6.3 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Egyedülálló verseny: akadálypályán küzdenek a legkeményebb kutyások

Dátum:

Megosztás:

Pomáz — Kezdetektől fogva különleges pillanatok, élmények és teljesítmények kísérték végig az ország egyedülálló kutyás akadályfutó versenyét, a Hard Dog Race-t.

Ezen a sportrendezvényen a gazdák és kedvenceik együtt állnak a rajthoz, és küzdik végig a 6 vagy 12 kilométeres, természetes és épített akadályokkal teli távot. Együtt győzik le az egyenetlen terepet, a sarat, a buktatókat.

A kihívás bárki által teljesíthető, nem kell hozzá külön képzettség. Viszont erősen ajánlott és elvárt, hogy az induló kutya jól szocializált legyen, tehát a gazda legyen képes kezelni, irányítani a kutyát, és tudjanak együtt futni a nem mindig könnyű terepen. A magyar találmány csakhamar igen népszerű lett egész Európában és persze az országban is: a legutóbbi alapfutamon 1400-an álltak rajthoz.

A viadalt kutya és gazdája csak szorosan együttműködve teljesítheti, különben büntetés jár

– A tulajdonosoknak fel kell mérni a kutya képességeit és egészségi állapotát a futam előtt és közben is. Például a verseny szabályzata szerint a kutya csak előtted vagy melletted futhat, nem rángathatod magad mögött, ha már nincs kedve tovább futni. Ez szintén igaz az akadályoknál is, ha nem tudja a gazda rávenni a teljesítésre, akkor kiválthatja 30 guggolással. Az a versenyző, aki nem bánik megfelelően a társával, számíthat az azonnali kizárásra a jövőben is! – fejtegette Púza András, a verseny megálmodója.

– Minden verseny tele van különleges élménnyel. Ezt nehéz szavakkal kifejezni. Hogyan mondod el azt, hogy valaki látássérülten futja le a pályát, vagy másik valaki legyőzve a rákot kemoterápia után pályára áll és nálunk ünnepli az életet, esetleg a nem régen elvesztett szeretett édesapja emlékéért fut? Mit érez ilyenkor egy versenyalapító? Ezek az emberek igazi hősök, ahogy mindenki, aki önmagát legyőzve a rajtvonalhoz lép.

Idén felajánlhatják a futást a versenyzők

Az idei szezonban az első verseny már maga különlegesség lesz: a március 23-i futamon nem lesznek akadályok, csak egy „sima” terepfutásra invitálják a résztvevőket, amelyen kiválaszthatják, hogy kiért futnak. A győztesek ugyanis a díjakat a Hard Dog Race által támogatott nyolc állatvédő egyesület egyikének ajánlhatják fel, a nevezésekből befolyó összeg is őket illeti meg. Minden lépésnek tétje van: a nyeremények kutyák sorsát változtathatják meg.

Hat kilométeres táv

A versenyre nevezők most két futam közül választhatnak: a felnőttek az alapfutam 6 kilométeres tereptávján, a fiatal, 8-14 éves gazdik pedig a juniorkategóriában 2 kilométeren indulhatnak.

Forrás: Blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...