-1.3 C
Budapest
2023. február. 9. csütörtök

Egyhetes pedagógussztrájk kezdődik mától..

Dátum:

Megosztás:

A PDSZ újabb pedagógussztrájkot hirdetett meg két héttel ezelőtt, amelytől a szülők már előre tartottak. Az egyhetes demonstrációhoz a PSZ is csatlakozott.

Többek között a pedagógusok kirúgásának határidejét módosító rendelet visszavonását kérik a szervezetek és a tüntetők.

A nyolcadikosok középiskolai felvételijét követően, január 23-án, hétfőn veszi kezdetét az egységes munkabeszüntetés, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdetett meg, és a Pedagógusok Szakszervezete is támogatja a felhívást – írta a Telex.

A PDSZ így vélekedik a nedolgozzingyen.hu-n, hogy a többnapos tüntetésre azért volt szükség, hogy feléledjen az ellenállás, a folyamat új erőre kapjon.

A pedagógusok önmaguk dönthetik el, milyen módon csatlakoznak a figyelemfelhíváshoz, teljes vagy részleges mértékben tagadják meg a munkafelvételt. Egy biztos: a tanórák felét meg kell tartani és az érettségi előtt állók nem szenvedhetnek kárt semmilyen mértékben, nekik egy órájuk sem maradhat el.

A törvény szigora merőben korlátozza a tiltakozáshoz való jogot – sérelmezi a szövetség. Emiatt előfordulhatnak olyan tanárok, akik megszegik a rendeletet, és élnek a polgári engedetlenséggel, nem tartják meg a kötelező óraszámot, hanem kevesebbet vagy egyáltalán nem tanítanak.

Ez idáig 15 pedagógus itta meg a levét a mozgalomnak, ők több alkalommal követtek el polgári engedetlenséget. A tankerületeknek pedig már nem csak 15 napjuk van arra, hogy intézkedjenek az ilyen ügyekben, hanem egészen a tanév végéig bármikor meghozhatják a végleges döntést.

A sztrájk többek között a kért 45%-os fizetésemelésért, a katedra óraszámának 22 órára való csökkentéséért és a sztrájkjog helyreállításáért indul újra. Ezekhez az ügyekhez társul a tanárok kirúgásának határidejére vonatkozó új rendelet visszavonása.

Január 31-én, a szolidaritás napján az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez az iskolákban, amelyre a PDSZ hívta fel a figyelmet.

Csütörtökön Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár a sztrájkbizottsággal tárgyal, eddig azonban a kormány nem feltétlen tett komolyabb lépéseket a követelések teljesítésére, illetve a közös nevező megtalálására.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...