27.2 C
Budapest
2022. augusztus. 9. kedd

Egyelőre nem tervezik az ötforintosok kivonását

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A folyamatosan zajló érmecserének köszönhetően összesen 142 millió újfajta, Magyarország feliratú ötforintost használunk már, de még a Magyar Köztársaság feliratú pénzekkel is lehet fizetni – mondta az InfoRádióban Szász Péter, a Napi.hu szerkesztője.

Az 550 millió forgalomban lévő ötforintos érméből már 142 millió újabb, Magyarország feliratú, míg a 100 forintosok esetében „csak” 3,2 millió érme új a 171 millióból – mondta Szász Péter az InfoRádióban.

A cserélődés gyorsaságát a szakértő szerint bizonyára az is befolyásolja, hogy mennyire tartós egy érme, hiszen az ötforintosok nemcsak könnyebben elveszhetnek, de kevésbé tartósak is, mint a 100 forintosok.

Noha évek óta kérdezik a Magyar Nemzeti Bankot arról, hogy tervben van-e az ötforintos érmék kivonása, egyelőre nem számolnak ezzel a lehetőséggel, ugyanis még igény van rá. Ráadásul miután az egy- és kétforintosok kivonásakor új kerekítési rendszert kellett tanulnunk, az ötforintosok kivonásával ismét hasonló helyzetbe kerülnénk.

Ötforintos érmék a Pénzverõ Zrt.-ben

„Mindenki maga döntheti el, hogy az ötforintost otthagyja-e az utcán vagy otthagyja-e a pénztárban – egyelőre ez (a kivonás) nem történik meg.”

A „Magyarország” feliratú érmékre történő csere esetében a tervezés és a szerszámgyártás költsége 5 millió forint volt, ami a több milliárdos költségű gyártáshoz képest elenyésző összeg.

A bankjegyek cseréje egyébként jól érzékelhetően költségesebb volt az elmúlt években, mint az érméké; tavaly 2 milliárd forintot költöttek a forgalmi érmék gyártására, míg a bankjegyekére 11,7 milliárdot, egy évvel korábban pedig az érmék gyártása 3, a bankjegyeké pedig 6,9 milliárd forintba került.

Nemcsak az érmék, a bankjegyek esetében is folyamatban van a csere – hamarosan megtörténik az 1 000 és 500 forintos bankjegyek cseréje is.

Forrás és kép: eloben.hu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

23 autót rongált meg egy veszélyes afgán migráns Kiskunfélegyházán

Azt mondta egy autószerelőnek egy afgán migráns, hogy meg fogja ölni a családját. Nem sokkal később, mindössze 24...

Rémálom! Aranyérmes lett volna, de elszabadult a hímtagja! .. – videó – (18+)

Alberto Nonino, a 18 éves olasz tízpróbázó nagyon szerencsétlenül járt egy futóversenyen, amit akár meg is nyerhetett volna. Történt...

Kijev arroganciája bizalmatlanságot szül Nyugaton

A kijevi vezetés kritizálta az Amnesty International jelentését, követeli az uniós segély következő részének átutalását, valamint a tajvani...

Ezért kiváló sport a jégkorong a mentális fejlődéshez

Ezért kiváló sport a jégkorong a mentális fejlődéshez Nemcsak a testünket, a pszichénket is fejleszti. A jégkorongra a legtöbben olyan...
facebook