0.4 C
Budapest
2023. december. 7. csütörtök

Egy ideig biztosan sok lesz a félretankolás! Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

Új jelölést kapnak a töltőállomásokon és az október 12-e után legyártott autókon is az üzemanyagfajták. A most életbe lépő EU-s szabályozás célja a jelölések egységesítése.

A jogalkotói szándék bizonyára jól megalapozott, de most egy ideig még nem tanácsos reflexből tankolni, mert könnyen gázolajjal tölthetjük fel a benzintankot.

Irányelvben szabályozza az alternatív üzemanyag-infrastruktúra uniós szintű bevezetését az Európai Parlament és az Európai Tanács; ez írja elő egyebek mellett azt is, hogy az új (vagyis a gyárakból 2018. október 12-e után kikerülő) járműveken, illetve a benzinkutak minden kútoszlopán és töltőpisztolyán egységes címkékre van szükség annak érdekében, hogy az autósok pontosan ki tudják választani a járművük számára megfelelő üzemanyagot.

Ezt az információt eddig is megtalálhattuk az autók kézikönyvében és a legtöbb üzemanyagtöltő pisztolyon, kútoszlopon, de megjelenítésük országonként változó volt – itthon többnyire a „benzin” felirat és esetenként az oktánszám, illetve a „dízel” felirat volt látható. Az új szabályozás egyik célja, hogy ezeket a jelöléseket Európa-szerte harmonizálják, egységesítsék.

A címkéknek – szól a verdikt – október 12-től, vagyis péntektől egyértelmű és a fogyasztók számára jól látható módon meg kell jelenni az Európai Unió összes üzemanyagtöltő állomásán benzin, gázolaj, hidrogén (H2), sűrített földgáz (CNG), cseppfolyósított földgáz (LNG) és a cseppfolyósított propán-bután (LPG) forgalmazása esetén.

Az alábbi jelölésekkel találkozunk majd a kutakon és az üzemanyagtöltő nyílások mellett:

Forrás: Fuelseurope/UPEI

Ahogy a fenti képen is látható, el kell köszönnünk a megszokott sárga és zöld színkódoktól: a benzint ezentúl egy körben elhelyezett E betű és szám jelöli majd (az oktánszámra, illetve az etanolra vonatkozóan), a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű és szám jelöli. Az alternatív üzemanyagok betűjele egy rombuszban lesz feltüntetve.

Most jönnek a félretankolások

Az új szabályozás bevezetése a gyakorlatba minden bizonnyal nem lesz zökkenőmentes, a kutaknak fel kell készülniük a megnövekedett vásárlói információkérésre, illetve problémát okozhat az is, hogy azokban az országokban, ahol „a benzin benzin”, nem pedig mondjuk petrol, zavaró lesz a B jelű töltőpisztoly – amin keresztül gázolaj áramlik majd a benzintankokba.

Az általunk megkérdezett töltőállomásokon – ahol bár ismerik az új szabályozást, de még nem emelték át, csak készülnek rá – elmondták: félretankolásokra (vagyis benzinüzemű autók gázolajjal történő feltöltésére és fordítva) eddig is volt példa, sőt, még arra is, hogy a személyzet követett el ilyen hibát.

Az új szabályozás átvétele után azonban attól tartanak, hogy sokan lesznek, akik reflexből nyúlnak a pisztoly után, és a B jelű pisztolyból megtöltik a benzintankot.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Mi történik, ha félretankolunk?

Ennek több következménye is lehet – és bár egyik sem végzetes a motorra nézve, mégsem tesz jót annak, főleg ha többször előfordul. Ha van valamennyi benzin a tankban, amikor rátöltjük a gázolajat, akkor a legtöbb esetben észre sem venni a félretankolást – egészen addig, amíg az utolsó csepp benzin ki nem ürül, utána ugyanis a gépkocsi rángatni kezd.

Benzin „rátankolásával” az autó újra elindul, de félretankoláskor célszerű szerelő tanácsát kérni – figyelmeztettek a töltőállomáson, hozzátéve, hogy előfordulhat az is, hogy ki kell szivattyúzni a tankból az üzemanyagot.

Fontos tudni azt is, hogy a félretankolásokból eredő károkat egyes kutaknál abban az esetben állja a biztosító, ha a kútkezelő hibázott, ám az „egyéni” félretankolások (nem ritkán borsos)  következményeit magunknak kell állnunk.

Egységes lesz, de hol?

A hazai kutak jelentős hányadán még nem alkalmazták az új jelöléseket. Ennek a magyarázata az, hogy a jogszabály pontos rendelkezéseit nemzeti hatáskörben fektetik le, így számíthatunk még egy rövidebb-hosszabb átmeneti időszakra, illetve arra is, hogy a kútfejeken egyszerre szerepel majd a régi és az új jelölés.

Az új címkék minden uniós tagállamban, az EGT-országokban (Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában), valamint Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban kerülnek bevezetésre. Hogy a Brexit után az Egyesült Királyság alkalmazza-e az EU erre vonatkozó szabályait, arról nemzeti hatáskörben dönt. Miután azonban a gyártósorokról lekerülő új autókon biztosan szerepelni fog az EU-s standard, feltételezhető, hogy ott is használják majd a töltőállomások a címkéket.

Forrás: hirado.hu

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Tökéletes célpont 2 – videó

A második részben is folytatódik az embervadászat. Ezúttal Burma dzsungeleiben és Thaiföldön. A visszavonult harcmûvész Wes Baylor (Scott Adkins),...

Videóra vettek egy horrorisztikus keddi gázolást Solymáron, keresik a sofőrt

A német rendszámú BMW-s sérült kocsival, fékezés nélkül hajtott tovább. A rendőrség a lakosság segítségét kéri. Két embert gázolt...

A babérlevél antioxidánsként segíti a vesék egészségét

Napjainkban is sokan használnak a húsételek készítésekor, sütésekor babérlevelet. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon sok előnnyel...

Konyhai- és háztartási gépeket adományoztak rászorulóknak! Nemes cselekedet, köszönjük a rászorulók nevében is!

Nélkülöző családok juthatnak a mindennapi életet megkönnyítő készülékekhez Budapest, 2023. december 6. – Konyhai kisgépeket adományozott a Sencor magyarországi...