28.9 C
Budapest
2022. augusztus. 9. kedd

Egyezség kérdőjelekkel

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Szerető Szabolcs újságíró

„A mostani egyezség vajon valóban visszatartó erővel bír majd a Görögországon keresztül Európába igyekvők számára?”
Az a tény, hogy az Európai Unió 28 tagállamának és Törökországnak múlt pénteken sikerült megállapodásra jutnia a menekültválság kezelésében – megoldásnak egyelőre túlzott optimizmus lenne nevezni –, vitathatatlan előrelépés, siker.

 

Egyezség kérdőjelekkel

Az EU egyszerre próbálja megállítani az illegális bevándorlást, megvédeni Schengent, illetve igyekszik fenntartani a látszatot, hogy a sokat hivatkozott európai értékek jegyében cselekszik. A megállapodás ténye eddig a biztos siker, a nehezen megszületett egyezség azonban inkább csak nyitott kérdésekkel szembesít minket.

Egyáltalán: végrehajtható-e az a terv, hogy mostantól egyenként bírálják el a görög szigeteken partot ért emberek menedékkérelmét, s akik nem jogosultak a belépésre az ígéret földjére, azokat visszatoloncolják Törökországba? És működik-e majd önkéntes alapon az a mechanizmus, hogy a visszatoloncoltak helyett valódinak minősített, háborús övezetből érkező szír menekültek jönnek az unióba, akiket szétosztanak a befogadásra hajlandó tagországok között?

A kétely itt már csak azért is indokolt, mert a menedékkérők elosztásáról született korábbi döntéseknek sem nagyon sikerült érvényt szereznie Brüsszelnek. De az is kérdés, hogy miként tarthatók a nekik kijelölt országban a menekültek. De tovább is van, mondom még.

A mostani egyezség vajon valóban visszatartó erővel bír majd a Görögországon keresztül Európába igyekvők számára? Ha ugyanis nem, akkor az első kérdéshez jutunk vissza: hogyan birkózik meg az uniós apparátus a menedékkérők tömegével?

Jó lenne tudni, hogyan jut el a gyakran embercsempészeknek kiszolgáltatott érintettekhez az egyezség híre. Tudják-e, hogy ha nyíltan deklarálva nem is, de a gyakorlatban már Németország is messzire sodródott a teljes befogadás politikájától? Hogy a nyugat-balkáni útvonalon záródnak a határok? És akkor itt van még a kérdések kérdése: bízhat-e Európa az uniós értékek világától igen távol élő török vezetésben?

Az uniós egyezségekben az a jó, hogy minden tagállami vezető igyekszik elégedett arcot mutatni az otthoniaknak, így a végén mindig csupa győztes áll fel a tárgyalóasztaltól. Nem kis dolog, hogy az EU egy pillanatra egységet tudott demonstrálni. Az pedig nagyon hamar ki fog derülni, hogy miként működik a gyakorlatban a törökökkel kötött egyezség. Abban azért biztos vagyok, hogy lesz még kőkemény ütközésekkel terhelt, maratoni hosszúságú uniós csúcs a menedékkérők ügyében.

Forrás: metropol

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Rémálom! Aranyérmes lett volna, de elszabadult a hímtagja! .. – videó – (18+)

Alberto Nonino, a 18 éves olasz tízpróbázó nagyon szerencsétlenül járt egy futóversenyen, amit akár meg is nyerhetett volna. Történt...

Kijev arroganciája bizalmatlanságot szül Nyugaton

A kijevi vezetés kritizálta az Amnesty International jelentését, követeli az uniós segély következő részének átutalását, valamint a tajvani...

Ezért kiváló sport a jégkorong a mentális fejlődéshez

Ezért kiváló sport a jégkorong a mentális fejlődéshez Nemcsak a testünket, a pszichénket is fejleszti. A jégkorongra a legtöbben olyan...

Putyin népszerűbb, mint valaha

Töretlen Vlagyimir Putyin támogatottsága – derült ki a függetlenként számontartott Levada Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából. Július végén készített felmérésük...
facebook