10.6 C
Budapest
2023. március. 24. péntek

Egymilliárd dollárt rejtő aranylelőhelyet találtak Boszniában

Dátum:

Megosztás:

Világviszonylatban is figyelemre méltó aranylelőhelyet találtak Bosznia-Hercegovina nyugati részén. A Jajca környéki telér különlegesen magas nemesfémtartalma miatt több nemzetközi bányavállalat érdeklődését is felkeltette.

Bosznia-Hercegovina hegyei között a középkorban komoly nemesfémbányászat zajlott. Az ezüst- és aranytárnák viszont az idők során kimerültek, a 20. század elejére pedig a balkáni állam bányászai már csak réz-, kősó- és szénkitermeléssel foglalkoztak. Néhány évvel ezelőtt azonban a fővárostól néhány kilométerre északra ismét aranyat találtak a geológusok, ez pedig valóságos aranylázat idézett elő Boszniában.

Profit,,Trade,And,Exchange.,Gold,Nuggets,Spilling,Out,From,A Profit, trade and exchange. Gold nuggets spilling out from a grungy old metal container, placed on a old wooden table.Shallow depth of field.
A bosnyákok nyílt pályázaton választják ki, melyik cég kezdheti meg a kitermelést a Pliva folyónál.
Fotó: Shutterstock

Ekkor kezdett arany után kutatni a Lykos Balkan Metals is, amelynek a szakemberei nemrég szenzációs bejelentést tettek: Jajca közelében, a Pliva folyó mentén egy világviszonylatban is különösen gazdagnak számító telérre leltek. A cég vezetője szerint a vízfolyás egykori medrében leülepedett hordalék tonnánként 27,5 gramm, vagyis csaknem egy uncia aranyat tartalmaz, ami aktuális áron számítva több mint 1900 dollárt ér.

Viszonyításképpen érdemes megjegyezni, hogy a világ aranybányaiban egy tonna kőzet vagy hordalék átlagosan 5-8 gramm aranyat tartalmaz.

Az arany árfolyama 2022-től
 

A bosnyákok azonban még nem kerültek közelebb az eldorádóhoz, a becslések szerint legalább 900 millió dollár értékű aranykincs kitermelése ugyanis még nem kezdődhet meg.

Előbb ugyanis környezeti tanulmányt kell készíteni, és csak akkor indulhat meg a kitermelésre vállalkozó bányatársaságok megversenyeztetése. A Dnevni avaz című szarajevói napilap szerint a hosszadalmas procedúra miatt az első bosnyák aranyszemcsék leghamarabb 2025-re kerülhetnek a nemesfémpiacra.

Mindezek ellenére a Lykos Balkan Metals szerint már

több ausztrál és amerikai vállalat is érdeklődött a felfedezés iránt, amelyek készek részt vállalni a további kutatások finanszírozásában.

A szóban forgó cég Jajca környékén kívül négy helyszínen végez kutatásokat Bosznia-Hercegovinában, és a nemesfémek mellett olyan értékes ipari nyersanyagokat is keresnek, mint a lítium vagy a magnézium.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Mai esti tornánkat az orvos tanácsaival is elláttuk – videó

A doktor úr elmond mindent, az esti tornát csak az után csináld, hogy elolvastad a doktor úr tanácsait! Itt...

Esti mese – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese videója Hirmagazin.eu

Pompa, fényűzés: elképesztő ruhakölteményekben vonultak végig a hazai sztárok a Glamour-gála vörös szőnyegén – fotók

Megvannak a GLAMOUR Women of the Year díjazottjai! Idén hat kategóriában lehetett szavazni! A GLAMOUR Women of the Year díj küldetése immár 15...

Már nem bírják tovább: bűzlő mocsár keseríti meg a debreceni belváros lakóinak életét – videó

Békákkal, nádassal és fészkelő madarakkal teli mocsár áll a házak között Debrecen belvárosában már több mint tíz éve. Náddal...