4.2 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

Egyfajta digitális vakcinaútlevél van tervben

Dátum:

Megosztás:

Az először Ázsiában megjelenő új, ismeretlen vírus társadalmi következményei tényleg példa nélkül álló bizonytalanságot okoztak a dolgok mindennapi működtetésében.

Az elsősorban egészségügyi kihívást jelentő állapot kezelése soha nem látott megoldásokat, többek közt hihetetlen sebességgel és hatékonysággal megtervezett oltóanyag-fejlesztést hozott be a köztudatba.

Színre lépett a világ megmentője, a vakcina, elindítva egy sor újabb változást. Ennek egyik eklatáns példája a társadalmak újabb törésvonala, a beoltottak és oltatlanok szembenállása.

Útlevél a normalitásba?

Az egészségügyi világszervezet, a sokszor kritizált WHO októberben aláírt egy megállapodást a kormányzati digitalizációban élenjáró Észtországgal. Ennek értelmében a kis, balti állam egy digitális alapú igazolást fejleszt, mellyel meg lehet különböztetni azokat, akik már átestek a Covid19 elleni védőoltáson, ezért a szigorúbb szabályok alól hamarabb mentesülhetnek, mint az abból még – logisztikai ok vagy személyes döntésük miatt – kimaradók. Egyfajta vakcinaútlevél szerepel az elképzelésekben.

A tét nem kicsi: egyrészt ott van a válságban legérzékenyebben érintett világturizmus, amely tavalyig bezárólag folyamatos növekedést, és 2019-ben 1,7 trillió dolláros bevételt tudott elkönyvelni. Az ebben dolgozó milliók sanyarú helyzetén csak az utazási korlátozások enyhítése, az emberek szabadidős szokásainak visszatérte segíthet. Ez pedig a biztonságos, hatékony vakcinától függ. A gazdasági realitás mellett a távmunkára szorított tömegek mentális állapota is azt indokolja, hogy belátható időn belül véget kell vetni a járvány okozta vészhelyzetnek. Sokáig nem lehet elviselni, ha a való világból egy rossz felbontású, akadozó hangú videochat marad. Idén tényleg csendes lesz az éj, ha a család érthető okokból nem üli együtt körül az ünnepi asztalt.

Az oltások a munka első felét elvégzik, de az átmeneti. A nyájimmunitás, így a járvány végéhez vezető, több hónapig tartó időszakban fokozatosan vissza kell állítani a 2020 márciusa előtti viszonyokat. Egy digitális, egészségügyi útlevél ezt a célt szolgálná az ezt kezdeményezők szerint, és szelíd nyomást helyezne az oltás iránt szkeptikusokra is.

Megfigyeltek generációja

Mi vagyunk az első nemzedék, amelyről sokkal többet tudnak szervezetek, esetenként kormányok, mint saját magunk. Ez ellen eddig csak gyengébb fellépésekkel találkoztunk, az európai adatvédelmi szabály, a GDPR megjelenése sem változtatott érdemben a mechanizmuson. Az adatgyűjtésre épülő gazdasági rendszer vége nincs épp lőtávolban.

A digitális útlevél ennek a folyamatnak – melyben a közösségi média messzire kémlelő Szauron-szeme játssza a főszerepet – a logikus terméke. Ha megvalósul, ez lesz a vakcina igazi mellékhatása, nem a fejfájás vagy bőrpír.

Kockázatok és mellékhatások

Egy Covid-útlevél támogatói szerint nincs más eszköz arra, hogy rövid távon visszaépítsük a járvány előtti világot.

A bizalom helyreállításához szükségünk van erre, mert viszonylag egyszerű megoldásról van szó. Több vállalat már most jelezte, hogy csak beoltott egyének használhatják szolgáltatásaikat: az ausztrál Quantas légitársaság vagy az amerikai Ticketmaster jegyrendelő rendszer vetette fel ennek gondolatát.

A techvilág készen áll a digitális igazolások kiadására, hiszen például a CLEAR Health Pass vagy az IBM Digital Health Pass terméke ezt az igényt teljesíti, és saját vállalása szerint külön odafigyel a felhasz­nálók adatainak biztonságos kezelésére.

A digitális igazolás ellenzői azt mondják: „Hé, nézzetek csak Észak-Koreára vagy az egykori Szovjetunióra!” Való igaz, ezekben az országokban hatósági igazolás kell és kellett ahhoz, hogy akár egy másik településre utazhasson a jogaiban erősen korlátozott lakos. Az adatkezelési aggodalmakat sem rejtik véka alá: ki fogja kezelni ezeket az adatokat? A Facebook adatkezeléssel összefüggő botrányai, a közösségi média egyre inkább szűnő ideológiamentessége, hatalmas vagyona és befolyásolási potenciálja jogos félelmeket kelthet a digitális Covid-útlevél ellenzői körében.

atv

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Újabb vonalon vezeti be a MÁV a meghökkentő közlekedési rendet

Csak akkor áll meg a vonat, ha van le- vagy felszálló utas. A Tatabánya-Oroszlány vonalon is bevezeti vasúttársaság a...

Átadták a díjakat: Ők az idei Prima Primissimák! .. Gratulálunk a kimagasló szellemi-, művészeti-, tudományos- és sporttevékenységhez!

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány...

A hétvége időjárási előrejelzése: lesz havazás, lehűlés, napsütés, melegedés, .. szóval lesz minden, a frontérzékenyek szenvedni fognak..

Szombaton még lesz mindenféle csapadék, vasárnap már sok napsütés. Az Időkép előrejelzése szerint nyugat felől újra elkezd esni egyre több helyen...

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Gödön

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Gödön, vizsgálják a körülményeket – közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság pénteken a...