9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Egyre nagyobbra hízik az „árnyékflotta”

Dátum:

Megosztás:

Egy indiai cég alig egy év alatt vált az olajpiac meghatározó szereplőjévé. A Gatik Ship Management flottája szinte teljes kapacitásával orosz olajat szállít Indiába. A szankciók következményeként folyamatosan csökken a nyugati blokk rálátása a globális olajpiacra.

Az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók hatására egy korábban ismeretlen indiai cég a világ legnagyobb olajszállítói közé emelkedett. Az elmúlt egy évben a legtöbb globálisan értékesített olajszállító hajót a Gatik Ship Management vásárolta meg – derült ki a Financial Times és a Kpler elemző cég információiból. Az összesen 1,6 milliárd dollár értékű beszerzésnek köszönhetően az indiai cég hajóflottája kettőről ötvennyolcra bővült. A hírre Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán.

A világon mindössze húsz olyan vállalat tevékenykedik, amely ötven vagy annál több hajót birtokol. Ez azt jelenti, hogy a Gatik egy év alatt az olajpiac meghatározó szereplőjévé vált. A tartályhajók nyomonkövetési adatai alapján a flotta szinte teljes kapacitásával orosz olajat szállít Indiába.

A szóban forgó ország korábban nem szorult jelentős mennyiségű olajimportra, de a szankciók következményeként fontos közvetítővé vált Oroszország és Európa között. Erről lapunk is írt a minap. Jeleztük, miszerint az embargó legális megkerülésének módja, hogy az orosz olajat egy harmadik országba szállítják, ott finomítják, majd üzemanyagként értékesítik az Európai Unióban. India orosz olajimportja mindössze néhány hónap alatt a többszörösére növekedett. Jelenleg körülbelül egymillió hordó naponta. Áprilisra már India vált a huszonhét tagú közösség legnagyobb üzemanyag-beszállítójává. Európa tehát továbbra is orosz energiát vásárol, csak hosszabb szállítási útvonalon és közvetítőkön keresztül, ami növeli a költségeit, ráadásul új piacot teremt a Gatikhoz hasonló vállalatoknak.

A legfrissebb hírek itt!

Ömlik Európába az orosz olaj

A szankciók miatt hosszabb útvonalon és drágábban szerzi be a közösség az energiahordozót.

A Kpler elemzője a Financial Times cikkében úgy nyilatkozott, miszerint a nyugati szankciók után elkerülhetetlenné vált, hogy az orosz olajtársaságok beszálljanak a hajózásba.

A Gatikról szinte semmit nem lehet tudni, a tulajdonosi háttere ismeretlen. A szállítmányokról is egyre kevesebb információ áll rendelkezésre: míg márciusban az ötvennyolc hajóból harmincötöt biztosított nyugati cég, áprilisra a szám – a G7-ek (a legfejlettebb ipari országok) árplafonja miatt – nullára csökkent.

Hortay Olivér mindezek fényében kiemelte: a szankciók átrendezik a globális energiapiacot, és a folyamatok nem túl biztatók.

A Magyar Nemzet korábban már beszámolt arról, hogy csökken a nyugati blokk rálátása a globális olajpiacra. Egyre több olajszállító csatlakozik ugyanis ahhoz az „árnyékflottához”, amivel a piaci szereplők a szankciókat kijátsszák, és amiről a nyugati országoknak alig van információja. Egyes becslések szerint mára a globális szállítási kapacitás tíz százaléka – a nyugati blokk szempontjából – szürkének vagy feketének tekinthető, és az arány folyamatosan növekszik.

A Világgazdaság korábban arról írt, hogy katasztrófaveszélyesek az ócskavasként értékesített, orosz olajat szállító tartályhajók, sokszor ugyanis a legalapvetőbb biztonsági ellenőrzések sem teljesülnek. Mindezt jól példázza a Turba nevű tanker helyzete. A cikk emlékeztetett: a huszonhat éves hajót 2017 óta egyáltalán nem ellenőrizték, a papírjai sincsenek rendben. Hiányoznak a megfelelő biztosítások, és olyan ország lobogója alatt hajózik, amelynek a tengeri biztonsági felügyelete köztudottan „röhejes szinten van”. Ahelyett, hogy a kameruni zászló alatt hajózó óriást „szétflexelték” volna, a szentpétervári kikötőből indulva több ezer tonna olajat szállít.

Az 1997-ben épült hajó használata jól bizonyítja, hogy a G7-ek és az európai uniós szankciók komoly biztonsági kockázatokat is hordoznak – írta az internetes portál.

Borítókép: Hozzák az orosz olajat Európába (Fotó: Getty Images)

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...