33 C
Budapest
2022. július. 4. hétfő

Egy magyar nagyvárosban hiánycikk a gyerekeknek szánt életmentő gyógyszer: csak a jövő hónapban kapnak új adagokat

Dátum:

Megosztás:

Olyan nagy volt a kereslet a súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló Epipen injekcióra Székesfehérváron, hogy a legtöbb gyógyszertárban a gyerekeknek való változatot nem lehet beszerezni.

Schneider Attila, a Fejér Megyei Gyógyszerészeti Kamara megerősítette: az Epipen junior valóban nem elérhető jelenleg a nagykereskedésekben, s a mostani ígéretek szerint június végén tudják először beszerezni.

A felnőtteknek való változat jelenleg is kapható, s megrendelés esetén már holnap is átveheti a páciens

– idézi a Feol.hu a szakembert.

Egyes feltételezések szerint egy pár hónappal ezelőtti sajnálatos haláleset óta egyre több szülő szeretné biztonságban tudni a gyerekét azzal, hogy feliratja és kiváltja az Epipen injekciót azért, hogy ha esetleg allergiás reakció lépne fel a családban, kéznél legyen – vélekednek egyesek. Még akkor is, ha korábban semmilyen súlyos allergiás reakció nem nehezítette a gyermek életét. Mindezek mellett az önkormányzatok egy jelentős része is felvásárolta a terméket az óvodáknak és az iskoláknak azért, hogy ha szükség van rá, legyen a közelben mentő megoldás. Így sokak szerint ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy hiánycikké vált a gyógyszer az elmúlt hetekben.

Az Epipen egyébként receptköteles gyógyszer, melyet az orvosok azok után állíthatnak ki, ha korábban már volt súlyos allergiás reakciója a betegnek. Júliustól azonban az Epipen felkerül a TB támogatott gyógyszerek listájára. Így azok, akiknek már volt korábban súlyos allergiás reakciójuk, ingyen juthatnak hozzá. Az injekció ára egyébként 14-16 ezer forint között mozog és egyszerre kettőt kell belőle tartani azoknak, akik számíthatnak súlyos tünetekre. A háziorvos azonban felírhatja azoknak is, akiknél valamilyen okból fennáll a súlyos allergiás reakció kockázata: ők 70 százalékos támogatásban részesülnek júliustól.

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia

Kapcsolódó hírek

Bréking! 13 éve eltűnt lány holttestét találhatták meg Diósjenőn

Több mint egy évtizeddel ezelőtt két fiatal lány tűnt el Diósjenőn, akiket azóta sem találták meg. Pénteken azonban...

Közleményt adott ki az az Operettszínház sérült táncosuk állapotáról.

Ahogy médiánk is megírta, a gyönyörű balerina épp az Operettszínház felé tartott a párjával, Benjáminnal, amikor a Jókai...

Határsértők hatvanfős csoportját tartóztatták fel rendőreink Ásotthalomnál..

Rendőreink cseh kollégáikkal együttműködve határsértők hatvanfős csoportját tartóztatták föl Ásotthalom külterületén szombaton este fél hét előtt – közölte honlapján...

Belefulladt a víztározóba egy 13 éves kisfiú, a nővére élet-halál között lebeg: megszólalt a gyászoló apa – videó

Borzasztó tragédia történt egy hazai víztározóban. Egy 13 éves kisfiú fulladt bele a vízbe, 15 éves nővére pedig...
facebook