30.2 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

Egy emberként gyűlöli a világ a Macskák legújabb feldolgozását – videók

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Amikor a macskák dalra fakadnak..

Eljött a varázslatos éjszaka, amikor az idős, tiszteletre méltó kandúr, Old Csendbelenn kiválasztja az arra legérdemesebb macskát, amely újjászületik egy másik életre. Hogy az lehessen, amiről mindig is álmodott. A Macskák című musical világszerte felborzolta a kedélyeket.

Nagy várakozás előzte meg Andrey Lloyd Webber musicaljének filmváltozatát. Meglepő módon, majdnem negyven esztendő kellett ahhoz, hogy a világhírű darab a mozivásznon is életre keljen. A musicalt, mely T.S. Eliot angol költő Macskák könyve című versciklusából született, 1981-ben mutatták be Londonban, elképesztő sikerrel. Huszonegy év alatt csaknem kilencezer előadás ment le. Két évre később volt a magyarországi premier a Madách Színházban, az előadást itt és vidéken, sőt Olaszországban eddig több mint 1400 alkalommal játszották, a három felújítással együtt 250 színész bújt macskabőrbe. A darabot 19 nyelvre fordították le, több mint 50 országában mutatták be, és világszerte 81 millióan látták.

Kedvcsinálónak itt a mozielőzetes:

Minden adva volt tehát a sikerhez: a világ legnépszerűbb, rengeteg díjjal elhalmozott musicalje, A király beszéde Oscar-díjas rendezője, Tom Hooper, az úttörő koreográfus Wayne McGregor , sztárok sora Taylor Swifttel, Judi Dench-csel, Ian McKellennel és Idris Elbával az élen, nem beszélve Jennifer Hudsonról, aki Grizabellaként a Macskák legismertebb örök­zöldjét, az Éjfél című dalt énekli. A mester és Swift jóvoltából még új dal (Beautiful Ghosts) is született a produkció tiszteletére. Ráadásul az Avatarból ismert számítógépes technológia volt a filmesek segítségére abban, hogy macskaszerűvé varázsolják a szereplőket.

Táncoslábú cicók (Fotó: UIP-DunaFilm)

A szereplők amúgy speciális „macskatréningen” vettek részt a felkészülés során. „Érdekes élmény, ha az ember egész nap macska – mondja Taylor Swift, aki Bombalurinát alakítja. – Pantomimművészek tanítottak minket, hogyan kell macskaként viselkedni. Gyakoroltuk a mozgást, a fura fintorokat.” A kiváló színésznek, Ian McKellennek gondjai voltak Gusz, a színházi macska életre keltésével. „Kerestem a belső macskámat. Egy ponton oda jutottam, hogy ha macskaeledelt eszem, akkor talán előbújik belőlem a kanapétigris. Mivel a macskakajának jó szaga van, azt hittem, ízletes is. Tévedtem” – mondta a színész.

Taylor Swift Bombalurinát alakítja a filmváltozatban (Fotó: UIP-DunaFilm)

Az előzetesekben digitális macskabőrben parádézó szereplők meghökkentő jelenése azonban igencsak megosztotta az internet közönségét, finoman fogalmazva, nem nyerte el mindenki tetszését. „Meglepődtem, hogy a reakció milyen gyors és heves volt – mondta Tom Hooper rendező az Empire magazinnak. – Márciusban fejeztük be a forgatást, és a számítógépes animáció még korai stádiumban volt, amikor kijött az első előzetes. Azóta sokat fejlődtünk. Nem voltam felkészülve arra, hogy ennyire viharos visszajelzéseket kapunk. Eléggé szórakoztatónak találtam. A Macskák filmváltozata volt az első számú téma az interneten, legalábbis pár óra erejéig.” Ezek után rohamtempóban újratervezték, finomították a figurákat, több mint száz szakember dolgozott rajtuk a bemutatóig.

Látványos musical született (Fotó: UIP-DunaFilm)

Még néhány szót a macskákról. Hízelgő természete miatt a nőiességet szimbolizálja, de éjszaka is látó ragadozó lévén annak is elsősorban a démonikus természetét. Japánban baljós állatnak tarják, míg a buddhista legenda szerint Buddha halálakor csupán a kígyó és a macska nem hatódott meg. Megkövesedett fosszíliák tanúsága szerint a macska őse mintegy negyvenmillió évvel ezelőtt élt. És mintegy háromezerötszáz évvel ezelőtt, az ősi Egyiptomban, önszántából szegődött az ember mellé. Ám a kutyától eltérően mindig is független, önálló egyéniség maradt, az embert nem fogadja el „falkavezérként”. Akkoriban Básztet képében a termékenység istennőjeként tisztelték, és fáraónak kijáró tisztelettel mumifikálták tetemét.

A tükörjelenet a Garfield 2-ből:

https://youtu.be/1u0rQ7J3oS4

Napjainkban a macska az egyik kedvenc háziállatunkká vált – a becslések szerint csak az Egyesült Államokban ötvenötmillió különböző fajtájú macska él –, mindennapi életünk szerves részévé, a különböző művészetek, a giccsipar és a reklámszakma ihlető forrásává, a filmesek kedvencévé. Se szeri, se száma a mozicicóknak, rajzfilmek főszereplőiként (Tom és Jerry, Turpi úrfi, Macskarisztokraták, Macskafogó) vagy éppen élőben hódítanak (A világ leggazdagabb macskája, Fránya macska, Macska az űrből) netán a kettő kombinációjában (Macska – Le a kalappal!, Garfield, Kutyák és macskák)

blikk, Szilágyi G. Gábor, Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ezért nem érdemes üzemanyagot bespájzolni otthon

Az átlagos forgalomhoz képest az elmúlt nagyjából egy hétben jelentősen megnövekedett a benzinleszívó csövek forgalma. Ebben mintegy 200...

Egy orosz publicista nagyon súlyos vádakkal illette Putyint, már csak az a kérdés, hogy megéri-e a nyugati népszerűségét…

Egy orosz publicista szerint Oroszország államfője arra készül, hogy a zaporizsjai erőműben robbanást idézzenek elő, az ezzel kapcsolatos...

Az év legjobb kenyereivel vár hazánk gasztronómiai seregszemléje

Augusztus 19–21 között immár tizenkettedik alkalommal várja vendégeit Magyarország legnagyobb gasztronómiai seregszemléje, a Magyar Ízek Utcája. A legfontosabb -...

Tovább szaporodnak a fizetős parkolózónák a fővárosban

A Hős utcától a Rózsadombon túl, új területeken vezet be fizetős parkolást négy budapesti kerület. Teljesen átalakítja a parkolási...
facebook