Home Külföld Kiemelt külföldi hírek Egyre jobban elmérgesedik az olcsó ukrán gabona importja miatti viszály Lengyelország és...

Egyre jobban elmérgesedik az olcsó ukrán gabona importja miatti viszály Lengyelország és Ukrajna között, ami már kikezdte Ukrajna orosz invázió elleni harcának széleskörű társadalmi támogatottságát is Lengyelországban.

0
magyarnemzet

Mi történt? Kedden volt az eddigi legnagyobb gazdatüntetés Varsóban az ukrán terményimport és az uniós klímapolitika ellen, tízezren vettek részt rajta. A gazdák a lengyel-ukrán határ nagy részét már korábban blokád alá vonták.

  • A hétvégén ismét Ukrajnából származó gabonát borítottak ki Lengyelországban a vonatsínek mellé a február 9-én újraindított tiltakozási hullám részeként.

Háttér: az EU 2022 júniusában függesztette fel az ukrán mezőgazdasági alapanyagokra és feldolgozott élelmiszerekre vonatkozó importvámokat és mennyiségi kvótákat.

  • Az ekkor létrehozott szolidaritási folyosók célja az volt, hogy a Fekete­-tenger orosz blokádja idején szárazföldi útvonalakon sikerüljön kiszállítani a háború sújtotta országból a gabonát az élelmiszerhiány megelőzésére.
  • Azonban az Ukrajnával szomszédos országokban hirtelen megjelenő nagy mennyiségű áru lenyomta a helyi árakat, veszteségeket okozva a gazdáknak.

Mit mondanak? „Haljak éhen, mert ők háborúznak?” kérdezte egy tüntető lengyel gazda.

  • Denisz Smihal ukrán miniszterelnök „megtorló intézkedéseket” helyezett  kilátásba pénteken, ha Lengyelország március 28-ig nem oldja meg a határblokádot.
  • „Nagyon fontos számunkra, hogy Lengyelország a szövetségesünk maradjon. És ha nem lesz változás, akkor készek vagyunk ugyanakkor megvédeni gazdasági érdekünket” – mondta Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap.
  • Donald Tusk lengyel miniszterelnök hasonlóan fogalmazott: „semmi nem fog változni” Lengyelország elkötelezettségében Ukrajna mellett, de a lengyeleket is megvédi az igazságtalan versenyben.

Számokban: két éve még csak a lengyelek 17%-a mondta, hogy nem segítene az ukrán menekülteknek, mostanra ez 41%-ra nőtt egy felmérés szerint.

  • Mindez fordítva is igaz: 94-ről 79%-ra csökkent a Lengyelországot baráti országnak tartók aránya az ukránok között.

Mi várható? A lengyel és az ukrán kormány március 28-án találkozik legközelebb, miután Tusk nem fogadta el Zelenszkij ajánlatát egy korábbi találkozóra.

Fotó: Sergei GAPON / AFP

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás