10.5 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeÉletmódÉletmód hírekElárulták az orvosok, miért hizlal a szódavíz

Elárulták az orvosok, miért hizlal a szódavíz

Micsoda? Már a szóda is hizlal? Sajnos igen – bár cukor egy gramm sincs benne, mégis képes gyarapítani a kilóink számát. De vajon hogyan?

A fogyás az újévi fogadalmak egyik toplistása. Sokan szoknak le ilyenkor a cukros üdítőkről, és vesznek inkább szénsavas ásványvizet, vagy készítenek szódát helyette. Ez persze nagyon helyes elhatározás, hiszen a cukor sem a fogainknak, sem a kilóinknak nem tesz jót, de könnyen lehet, hogy a szóda sem olyan egészséges, mint amilyennek elsőre látszik.

Egy brit tévéműsor készítői annak a korábbi kísérletnek igyekeztek utánajárni, amelyben a szénsavas, cukros italt ivó kísérleti patkányok éhesebbek és kövérebbek lettek, mint azok, amelyeknek szénsav nélkül adták ugyanazt a cukros italt.

Egészséges önkénteseknek 10 óra böjt, majd ugyanolyan energiatartalmú sajtos szendvics elfogyasztása után egy órával adtak négyféle italt: egy pohár szénsavas, cukros italt, ennek szénsavmentes változatát, egy pohár szódavizet és egy pohár sima, szénsavmentes vizet. Tíz perccel az ital elfogyasztása után vért vettek tőlük, és megmérték a vérükben az éhséget okozó grelin hormon szintjét. Ezután pedig arra kérték őket, hogy naplózzák, miből mennyit fogyasztanak az ital elfogyasztása utáni órákban. Ezt a kísérletet a következő hetekben még háromszor megismételték, hogy minden önkéntes minden italból kapjon. A kísérlet célját ráadásul csak a folyamat végén árulták el nekik, hogy az eredményeket semmi ne befolyásolja.

Elárulták az orvosok, miért hizlal a szódavíz 1
Fotó: Pinterest

Az eredmény meglepő volt: a szénsavas italokat fogyasztók vérében 50 százalékkal több grelin hormon volt, mint a szénsavmenteset ivókéban. Vagyis a szénsavas üdítőtől sokkal éhesebbek leszünk, mintha ugyanezt az ételt szénsavmentes változatban innánk. A grelin szintjének különbsége, bár enyhébben, de akkor is látható volt, ha az önkéntes nem cukros italt, hanem szénsavas vizet ivott. Ráadásul az étkezési naplókból az is kiderült, hogy a szénsavas italt fogyasztók a nap folyamén is többet ettek, mint a szénsavmentes italok fogyasztói.

De vajon miért teszik ezt velünk a buborékok? Ennek az orvosok szerint két oka is lehet. Az egyik, hogy a szén-dioxid ingerli a gyomor receptorait, és emiatt grelin szabadul fel. A másik lehetőség pedig az, hogy a gyomor a buborékos italtól kissé kitágul, és ez okozza a grelin felszabadulását. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a szénsavmentes, cukros ital egészséges lenne – a legjobb választás még mindig a víz.

Forrás: Ripost/ Daily Mail

Fotó: Pinterest

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work