15 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Egyénenként is sokat tehetünk a globális felmelegedés ellen – videó

Dátum:

Megosztás:

Az ember felfedezte az ismeretlen tájakat, meglátta a lehetőséget az állattenyésztésben, és már azon gondolkodik, hogyan hagyhatná el a Földet, ha nem marad más lehetőség.

2019 nyarán hihetetlen mennyiségű erdőtüzet jelentettek világszerte. Hetek óta lángokban áll az esőerdő az Amazonas-medencében, amelynek oka legfőképpen a mezőgazdasági célú erdőirtás. A hatalmas terület veszélyben van, ez pedig rásegít a klímaváltozás fokozódására. Mit tehetünk mi a globális felmelegedés ellen? Visszafordítható egyáltalán a visszafordíthatatlan?

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland)

A klímaváltozás valós veszélyét ma már csak nagyon kevesen tagadják. Lassan nem telik el nap anélkül, hogy ne jelenne meg egy baljós cikk lángoló esőerdőkről, kihalóban lévő fajokról vagy olvadó jégsapkákról. Tényleg ennyire tragikus a helyzet? – hangzott el az M5 Multiverzum című műsorában.

Magyarország sem mentesítheti magát a felelősségvállalás alól

Akármennyire is szomorú és tragikus, hogy Brazíliában erdőtüzek vannak, az emberek szeme felnyílik egy kicsit ezt látva. Sokan azt gondolják, hogy a globális éghajlatváltozás egy látványos esemény lesz. Egészen addig, amíg nem látványos valami, tulajdonképpen azt gondolják, hogy elmismásolhatják a személyes felelősségüket – mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektvezetője.

Brazíliában az esőerdők helyén megtermelt olajpálma, szója és marhahús Európába és Magyarországra is eljut, ezáltal nekünk is felelősségünk van a folyamatok alakulásában.

Kutatások szerint 10–12 évünk van arra, hogy visszafordítsuk a folyamatokat. Ha pedig egy bizonyos ponton túl megy a klímaváltozás, akkor nagy a veszélye annak, hogy

nem tudjuk majd visszafordítani azt, ami elkezdődött.

Ha a szárazság miatt leég egy esőerdő, a légkörbe szén-dioxid, illetve korom kerül, és károsan hat az éghajlat változására. Egy olyan körforgásba kerülünk, ami egyre jobban csak gyorsítja az éghajlatváltozást a Földön – tette hozzá Szegő Judit.

Sokat tehetünk egyénenként is a felmelegedés ellen

Természetesen nem kell elkeseredni. Rengeteg mindent tehetünk mi magunk is a felmelegedés ellen. Az elsődleges feladatunk a túlzott fogyasztás és pazarlás megszüntetése. Antal Éva blogger, párjával együtt 8 hónap alatt csak egy befőttesüvegnyi szemetet gyűjtött, gyakorlati tippjei a hulladékmentes élethez a következők:

„Mindig van nálam újrahasználható evőeszköz és fém szívószál, egy vastagabb meg egy vékonyabb és egy fém szívószál tisztító kefe – hogy ne kelljen eldobhatót használnom – és egy lebomló ragtapasz. Ez utóbbi azért van nálam, mert gyerekekkel foglalkozom civilben, és a gyerekek időnként sebesek lesznek. Mosogatáshoz, takarításhoz lufaszivacsot használunk, mert komposztálható. Akárkinek a kertjében megterem, és tökéletesen habzik” – mondta Antal Éva.

Mindennek van egy környezetbarát megfelelője

A szemétmentes élet nem azt jelenti, hogy mindenről le kell mondani, hanem azt, hogy mindennek van egy környezetbarát megfelelője, amelyet meg kell találni. Országunkban például már számtalan csomagolásmentes bolt segít nekünk abban, hogy minimalizáljuk a hulladéktermelésünket.

10–20 éven belül nagyon komoly problémákat kell megoldanunk.

Azért vagyok bizakodó, mert az adott kultúrák és nemzetek azokat a kihívásokat, amiket eddig megoldottak, mindig ugyanilyen nagynak érezték, és az első pillanatokban úgy tűntek, hogy ezek megoldhatatlanok.

Az utópiák, legendák és történetek pont azok, amiket soha nem tudunk elérni, de tudjuk, hogy mi felé megyünk, és ezért nagyon-nagyon fontosak – magyarázta Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

M5 nyomán

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Rövidesen tisztázódhat egy fontos dolog a kegyelmi ügy kapcsán

Hamarosan lezárul a vizsgálat, mely azt hivatott kideríteni, hogyan kerülhetett bele a Kúriai Döntések című folyóiratba a kegyelmi...

Rémálom Piliscséven: buszsofőr manőverezett a sínen, amikor jött a vonat – videó

A sorompót is letörő sofőrnek nagy szerencséje volt, mert még pont át tudott hajtani az állomásra érkező vonat...

Végre egy nagyon jó hír a Windows 11-et használóknak

A frissítéseknél jön a könnyítés. Már teszteli a Microsoft a Windows 11 várhatóan idén ősszel befutó 24H2 főverziójában érkező...