kiválasztása jelentősen befolyásolhatja a tér hangulatát. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, az anyagtól...

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége gyakran korlátozza a mesterséges intelligencia (MI) fejlődését.

Különösen a bőrbetegségek esetén nehéz megszerezni a jó minőségű, címkézett adatokat. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP...