1.1 C
Budapest
2023. december. 4. hétfő

Egyre több uniós ország követi a magyar példát, és próbál saját maga vakcinát szerezni

Dátum:

Megosztás:

Az elmúlt napok történései azt mutatják, hogy a vakcinabeszerzés terén egyre több uniós tagország követi a magyar utat, a több lábon állást.

Bár a magyar kormány eleinte rengeteg kritikát kapott, amiért nem várt tétlenül Brüsszelre, ezek a hangok mostanában jól érzékelhetően elhalkultak. A jelek szerint egyre többen unnak rá a brüsszeli bürokraták tehetetlenségére, és kezdenek nyitni másfelé az életmentő oltóanyagok megszerzésének reményében.

Az osztrák kancellár már arról beszél, hogy nem akar az Európai Uniótól függeni a vakcinákkal, Németország elismerte az orosz és a kínai vakcina hatékonyságát, és a csehek is megváltoztatták véleményüket.

A történet előzménye röviden:

  • az Európai Unió központosított vakcinabeszerzése teljes kudarcba fulladt, miután sikerült elrontani az oltóanyagok lekötésével kapcsolatos szerződéseket,
  • a határozatlanságnak komoly gyakorlati következménye lett, hiszen az életmentő vakcinák a vártnál jóval lassabb ütemben érkeznek a kontinensre Nyugatról,
  • a legtöbb ország a brüsszeli ügyetlenkedés hírére nem tett semmit, azonban Magyarország vállalta, hogy alternatív utakon fogja pótolni a kieső oltóanyag-mennyiséget,
  • a magyar kormány elsősorban Oroszország és Kína felé fordult vakcinaügyben,
  • az elmúlt héten Magyarországon oltották be a legtöbb embert Európában, és
  • jól érzékelhetően egyre több, korábban a magyar állásponttal szemben szkeptikus ország belátta, hogy egyedül a Magyarország által képviselt út, a több lábon állás működik.

Érdemes megnézni, hogy az elmúlt időszakban hogyan változott meg Európa álláspontja a kérdésben.

Ausztria és Dánia

Sem Ausztria, sem Dánia nem kíván kizárólagosan az uniós vakcinastratégiától függeni 

 jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a Bildnek adott mai interjújában, miután kiderült, hogy Ausztria és Dánia megbeszéléseket folytatott Izraellel a vakcinák nemzetközi gyártásáról.

„A nyáron megegyeztünk az EU-val, hogy a vakcinákat gyorsan engedélyezik, és azokat a tagállamok gyorsan megkapják. Az Európai Gyógyszerügynökség azonban túl lassan engedélyezi az oltóanyagokat, és a gyártók is túl lassan szállítanak” – szögezte le Kurz, Brüsszelre panaszkodva.

Szövetségese, Mette Frederiksen dán miniszterelnök egy fokkal óvatosabban fogalmazott. „Az Izraellel történő tárgyalások nem jelentik, hogy bizalmatlan lenne az EU-val szemben, de az országoknak mindent meg kell tennie, hogy több vakcina álljon rendelkezésre” – jelentette ki.

A kép szélén Sebastian Kurz osztrák kancellár, mellette balján Mette Frederiksen dán miniszterelnök. FORRÁS: TWITTER SEBASTIAN KURZ

Lengyelország

Magyarországhoz és Szerbiához hasonlóan Lengyelország is jelezte, hogy felgyorsítaná a lakosság beoltását, mégpedig a kínai vakcinával. A Reuters tegnapi híradása szerint Andrzej Duda lengyel elnök Hszi Csi-Ping kínai elnökkel egyeztetett Sinopharm vásárlásáról.

A hírügynökség arról is írt, hogy Duda Mateusz Morawiecki kérésére kezdett tárgyalásba a kínaiakkal. Mint ismert, a legtöbb uniós tagállamhoz hasonlóan Lengyelországban is lassan halad a lakosság beoltása, ami leginkább az AstraZeneca és a Pfizer készítményeinek lassú érkezése miatt van.

A lengyel elnök szóvivője szerint a két fél között további tárgyalások várhatóak a vakcinabeszerzéssel kapcsolatosan.

Szlovákia

Igor Matovic szlovák miniszterelnök a kassai repülőtéren tartott tegnapi sajtóértekezletén bejelentette, hogy Szlovákia kétmillió adag orosz vakcinát vásárolt. Az első szállítmány hétfő este érkezett meg a szlovák hadsereg különgépén.

Szavaiból kiderült, egymillió vakcina érkezésére számítanak egy hónapon belül, májusban és júniusban pedig a második millió Szputnyik V-nek is meg kellene érkeznie Szlovákiába.

A kormányfő azzal kalkulál, hogy a következő hónapokban több mint 40 százalékkal tudják majd felgyorsítani az oltás tempóját.

Németország

Jens Spahn német egészségügyi miniszter a napokban elismerte, hogy Németországnak sokkal több vakcinára lenne szüksége, mint amennyi a rendelkezésére áll. A politikus – korábban még meghökkentőnek számító módon – hozzátette, hogy

AZ OROSZ ÉS A KÍNAI VAKCINA SEGÍTHET EURÓPÁNAK TÚLJUTNI AZ OLTÓANYAGHIÁNYON. 

Mondani sem kell, hogy az elmúlt hetekben jelentősen megváltozott a vakcinakérdéssel kapcsolatos német álláspont.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter elismerte, hogy az orosz és kínai vakcináknak fontos szerepe lehet a vírus leküzdésében. FORRÁS: MTI/EPA/FILIP SINGER

Csehország

Csehország nemrég még azon a véleményen volt, hogy az európai uniós szervek jóváhagyása nélkül nem használja a koronavírus elleni orosz vakcinát.

Csakhogy a járvány harmadik hullámának megjelenése és Brüsszel lassúsága miatt pillanatok alatt meggondolták magukat. A napokban Milos Zeman államfő és Andrej Babis kormányfő egybehangzóan azt nyilatkozta, hogy a Szputnyik V használatához mégiscsak elegendőnek tartják az illetékes cseh állami gyógyszerellenőrző szerv (SÚKL) engedélyét. Hasonlóan nyilatkozott egyébként Milos Vystrcil, a szenátus elnöke is.

Vasárnap Zeman a CNN Prima News hírtelevíziónak elmondta, hogy a közelmúltban Babissal egyetértésben levelet írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és érdeklődött a Szputnyik beszerzése iránt. „Putyin megígérte, hogy készek nekünk (Csehországnak) is szállítani a vakcinából” – jelentette ki Zeman.

Magyarország

Ahogy korábban említettük, Magyarország ideje korán komoly lépéseket tett a megfelelő mennyiségű vakcina beszerzése érdekében. A magyar kormány ugyanis már bőven Brüsszel hibáinak kiderülése előtt nyitott másfelé. A legtöbb ország, de legfőbbképpen Brüsszel a kezdetektől fogva nem örült ennek, ennek ellenére Magyarország komoly sikereket ért el. Többek között ezt mutatja, hogy Európában egyedülálló módon ötféle vakcinával lehet oltani itthon.

Ahogy a fenti ábrán látható, az elmúlt héten itthon oltották be a legtöbb embert Európában, lakosságarányosan majdnem két és félszer annyit, mint az Európai Unióban átlagosan.

origo, reuters

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...