9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

„Egy számjegyű” vagy 17,6 százalékos a 2023-as infláció? A KSH még a gázárbeszámítást is elmagyarázta

Dátum:

Megosztás:

Decemberben 5,5 százalékra mérséklődött a havi infláció éves alapon Magyarországon, az éves inflációs adat viszont 17,6 százalékos, az élelmiszerinfláció pedig 25,9 százalék volt. Kibogozzuk a számokat!

Az inflációs statisztika hosszabb távú adatainak bemutatásával kezdte sajtótájékoztatóját a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője. Cseh Tímea elmondta: a magyarországi infláció 1995/1996 óta nem mutatott a 2023-ashoz hasonló, 25 százalék feletti értéket, a fogyasztói árindex azonban 2023 végére az elemzői várakozásoknál is nagyobb mértékben csökkent.

„25,7 százalékos árnövekedésről indultunk januárban, ami az év végére fokozatosan csökkent, a december végi adatokban 5,5 százalékos árnövekedést mértünk. Különböző intézmények teszik közzé a várt fogyasztóiár-index adataikat, ezek az értékek 15 és 18,3 százalék között mozogtak éves szinten, ezzel szemben a méréseink 17,6 százalékot mutatnak 2023 egészére” – részletezte.

Cseh Tímea arra is felhívta a figyelmet, hogy 2023-ban különösen is magas volt az élelmiszerek árának emelkedése, az éves átlagos élelmiszer-infláció megközelítette a 26 százalékot.

„Az év elején az élelmiszerek mutattak nagy fokú áremelkedést, itt az élelmiszer, szeszes ital, dohány kategóriában akár 35 százalék feletti árindex is megfigyelhető volt.”

Elmondta,

a KSH 2023-ban 960 reprezentáns alapján végezte el az infláció kiszámítását,

a jelenlegi módszertan 2022 augusztusától, a gáz és az elektromos energia lakossági árát érintő kormányrendeletek módosítása, vagyis a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása óta van érvényben. Azóta viszont változatlan.

„2022 szeptemberében jelentek meg a fogyasztóiár-indexben a kiugró értékek, miután 2022 augusztusában a rezsicsökkentés szabályainak módosítása szükségessé tette módszertanunk változtatását. Ekkor transzparens módon mind a közvélemény, mind az Eurostat felé publikáltuk azt a módszertant, amely kialakításra került, és azóta is változatlan.”

Hogyan számoltak a gázárnál?

Arra a kérdésre, hogy az infláció számításánál a KSH miért nem vette figyelembe azt, hogy a lakosság a fogyasztásától függően kétféle árat fizet a háztartási energiáért, Cseh Tímea azt mondta, végigvették a nemzetközi standardeket, módszertani ajánlásokat, és az egység-költség módszertant tekintették a legjobbnak, azóta is ez van érvényben.

A KSH szakemberei kiemelték, az elmúlt időszakban több, szakmailag nem megalapozott, téves megállapítást közlő, méltatlan támadás érte a hivatalt a fogyasztóiár-index számításával összefüggő módszertan miatt, de a hivatal megerősítette: folyamatosan egyeztet az Eurostattal, az inflációszámítás pedig összhangban van az Európai Bizottság és az Eurostat irányelveivel, és nem alkalmazkodik politikai vagy gazdasági elvárásokhoz; ezt erősíti meg az Eurostat független külföldi szakértőinek nemrég kiadott jelentése is.

KAPCSOLÓDÓ HANGANYAG

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ezt a 15 filmet mindenki látni akarja 2024-ben

Ha megnézzük a következő 12 hónapra tervezett mozis és streaming-filmek listáját, sok izgalomra számíthatunk! Ki ne szeretné megnézni George Miller Mad...

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...