15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

Egy mindig aktuális Ebedli-interjú, Fradi-rajongóknak

Dátum:

Megosztás:

Tudtátok, hogy egyszer tízhavi fizetésére büntették Ebedlit egy italozása miatt?

Még több sporthír!

Ha felállítanánk a legkedveltebb fradista futballisták rangsorát, a tíz között lenne Ebedli Zoltán.

Zoli! Értesült-e arról, hogy egy lap főszerkesztője kölyökkorában a grundon csakis az Ön feliratos mezét viselve futballozott, tudniillik annyira kedvelte a mutatványait?

Erről nem hallottam, de kedves dolog.

Maradva az elismerésnél: kinek a dicséretére a legbüszkébb?

A néhai Császár, Albert Flórián egy idegenben játszott MTK-meccsen a gólom után odaporoszkált hozzám, miközben a Fradi-drukkerek éljeneztek a nézőtér korlátjánál, és ezt mondta: „Szép volt, Ebi”. Ez azért örök emlék, mert Albert csínján bánt az ilyesmivel.

Még több sporthír!

Az Ebedli féle radarpontos passzairól mesélne? Erre születni kell?

Kedveltem, és tanulmányoztam Göröcs János, Kocsis Lajos, Varga Zoltán zseniális megoldásait, az újpesti Zámbó Sándor labdalevételi technikáját, tőle sose kószált el a labda, továbbá Fazekas László különleges kettős cselét is elsajátítottam. Viszont az utóbbi fél évszázad legnagyobb magyar focistája vita nélkül Albert Flórián.

 

Önt viszont nem kedvelte két MLSZ-elnök, Kutas István és Buda István, no meg Csáki Sándor, az Újpesti Dózsa egykori elnöke, aki az MLSZ-ben is dolgozott.

Ez a három elvtárs a magyar labdarúgás sírásója. Mivel a két elnök megakadályozta a Nyugatra történő távozásomat, mert lett volna hová mennem futballozni, négyszemközt elküldtem őket melegebb éghajlatra. Csáki elsírta magát, amikor később egy bécsi teremtornán félrevontam, és válogatott goromba jelzőket vagdaltam a fejéhez. Ezt azért utólag megbántam.

Még több sporthír!

Csibészes mosolyát elnézve fura kimondani, de már közelebb van a hetvenhez, mint a 60. születésnapjához. Van rálátása, ezért kérdezzük: mi a véleménye a mai fiatal futballistákról?

Erőnlét dolgában úgy-ahogy rend vannak, de a technikájuk gyenge. A Fradi U19-eseinek pályaedzőjeként igyekszem a hiányosságokat megszüntetni. Igaz, nem tartom magam igazi edzőnek, ezért felnőtt csapatot sohasem vennék át. Megszereztem a B-licencet, de akkor, amikor illett volna tovább tanulni, megálltam. Ezt azóta, immár tizennyolc éve bánom. Egykori VIII. kerületi csibészként azt vallom, focistának ne jöjjön az, aki „jó tanuló, jó sportoló” oklevélre büszke. Csakis vásott rosszcsontokból lesz jó focista. Én is az voltam, az utcán nőttem fel. Persze a bicskanyitogatós ügyekbe nem keveredtem bele, ezért félelemre nem volt okom.

Akkor sem, amikor 1984. október 17-én a Népstadionban újpesti szerelésben Ön lőtte az első lila-fehér gólt, és egykori hűséges Fradi-szurkolóitól az volt a legkedvesebb jelző, hogy áruló?

Sose hagytam volna el a Fradit, ha Vincze Géza edző nem kezd kísérletezni az 1984-ban ifjúsági Eb-t nyert válogatott több játékosának odacsábításával, és ezért mellőzött engem is. Erről annyit, hogy Vincze 1984-ben csaknem kiejtette az NB I-ből az FTC-t. Nem volt maradásom, ezért fociztam a riválisnál.

Mi a véleménye Kubatov Gábor FTC-elnök futballtudásáról?

Egyre jobban fejlődik.

Az Ön legjobb haverja Törőcsik András. Miért éppen egy korábbi lila-fehér ász?

Akkor ismerkedtünk meg, amikor még a BVSC-ben futballozott. Én a Fradi-edzéseim után átjártam a Szőnyi útra, bámultam Mezey György edző tréningjeit. Őt tartom a legjobb magyar szakembernek, de Both József se marad le mögötte. Kár, hogy már nincs szerepük a magyar futballban. Visszatérve Törőre: hasonló volt az érdeklődési körünk, a sörben is azonos a márkát kedveltünk.

