21.6 C
Budapest
2022. július. 5. kedd

Egyezség kérdőjelekkel

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Szerető Szabolcs újságíró

„A mostani egyezség vajon valóban visszatartó erővel bír majd a Görögországon keresztül Európába igyekvők számára?”
Az a tény, hogy az Európai Unió 28 tagállamának és Törökországnak múlt pénteken sikerült megállapodásra jutnia a menekültválság kezelésében – megoldásnak egyelőre túlzott optimizmus lenne nevezni –, vitathatatlan előrelépés, siker.

 

Egyezség kérdőjelekkel

Az EU egyszerre próbálja megállítani az illegális bevándorlást, megvédeni Schengent, illetve igyekszik fenntartani a látszatot, hogy a sokat hivatkozott európai értékek jegyében cselekszik. A megállapodás ténye eddig a biztos siker, a nehezen megszületett egyezség azonban inkább csak nyitott kérdésekkel szembesít minket.

Egyáltalán: végrehajtható-e az a terv, hogy mostantól egyenként bírálják el a görög szigeteken partot ért emberek menedékkérelmét, s akik nem jogosultak a belépésre az ígéret földjére, azokat visszatoloncolják Törökországba? És működik-e majd önkéntes alapon az a mechanizmus, hogy a visszatoloncoltak helyett valódinak minősített, háborús övezetből érkező szír menekültek jönnek az unióba, akiket szétosztanak a befogadásra hajlandó tagországok között?

A kétely itt már csak azért is indokolt, mert a menedékkérők elosztásáról született korábbi döntéseknek sem nagyon sikerült érvényt szereznie Brüsszelnek. De az is kérdés, hogy miként tarthatók a nekik kijelölt országban a menekültek. De tovább is van, mondom még.

A mostani egyezség vajon valóban visszatartó erővel bír majd a Görögországon keresztül Európába igyekvők számára? Ha ugyanis nem, akkor az első kérdéshez jutunk vissza: hogyan birkózik meg az uniós apparátus a menedékkérők tömegével?

Jó lenne tudni, hogyan jut el a gyakran embercsempészeknek kiszolgáltatott érintettekhez az egyezség híre. Tudják-e, hogy ha nyíltan deklarálva nem is, de a gyakorlatban már Németország is messzire sodródott a teljes befogadás politikájától? Hogy a nyugat-balkáni útvonalon záródnak a határok? És akkor itt van még a kérdések kérdése: bízhat-e Európa az uniós értékek világától igen távol élő török vezetésben?

Az uniós egyezségekben az a jó, hogy minden tagállami vezető igyekszik elégedett arcot mutatni az otthoniaknak, így a végén mindig csupa győztes áll fel a tárgyalóasztaltól. Nem kis dolog, hogy az EU egy pillanatra egységet tudott demonstrálni. Az pedig nagyon hamar ki fog derülni, hogy miként működik a gyakorlatban a törökökkel kötött egyezség. Abban azért biztos vagyok, hogy lesz még kőkemény ütközésekkel terhelt, maratoni hosszúságú uniós csúcs a menedékkérők ügyében.

Forrás: metropol

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia

Kapcsolódó hírek

Jakab Péter átköltötte a Tankcsapda slágerét, majd az Országházból üzent: „Ez itt a Parlament, ahová utálok bejönni, mivel tele van sz*r emberrel”..

Jakab Péter ezúttal sem rejtette véka alá a véleményét: kendőzetlenül kitálalt a parlamentben helyet foglaló politikusokról. Jakab Péter ezúttal...

Öt varázslatos magyar kastély, amely újra teljes pompájában várja látogatóit

Ha kirándulnánk és bővítenénk történelmi tudásunkat, érdemes kastélytúrára indulnunk! Hazánk csodálatos kastélyai a Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően újra teljes...

Az egészséges 7 éves kislány meghal mindössze egy perccel a rutinműtét után: “Semmi baja nem volt”

Az egész világod megváltozik, ha gyereked lesz. Az eddig semmiségnek számító dolgok mindenné válnak, a korábban figyelmen kívül hagyott...

A NAV ezeken a helyeken tart helyszíni ellenőrzéseket a héten

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának tájékoztatása szerint az alábbi helyszíneken terveznek ellenőrzéseket a 27. héten. Kiemelt ellenőrzési...
facebook