15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

Elárverezik a négy magyar albínó testvér házát

Dátum:

Megosztás:

Elekes Mihály és Emese különleges lányokat nevelnek: Dóra, Emma, Maja és Liza albinizmussal született. Szőke a hajuk, hófehér a bőrük, és ha nem viselnek szemüveget, estére csillapíthatatlan migréntől szenvednek. Szüleik feje pedig leginkább azért fáj, mert elárverezi fölülük a házukat a bank.

Amikor összeházasodtak, Mihály és Emese még nem sejtették, milyen különleges családjuk lesz majd. Az első kislányuk, Anna után három évvel megszületett a második baba, Dóra. Ahogy Emese családjában mindenki, ő is hófehér bőrű és tejfel-szőke volt, ám az édesanyja valami más, furcsa dolgot vett rajta észre.

Fotó: Ripost

„Folyamatosan mozgott a szeme, akármit is csinált. Kívülről úgy látszott, mintha körkörös irányban rezegne. Nagyon ijesztő volt, így azonnal elmentünk vele Miskolcra, a szemészorvoshoz” – emlékszik vissza az édesanya.
Doktorról doktorra jártak, amikor megszületett a harmadik kislány, Emma. Ő is fehér bőrű és szőke volt, és neki is rezgett a szeme, de oldalirányban.

A gyerekek közül csak a legnagyobb, Anna( csíkos pólóban) nem albínó Fotó: Ripost

„Másfél éves volt Emma, amikor eljutottunk a budapesti szemklinikára. Ott a doktornő minden előzmény ismerete nélkül ránézett, és megkérdezte: a többi gyermekem is ilyen szőke? Majd elmondta, hogy Emma minden bizonnyal albínó, ami a szemére is kihat. A rezgés ugyanis egy albinizmussal gyakran együtt járó betegség, a nystagmus miatt van” – folytatja Emese. – „A következő két kislányunkat, Maját és Lizát már abban a tudatban vártuk, hogy könnyen lehet, ők is albínók lesznek. Így is történt. Mindenkinek szemüveget kell hordania, mivel a szemükben lévő pigmenthiány miatt pusztán a látás is túlzottan megerőlteti az agyukat. Ha nem hordják egész nap, akkor estére jön a migrén… Az albinizmus a hajukat és a bőrüket is érinti: tejfölszőkék és porcelánfehérek, még télen is le tudnak égni. Nyáron csak délután 5-6 után, talpig naptejben tudnak kilépni a házból.”

Fotó: Ripost

A család az elmúlt nyolc évben már hozzászokott az albinizmushoz, és megtanult együtt élni vele. A legnagyobb problémájuk most az, hogy bedőlt a devizahitelük, és emiatt elveszíthetik az otthonukat.
„Mi is úgy jártunk, ahogy sok hitelkárosult: 12 millió forintot vettünk fel, és 30-at követelnek vissza rajtunk. Egyik napról a másikra 60-ról 180 ezer forintra nőtt a törlesztő-részletünk, ráadásul elveszítettem a munkámat, és egy ideig csak kevesebbet tudtunk fizetni” – fejtegeti Elekes Mihály, a lányok édesapja.

Fotó: Ripost

Most hivatalnokként dolgozom, de már nem segít rajtunk, hogy sikerült elhelyezkednem. Kiderült, hogy nagyon rossz konstrukciójú hitelt vettünk fel, sok járulékos költséget fizettünk ki, amit nem is kellett volna. A házunkat, és az anyósom házát, amit plusz fedezetként vont be a bank, árverezik. A fizetésemen letiltás van: akármennyit is keresek, összesen 142 ezer forintot viszek haza. Bárhogy is nézem, kilátástalan a helyzetünk” – összegez.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...