7.7 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Egy lépésre vagyunk a háborútól a cseh miniszterelnök szerint

Dátum:

Megosztás:

Ráadásul Petr Fiala úgy látja, a békés megoldás lehetősége egyre csökken. Szerinte a Nyugat egysége alapfeltétele az orosz agresszió elhárításának.

Európa egy lépésre van a háborútól, és a békés megoldás lehetősége egyre csökken – nyilatkozta Petr Fiala cseh miniszterelnök a CT 24 közszolgálati hírtelevízióban.

A cseh kormányfő úgy látja, hogy az orosz katonaság bármelyik pillanatban képes az Ukrajna elleni támadásra. Fiala kiemelte a nyugati szövetségesek egységét Ukrajna mellett, amivel szerinte Vlagyimir Putyin orosz államfő nem számolt. Hangsúlyozta, hogy az orosz támadás esetén a Nyugat készen áll kemény szankciókat hozni Moszkva ellen. Fiala szerint

ezek a szankciók Csehországot is negatívan érintenék, de valószínűsíthető, hogy Prága ezért kártérítést kapna

a nemzetközi közösségtől.

“A helyzet komoly és minden nappal komolyabb. Nem túlzás azt állítani, hogy Európa egy lépésre van a háborútól, ami a közelmúltig teljesen elképzelhetetlen volt” – jelentette ki Petr Fiala.

Rámutatott: a diplomáciai tárgyalások eddig semmilyen eredményhez nem vezettek. Oroszország követelései nem reálisak, és nem kizárt, hogy Moszkva nem is akar eredményt elérni.

A cseh kormányfő szerint mindezek ellenére folytatni kell a diplomáciai tárgyalásokat, de a Nyugatnak készen kell állnia arra is, hogy azok sikertelenek lesznek. “Az Ukrajna elleni támadás esélye napról napra magasabb” – mondta Petr Fiala.

Az orosz agresszió elhárításának alapfeltétele a Nyugat egysége

– szögezte le a cseh politikus. Az a követelés, hogy már most szankciókat fogadjunk el Oroszország ellen, nagyon érzékeny – vélekedett Fiala. “Tudatosítanunk kell, hogy Oroszország csak érveket keres a támadáshoz és a megegyezés el nem éréséhez. Felesleges, hogy valamiféle konkrét lépéseinkkel érveket adjunk Oroszországnak” – tette hozzá a miniszterelnök.

Fiala emlékeztetett: Csehország következetesen kiáll Ukrajna mellett, s már eddig is lőszert és egészségügyi eszközöket ajándékozott az ukránoknak. Amennyiben rosszabbodna az ukrajnai helyzet, Csehország kész további mintegy százmillió koronás segítséget nyújtani Kijevnek.

Prága Pozsonynak is felajánlotta, hogy kész katonai egységet küldeni a szlovák–ukrán határ védelmének megerősítésére. Szlovákiából ilyen megkeresés azonban egyelőre nem érkezett – jegyezte meg Petr Fiala a cseh hírtelevízióban.

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Harry herceg Pókembernek öltözött – videó

Harry herceg Pókember-jelmezt öltött magára egy videó erejéig, amelyben a háborúban elesett katonák gyermekeinek üzent, valamint boldog karácsonyt...

A foci VB eseményei.. – videók

Ma a franciák a lengyelekkel játszanak, 16.00 órakor, és 20.00 órakor Anglia Szenegállal.. Kivonatosan, itt tudod megnézni ami volt,...

Tiltakozást szervez a MOK az egészségügy átalakítása miatt: „Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre”..

Tiltakozó akciót tervez a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután a kormány nem vette figyelembe a javaslataikat, melyeket az...

Eltűnt két gyermek és egy fiatal lány!

Mindhármukat rendőreink jelenleg is keresik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányság 01140-157/581/2022. körözési számon eljárást folytat az ismeretlen helyen...