15.2 C
Budapest
2022. május. 18. szerda

Egy magyar vállalkozást is érintenek a gázcégekre kivetett orosz szankciók

Dátum:

Megosztás:

Egy színész-producer “megfogta az EU elnevezésú zsákot, kifordította és kirázott belőle mindent! Aztán hogy ki hova esik, az most majd kiderül”..

Első ellenintézkedés, hogy az EU-nak legyen kis ideje átgondolni, hogy hogyan és merre tovább!

Moszkva 31 energetikai vállalatot sújtott ellenszankciókkal, köztük a Gazprom korábbi európai leányvállalatait, valamint kereskedőket és földalatti gáztárolók üzemeltetőit, köztük a kulcsfontosságú Jamal gázvezeték egyik szakaszának tulajdonosát.

A rendelet szerint az érintett vállalatokkal több ügyletet tilos lesz lebonyolítani. Az orosz hatóságok, jogi és magánszemélyek nem köthetnek velük és az ellenőrzésük alá tartozó szervezetekkel üzleteket, nem teljesíthetik a velük kötött megállapodásokból eredő kötelezettségeket, és nem végezhetnek pénzügyi tranzakciókat a javukra. Ez egyebek között a már megkötött külkereskedelmi szerződésekre is vonatkozik.

A tilalmakat korábban elnöki rendelet határozta meg, ezeket most kormányrendelet konkretizálta. Egyebek között megtiltotta a szankciós listán szereplő vállalatok javára történő kifizetéseket, értékpapírügyleteket, a tulajdonukban lévő vagy általuk bérelt hajók befutását az orosz kikötőkbe.

Reuters szerint egyelőre nem világos, hogy ez milyen hatással lesz az Európába irányuló gázszállításokra, amely gázának több mint egyharmadát Oroszországtól vásárolja.

Kulcsfontosságú német és lengyel cégek a listán

Az orosz szankciós lista egyebek között a Gazprom Germania GmbH, a Gazprom Schweiz AG, a Gazprom Marketing & Trading USA Inc, a Vemex, a Wingas, és az EuRoPol GAZ vállalat nevét tartalmazza.

A Gazprom Germania több jelentős földgáztárolót is üzemeltet Németországban, egyebek között a Wingasszal együttműködve Jemgumban és Rehdenben, valamint több projekten dolgozott Szerbiában, Ausztriában és a Cseh Köztársaságban.

Az EuRoPol GAZ a Gazprom és a lengyel PGNiG közös vállalkozása, amely

a Jamal-Európa gázvezeték lengyel szakaszának tulajdonosa.

A Gazprom a gáz nagy részét a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül szállítja Európába.

A Gazprom-csoport március 31-én egyszerűen megszüntette részesedését a Gazprom Germania Gmbh-ban és a vállalat tulajdonában lévő összes eszközben, ami miatt a német gazdasági és éghajlatvédelmi minisztérium a céget szeptember 30-ig a Szövetségi Hálózati Ügynökség gondnoksága alá helyezte. Az orosz holding szerint ezeknek a vállalatoknak fel kell hagyniuk a Gazprom védjegyének használatával.

napi.hu kiszúrta, hogy szerepel egy magyar cég is az érintettek listáján: a WIEE Hungary Kft.-t vették büntetőintézkedések alá, melynek tulajdonosa a Gazprom Schweiz AG. A 2010-ben alapított, öt alkalmazottat foglalkoztató cég 2020-ban 44,998 milliárd forint árbevétel mellett 0,43 milliárd forintos eredményt ért el.

Nyitókép: onurdongel/Getty Images
infostart nyomán

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Még előtte állt az egész élet: barátja szeme láttára zuhant a mélybe a 23 éves lány

Barátja szeme láttára vesztette életét egy fiatal nő. Még előtte állt volna az egész élete. A Romániából származó Nane-losana Bodea május...

Az a helyzet, hogy megöregedtél, kisanyám

Azt hitted, hogy nem fog megtörténni, ugye? Azt hitted, hogy megúszod, mert veled és a testeddel ilyesmi nem...

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Elhagyták az ukránok az Azovsztal acélgyárat.. Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban,...

Hatalmas nemzeti lobogó ékesíti a megújuló Citadellát

Nem egészen három hónap alatt valósította meg a ZÁÉV a grandiózus lobogót és annak tartozékait. A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market...