Idősebb drukkerek gyakorta emlegetik az Ön korábbi „kimaradós” életvitelét.

Ha tudni akarják, tíz éve egy csepp alkoholt sem iszom, de a hetvenes években valóban nem voltam egy kiköpött szocialista embertípus.

Még több sporthír!

Felelevenítené legemlékeztesebb kimaradását?

1975-ben 30 ezer forintra büntettek Szabó Ferivel egyetemben egy éjszakai mulatságért. A Nyugati pályaudvarnál rendeztek egy szombati teniszbált. Nem tudtuk, hogy az asztalunknál ülő elegáns úr a szövetség elnöke. Amikor kissé eleresztettük magunkat, az illető megbotránkozott arckifejezést vágott. Másnap tudtuk, hogy fel is dobott bennünket.

 

 

De tudni kell, az átmulatott éjszaka után jól ment a foci, kupameccsen 9-1-re vertük a MÁV Előrét. Hétfőn aztán hivatott Kutas István, az MLSZ elnöke. Lehordott mindennek, és 30 ezer forintra büntetett Ferivel egyetemben. Akkoriban ez nagy pénz volt, az átlagkereset úgy havi háromezer körül mozgott. Az én havi fizetésem 3500 volt, egy győztes rangadóért plusz 1600-at vettünk fel. Azt viszont még nem meséltem senkinek, hogy utána miért mentem bele sokszor az éjszakába.

A Borsnak elmeséli?

Az elkeseredésem miatt. 1979-ben a Standard Liége hívott próbajátékra, akkoriban Ramyond Goethals volt a tréner, ott szerepelt a legendás Tahamata is. Közölték, csak három napra mehetek ki próbajátékra. Ezzel a belgiumi szereplésem kútba is esett, pedig 200 ezer dollárt ígértek értem. Rá négy évre az akkor másodosztályú német Hertha elnöke keresett meg. Azt ajánlotta, mivel a technikám megfelelő, de az erőnlétem nem, ezért hétfőtől péntekig gyakoroljak náluk. A szombatot még játsszam le a Fradiban. Erre újfent a „három nap” választ kaptam, ami miatt feldühödtem, és bosszúból kezdtem elmerülni az éjszakában. Ezt persze felkapta a sajtó.

Nyugtasson meg bennünket, azért látunk még Ebedli féle mágiát a pályán!

Hát, Zoli fiam fia, Zolika unokám mutathat egy-két varázslatot, de még túl fiatal.

Ön az indítások, remek lövések mágusa volt. Ez öröklött tényező avagy gyakorlás eredménye?

Az utóbbi. Egy-egy Dalnoki Jenő edző vezette kiadós tréning után csak a lövéseket 45 percig gyakoroltam egyedül, és a 40-60 m-es indításokra is fordítottam időt. Így aztán a meccsen jobbára Pusztai Laci indult be a labdámmal, majd jobbról középre kanyarintott, és az érkező Nyilasi Tibi gólt fejelt.

Még több sporthír!

Ebedli életpálya:

Ebedli Zoltán (Budapest, 1953. október 26. –) magyar válogatott labdarúgó. Az FTC egyik legeredményesebb játékosa.

A Ferencváros saját nevelésű játékosa. Bátyja Ebedli Ferenc is itt kezdte pályafutását. 1974-ben ifjúsági bajnoki címet szereztek 11 év után. Ekkor került végleg az első csapathoz olyanokkal, mint: NyilasiViczkóTakácsKelemenOnhauszRab. Ezzel a csikócsapattal vágtak neki az 1974–1975-ös KEK szezonnak, ahol a döntőig meneteltek. 1984-ig a Fradi meghatározó játékosa volt. Nyilasi, Szokolai és Pogány után a csapat negyedik legeredményesebb góllövője. Ezután egy-egy idényt Újpesten szerepel, majd ismét a Ferencváros következett. Játékos pályafutása végén először Pesterzsébeten (ESMTK), majd kisebb svéd (Syrianska Föreningen, IF Södertälje) és osztrák (Oberdorf) csapatoknál játszott 1993-ig.

Válogatottban

1976 és 1983 között a nemzeti tizenegyben 12 alkalommal szerepelt és 1 gólt szerzett.

Sikerei, díjai

magyar Ferencváros

borsonline, wikipedia

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...