28.3 C
Budapest
2022. június. 26. vasárnap

Egyre vadabb akcióknak ad otthont a parlament: ez aztán a kabaré, Tisztelt Ház!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ha komoly vitákra szomjazunk, már nem biztos, hogy a parlamenti közvetítéseket kellene választanunk. A Tisztelt Ház sokszor leginkább egy cirkuszra hasonlít már, ahol különféle, egyébként látványos kunsztokkal szórakoztatják a képviselők magukat és a publikumot is.

Legutóbb a hétfői ülésnapon Jakab Péter jobbikos frakcióvezető a felszólalása végén egy zsák krumplit akart átadni Orbán Viktor miniszterelnöknek, arra utalva, hogy a kormánypártok a borsodi időközi választáson krumplival csábították a választókat a fideszes jelöltre szavazni.

Jakab nem jutott el Orbánig, mert kormánypárti politikusok maroknyi csapata útját állta.

Régebben még egy sima szórólapozás is kiverte a biztosítékot: amikor 2004-ben négy aktivista az iraki beavatkozás ellen tüntetve szórólapokat dobált a képviselők közé, akkor Szili Katalin akkori házelnök magából kikelve példátlannak nevezte az akciót. 2008-ban hatalmas botrány kerekedett, amikor valaki azt kiabálta be a honvédelmi államtitkár felszólalása közben, hogy „lógni fogtok!”. Nem sokkal később kiderült, hogy Arnóth Sándor fideszes honatya volt a tettes, aki azonnal le is mondott.

A lex-CEU-szavazáskor Szabó Szabolcs légvédelmi szirénát bömböltetett. 250 ezerre büntették Fotó:  MTI/Illyés TibotA lex-CEU-szavazáskor Szabó Szabolcs légvédelmi szirénát bömböltetett. 250 ezerre büntették Fotó: MTI/Illyés Tibot

Az első tömeges megmozdulás a földtörvény 2013-as elfogadásakor történt, amikor a teljes Jobbik-frakció felvonult a pulpitus házelnök mögötti részére, Novák Előd a házelnöki csengőt rázva próbálta megzavarni a voksolást.

Ugyanebben az évben ütött vissza az, hogy a képviselőket nem lehet szondáztatni. Pálffy István KDNP-s képviselő láthatóan illuminált állapotban odabotorkált a felszólalását tartó Józsa Istvánhoz, kezet fogott vele, majd a mögötte ülő jobbikos képviselőkkel is elkvaterkázott, akik azonnal jelezték a levezető elnöknek, hogy nem volt józan a képviselőtársuk.

– Mondtam neki, hogy éppen felszólalásban vagyok, ő kezet nyújtott, és udvariasan elköszönt. Szerintem ő maga sem tudta, hogy mit csinál – idézte fel Blikknek a történteket Józsa István.

A legnagyobb balhé a rabszolgatörvény elfogadásakor tört ki, amikor az ellenzéki frakciók összefogva elfoglalták a pulpitust, a levezető elnöknek a képviselői padsorokból kellett levezényelnie az ülést, amit szirénával, sípokkal próbáltak megzavarni az ellenzéki képviselők. A látványos ellenállásból a konfettieső sem maradt ki, apró fehér cetlik „havazták be” a parlament padlóját. Ezután szigorították meg drasztikusan a házszabályt, amely lehetővé teszi a renitens képviselő hosszabb időre szóló eltiltását is a parlamentből.

A rabszolgatörvény elfogadásakor sípoltak, szirénáztak, konfettieső is volt Fotó: MTI/Máthé ZoltánA rabszolgatörvény elfogadásakor sípoltak, szirénáztak, konfettieső is volt Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A váratlan performanszok egyik szakértője, Hadházy Ákos 2019-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Orbán Viktor napirend előtti felszólalása közben transzparenseket tartott a magasba, hol a helyén, hol az éppen beszélő miniszterelnök elé. A feliratok között akadt trágár megjegyzés is.

Az egyébként vasszigorral elnöklő Kövér László akkor meg is kérte a képviselőket, hogy ne csináljanak cirkuszt a parlamentből.

Nem ismerik a tréfát

Külföldi parlamentekben előfordulnak igazi tömegbunyók is. Ukrajnában, Törökországban vagy Tajvanon többször is ököllel zárják le a vitát, volt, hogy könnygázt kellett bevetni.

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Egymilliárd euróval támogatja Ukrajnát Németország

Az ukrán pénzügyminisztérium közlése szerint Németország megállapodást írt alá arról, hogy egymilliárd eurós támogatásban részesíti Ukrajna állami költségvetését...

Szörnyű baleset: kéthetes baba zuhant le az áruház mozgólépcsőjén

Nem tudni, hogy a kisbaba túlélte-e. A szemtanúk szerint mindössze kéthetes lehetett az a csecsemő, aki egy londoni áruház...

Heves jégcsapás érte az Alföldet – videókon a vihar – videók

Amíg az ország nagy részében izzasztó napsütés van az Alföldön most szó szerint "az ég a földet éri". Jégesőt...

Boris Johnson lemondana, ha magára kellene hagynia Ukrajnát

Boris Johnson brit miniszterelnök lemondana, ha a gazdasági nehézségek mellett túl költséges lenne az ukrán emberek támogatása, írja...