Home Főhírek Külföld Egy valóságon túli tavat rejt a sűrű erdő Nyugat-Ausztráliában – videó

Egy valóságon túli tavat rejt a sűrű erdő Nyugat-Ausztráliában – videó

0
1658303447 upoeecesf md

Meghökkentő színe miatt sok turista keresi fel a Hillier-tavat, ami felülről a legszebb, de a partján is remek fotókat lehet készíteni. Ráadásul – több más, furcsa színű tótól eltérően – fürödni is lehet benne.

A meghökkentő természeti látványosság a Stirling Range Nemzeti Park közelében található, a Middle-szigeten. Eukaliptusszal és teafákkal borított sűrű erdő veszi körül, ezért nem könnyű megközelíteni. Madártávlatból a legrózsaszínűbb, de vize még akkor is megtartja furcsa színét, ha palackba töltjük – írja az Origo.

A Hillier-tavat a brit Matthew Flinders fedezte fel 1802-ben, aki a világon elsőként hajózta körbe Ausztráliát. A különös állóvíz 600 méter széles és nagyon sekély, ugyanakkor rendkívül magas a sótartalma, vízállástól függően 30-35 százalékos. A híroltal összehasonlításképp megjegyzi, hogy az óceánok sótartalma átlagosan 3-3,5 százalék, a híres Holt-tengeré pedig 25-30 százalék.

Mint olvasható, ebben az extrém sós vízben nem sok létforma képes fennmaradni, de néhány mikroorganizmus és baktérium kimondottan kedveli az ilyen közeget. Például a Dunaliella salina alga, ami nagy mennyiségben termel karotenoidot. Egyes elméletek szerint ennek köszönhető a tó színe, mások bizonyos baktériumokkal magyarázzák a rózsaszín árnyalatot.

A tóban egyébként nyugodtan lehet fürödni, a vize nem tartalmaz emberre káros anyagot.

A Hillier-tó – videó

Nyitókép: lindsay_imagery/Getty Images

infostart

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás