21.7 C
Budapest
2023. szeptember. 26. kedd

Egy hónapon át tart a tudományünnep

Dátum:

Megosztás:

A magyar tudományt 1997 óta ünneplik november 3-án annak emlékére, hogy 1825-ben Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására.

Nagy átalakulások a csaknem kétszáz év alatt

Széchenyi István felajánlásához 1825-ben többen csatlakoztak, így „a hazai nyelv művelésére fölállítandó tudós társaságról vagy a magyar akadémiáról” szóló 1827. évi XI. törvénycikk elfogadásakor az alaptőke 250 ezer forintra rúgott. A Magyar Tudós Társaság 1830. november 17-i pozsonyi ülésén gróf Teleki Józsefet választották elölülővé (elnökké), Széchenyit pedig másodelnökké (alelnökké). A testület akkori alapszabálya szerint 42 rendes, 24 tiszteleti és meghatározatlan számú levelező tagot fogadhatott tagjai közé.

A társaság székhelye Pest lett, nevét 1840-ben változtatták Magyar Tudományos Akadémiára (MTA). A társaságnak sokáig nem volt székháza, a gyűjtés e célra 1858-ban indult meg, és 1860-ban írtak ki meghívásos tervpályázatot az épület megépítésére. A beérkezett művekkel az akadémia építési bizottsága nem volt elégedett, ezért 1861-ben a német August Stülert kérték fel a munkára. A neoreneszánsz stílusú székházat 1865. december 11-én avatták fel.

Az intézményt 1949-ben szovjet mintára átszervezték, tagságát megrostálták. Az akkor kizárt tudósokat a közgyűlés 1989-ben rehabilitálta. Az MTA minden tudományos kutatás központi főhatósága lett minisztériumi szinten, irányította a tudósképzést és a tudományos minősítést. Az 1990-es évektől ismét az akadémiai választott testületek és az elnök irányítja a munkát, a kutatóintézeteknek nagyobb önállóságuk lett, és a tudományos minősítések új rendszerében az egyetemek több jogot és lehetőséget kaptak.

Az 1994-ben elfogadott, 2009-ben módosított akadémiai törvény szerint az MTA önkormányzati elven alapuló tudományos köztestület, amelynek fő feladata a tudomány művelése, a tudományos eredmények terjesztése, a kutatások támogatása, a magyar tudomány képviselete Magyarországon és külföldön.

November 3. kezdetben kormányrendelet alapján a magyar tudomány napja volt, majd az Országgyűlés 2003-ban hozott határozata a magyar tudomány ünnepévé nevezte át, amelyet egy hónapon át tartó tudományos rendezvénysorozat követ.

Határtalan tudomány

A korábbi évekhez hasonlóan idén is kitárja kapuit a tudomány iránt érdeklődők előtt az Akadémia a magyar tudomány ünnepén. Az egész országra kiterjedő, egy hónapon át tartó programsorozat több száz rendezvénnyel, előadással várja vendégeit. A kiemelt eseményeknek az MTA-székház díszterme ad otthont. Az idei magyar tudomány ünnepének mottója: „Határtalan tudomány.”

Az idei tudományünnepi rendezvények hatékony segítséget kívánnak nyújtani többek között annak az aktuális kérdésnek a megválaszolásában, hogy milyen módon megy végbe a technológiai fejlesztések szétterülésének folyamata hazánkban és a nemzetközi környezetben. A tudományünnep másik kitüntetett célja, megvizsgálni a tudomány kommunikációs tevékenységét.

A 2018-as rendezvénysorozat nyitó előadása november 5-én az önvezető autókkal foglalkozik. Olyan kérdésekre keresik majd a választ, hogy ezek a járművek hogyan érzékelik az őket körülvevő világot, és miként kezelik a mindennapi közúti helyzeteket. A megnyitót és az előadást bárki élőben követheti a Tudományünnep.hu és az Mta.hu oldalakon.

Az önvezető autókon kívül az érdeklődők olyan témákban szerezhetnek új ismereteket, mint a bennünk élő mikrovilág, a mindennapjainkban és a tudományban jelen lévő hungarikumok, az őssejtekből előállított mesterséges szövetek és szervek. Sőt még arra is választ kaphatunk, hogy miként kutatnak idegen létformák és technológiák után a világegyetemben. A fiatal magyar kutatók helyzete is téma lesz.

A részvétel minden programon, előadáson ingyenes, de a férőhelyek hamar elfogynak, ezért érdemes időben regisztrálni.

Bemutatkoznak a jövő ifjú kutatói

A rendezvénysorozat fontos eleme idén is valamennyi felsőoktatási intézményben a tudományos diákköri konferencia. A tudományos diákkör célja a kötelező tananyaggal kapcsolatos ismeretek elmélyítése és bővítése, a képzési követelményeket és a tantervi kötelezettséget meghaladó tudás elsajátítása.

A tudományos diákkörökben a hallgatók kutatómunkát folytatnak, amelynek eredményeit pályamunkában összegzik. Az így létrehozott alkotásokat a felsőoktatási intézményekben tudományos diákköri konferenciákon mutatják be. A legeredményesebben szereplő hallgatók jogosultságot nyernek arra, hogy munkájukat az országos konferencián is bemutassál. Ezekkel a szereplésekkel a pályázók akár meg is alapozhatják későbbi tudományos karrierjüket.

Az Óbudai Egyetemen november 23-án rendezik meg az egyetem napját, amelyen megemlékeznek arról, hogy 2009-ben ezen a napon az Országgyűlés döntésének értelmében létrejött a jogelőd intézmények szellemiségét továbbörökítő új, Óbudai Egyetem. A Debreceni Tudományegyetemen a rendezvények sorát hagyományosan a doktor- és díszdoktoravató ünnepség zárja november 24-én.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen többek között repüléstudományi konferenciát tartanak, valamint az előadások sorában olyan témákkal foglalkoznak, mint a migráció természettudományi vetületei vagy a katasztrófavédelem napjainkban.

Forrás: MTI, MTA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megtette első balatoni útját a Komáromban készült új komp +fotók, videó

Bemutatták a BAHART új, Komáromban készített balatoni flottájának két már össszeszerelt darabját: a Tihany nevű kompot és a...

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 3

További egyszerű tények: A Földön mindenhol van kőolaj, csak a geológiai struktúrák miatt van, ahol sokkal gazdaságosabb kitermelni, mint...