26.2 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Egyre többen választják inkább a kényelmet, de a veszély nem múlt el

Dátum:

Megosztás:

Forrás: Pr7/MNB

Tavaly az utolsó negyedévben is tovább folytatódott a hazai bankkártyás forgalom bővülése, köszönhetően az elfogadóhelyek és –terminálok fokozódó térnyerésének. Csak az online kereskedelemben tizedével több helyen lehet plasztikkal vásárolni, de úgy általában a mezei kereskedők kétharmadánál már az érintéses fizetési funkció is üzemel.

Egyre többen választják inkább a kényelmet, de a veszély nem múlt el

Nem mellesleg nőtt a csalások száma is, elsősorban az internetes, nemzetközi tranzakciók vannak veszélyben.

Tavaly a pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma kismértékben (100 ezerrel) csökkent, a negyedik negyedév végén a számlák száma meghaladta a 10,3 milliót. Szintén kismértékben, 57 ezer darabbal nőtt az év folyamán a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma, megközelítve a 9 milliót. Az érintéses funkcióval rendelkező fizetési kártyák esetében is folytatódott az eddigi időszakokat jellemző dinamikus növekedés, 2015 harmadik negyedévéhez viszonyítva több mint 6 százalékos, míg a megelőző év végéhez képest közel 30 százalékos bővülés mutatkozott, aminek köszönhetően már mintegy 4,8 millió darab kártya rendelkezik ezzel a funkcióval – olvasható a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

A fizetési kártyás elfogadói infrastruktúra tekintetében a több mint 82 ezer fizikai kereskedői elfogadóhelyen üzemelő POS terminálok száma meghaladta a 101 ezret a negyedik negyedévben, és ezek több mint 62 százaléka támogatja az érintéses fizetéseket. Az internetes elfogadóhelyek száma a harmadik negyedévben tapasztalt visszaesést követően ismét jelentős, 12 százalékot meghaladó bővülést mutatott az előző negyedévhez képest, így több mint 8300-ra emelkedett a számuk.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal magyarországi elfogadói hálózatban lebonyolított vásárlási tranzakciók száma az előző év negyedik negyedévéhez viszonyítva több mint 21 százalékos emelkedésnek köszönhetően meghaladta a 112 milliót. A tranzakciók értékét tekintve ennél is nagyobb volt a bővülés, a 841 milliárd forintos összforgalom közel 27 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest.

Egyre többen választják inkább a kényelmet, de a veszély nem múlt el

A kártyák típusa szerint vizsgálva a forgalmat elmondható, hogy a bővülés nagyobb mértékben jelentkezik a betéti kártyáknál, különösen a tranzakciók összértékét tekintve mutatkozott számottevő különbség (28,6 százalék és 18 százalék) a betéti és a hitelkártyák között. A betéti kártyás vásárlások mind darabszámukat, mind értéküket tekintve az összes kártyás vásárlási forgalom mintegy 85 százalékát tették ki az év összes időszakában.

A kártya fizikai jelenléte nélkül, elsősorban az interneten lebonyolított vásárlási forgalom dinamikus bővülése folytatódott, mind darabszámban (közel 41 százalék), mind értékben (mintegy 52 százalék) jelentős volt a belföldi forgalom emelkedése 2014 negyedik negyedévéhez viszonyítva, ugyanakkor az összforgalomhoz viszonyított arány továbbra is alacsony. A fizikai kereskedőknél lebonyolított belföldi tranzakciók esetében némileg magasabb a betéti kártyás forgalom növekedése a hitelkártyás forgalomhoz képest (20 százalékot meghaladó a betéti, 16 százalékot meghaladó a hitelkártyák esetében darabszámot és értéket tekintve az előző év azonos időszakához viszonyítva).

Az internetes vásárlások esetében azonban mindkét kártyatípus esetében 41 százalék körüli növekedés jelentkezett mind darabszámban, mind értékben. Az érintéses vásárlási tranzakciók darabszáma 2,4-szeresére (41,4 millió darab), értéke 2,8 szorosára (közel 180 milliárd forint) nőtt 2014 negyedik negyedévéhez képest, aminek köszönhetően a teljes fizikai kereskedőknél lebonyolított fizetési kártyás vásárlási forgalom több mint 38 százaléka történt érintéses fizetéssel, ami az összérték közel 24 százalékát tette ki.

A kártyás készpénzfelvételek esetében a korábbi negyedévekhez hasonlóan a tranzakciók száma gyakorlatilag nem változott az előző év hasonló időszakához viszonyítva, míg értékükben kismértékű (4 százalékos) emelkedés következett be, így az év folyamán közel 3 ezer forinttal nőtt ezen tranzakciók átlagértéke (66 ezer forint). A 2015 negyedik negyedévében lebonyolított egyedi és csoportos forintátutalások száma (78,6 millió darab) 2,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a tranzakciók összértékét (151,1 milliárd forint) tekintve már jelentős, 15,3 százalékos emelkedés mutatkozott.

A csoportos beszedések darabszáma (17 millió darab) nem változott jelentősen 2014 negyedik negyedévéhez viszonyítva, a 180 milliárd forintot megközelítő forgalmi összérték ugyanakkor számottevő, több mint 9 százalékos emelkedést jelentett az előző év azonos időszakához képest.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal 2015 harmadik negyedévében közel 6 ezer visszaélést követtek el, melyekkel 244 millió forint kárt okoztak. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a visszaélések száma és az okozott kár értéke egyaránt több mint másfélszeresére emelkedett, azonban a fizetési kártyás összforgalomhoz viszonyítva továbbra is alacsony az arányuk. Fontos azt is megjegyezni, hogy az ügyfélbarát szabályozás miatt az okozott kár legnagyobb részét a kibocsátók és az elfogadók viselik.

A visszaélések túlnyomó többsége, a darabszámot tekintve 81, az okozott kár értékét tekintve pedig 90 százaléka kapcsolódott a nemzetközi tranzakciókhoz, míg a visszaélések típusa szerint elsősorban a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, alapvetően internetes tranzakciók érintettek. A hazai kártyaelfogadói hálózatban elkövetett visszaélések száma (928 darab) és összértéke (53,5 millió forint) 40 százalék körüli mértékben nőtt 2014 harmadik negyedévéhez képest, az összforgalomhoz viszonyított arányuk ugyanakkor továbbra is alacsony.

 

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hét gólt hozott a Bayern–Manchester United BL-rangadó – videó

A Bayern München többször is lezárhatta volna az ezer sebből vérző Manchester United elleni BL-rangadót, igaz, a német...

Az első fotók az esztergomi robbantás helyszínéről – Meghalt a férfi is, aki tegnap megölt egy rendőrt és több másikat megsebesített – részletek

A helyszínen részleteket tudott meg a Blikk az Esztergomban szerda este történt robbantásról, amelyben már hivatalos személy sérelmére...

Magyar oktatás: tizenöt hazai egyetem került be a legkiválóbb európai intézmények közé

Több magyar intézmény is ott van a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listáján. Az örömteli...

Hamis alkatrészeket találtak több légitársaság gépeinek hajtóműveiben

Már európai, amerikai és ausztrál légitársaságoknál is találtak beszerelve ilyeneket. A repülőgép-alkatrészekre vonatkozó szigorú eljárásokat és dokumentációs kötelezettséget megkerülve,...