Hirmagazin.eu
Főoldal » Egyre több okosfarm lesz Magyarországon
Gazdaság

Egyre több okosfarm lesz Magyarországon

forrás: hirado.hu

A gazdák fele hallott már a precíziós gazdálkodásról. Bár a mezőgazdaságban tevékenykedők jelentős része a „fontolva haladás” híve, ugyanakkor megjelent a nem is jelentéktelen számú “tech-savvy”, újításokra fogékony réteg.

 Egyre több okosfarm lesz Magyarországon
A KSH 2014-es adata szerint 2500 milliárd forint az agrárium kibocsátása. A digitális technológiák támogatásával termésátlag- és hozamnövekedés érhető el. Óriási lehetőség előtt áll Magyarország.

Ők azok a pionírok, akik példát mutatnak, és a kedvező tapasztalatuk előmozdítja a technológia gyorsabb elterjedését – derül ki abból az online kutatásból, amelyet a Market Insight készített az Agroinform.hu portálon elért 400 szántóföldi gazdaság döntéshozója körében.

A 100 hektár alatti szántóföldi területtel rendelkező gazdaságok döntéshozóinak harmada, a 100-500 hektár közti szántóföldi területtel rendelkező gazdaságok döntéshozói közül pedig kétszer annyian hallottak már a precíziós gazdálkodásról.

A kutatásban részt vevőknek a precíziós gazdálkodásról a következő kifejezések jutottak eszükbe az említésszámot tekintve a leggyakoribbtól lefelé haladva: GPS, helyspecifikus, műholdas, pontos, talajvizsgálat, informatika, modern, optimalizálás, technológia, költséghatékony, tápanyag-utánpótlás, sorvezetés, technológiafejlődés, gazdaságos, takarékosság.

Egyre több okosfarm lesz Magyarországon
Pálinkafőzdében állítják be a számítógép irányította főzőberendezést. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

A különböző szolgáltatásokról (mint változtatható öntözés, precíziós sorközművelés, precíziós növényvédőszer-, tápanyag-kijuttatás dózisa, precíziós vetés, precíziós talaj-előkészítés, automata kormányzás, talajszonda) az ismeret tekintetében már a kis gazdaságok is tájékozottságról tettek tanúbizonyságot, de esetükben a használat szintje alacsony, amiből azt látjuk, hogy egy kritikus gazdaságméret alatt szerintük (még) nem éri meg a használatuk. A közepes gazdaságok esetén már jóval gyakrabban, a precíziós talaj-előkészítésnél ötször annyian használják a mindennapokban, mint a kis gazdaságok esetén. A nagy gazdaságok körében még meghatározóbb a használat a mezőgazdasági munkák során.

A használó gazdák elégedettek a bevezetett technológiákkal.

A kérdésre, mennyire vált be az adott technológia, tízes skálán zömében 8-9-es értéket jelöltek be a kutatásban részt vevők. A „mennyire érte meg” kérdés válaszai 6-9 között mozogtak. A „mennyire javasolná gazdatársai számára” kérdés 8-9 között végzett. A technológiákkal való elégedettség átlaga a használók körében 79%.

81%-uk javasolná is másoknak. Érvek mellette: költséghatékonyság, jobb minőségű termény, környezetvédelem, kényelem, modernitás, innováció. Érvek ellene: beszerzési ár, tőke-, tudás-, támogatáshiány, az időjárás szerepe az eredményben.

Akik használnak precíziós technológiákat, azok további eszközök beszerzését tervezik.

A február 24-én rendezendő Precíziós gazdálkodás – digitalizáción innen és túl szakmai konferencia még el nem terjedt, de a kis és nagy gazdaságok működésébe könnyen integrálható, ma még a jövőnek látott technológia hazai és nemzetközi példáit szemlélteti az érdeklődőknek. A mezőgazdasági fórumon szó lesz arról, miként optimalizálható az agráriumban az input a szükséges adminisztrációs feladatok gyorsításával, csökkentve a költségeket, a tápanyag és vetőmag korszerűbb és jobb felhasználásával, célzott kijuttatásával termésnövekedést elérve. A szervezők célja, hogy a szakmai felsőoktatással és az agráriumban tevékenykedőkkel együttműködve Magyarország a precíziós gazdálkodás éllovasa legyen.

Hasonló hírek

Az áfacsökkentésnek köszönhetően fehéredhet a sertéságazat

info

Takarítóeszközök – a Tchibo webáruház heti ajánlatából válogattunk..

Géza

Orbán Viktor a nyugdíjakról üzent

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....
EnglishFrenchGermanHungarian