10.6 C
Budapest
2023. március. 31. péntek

Egy csapat bátor nőtől rettegnek az orvvadászok Afrikában – a Fekete Mamba tagjait hősként ünneplik

Dátum:

Megosztás:

Lőfegyvert sem használnak, mégis jelentősen visszaszorították az illegális vadászatot.

Elsősorban nőkből álló különítmény harcol évek óta az orvvadászokkal Dél-Afrikában. A Fekete Mamba nevű egység tagjait az emberek hősként tisztelik.

Nem is csoda: ezek a bátor nők lőfegyverek nélkül állnak a gyakran a legmodernebb technikával és a legújabb fegyverekkel felszerelt illegális vadászokkal szemben, akik sokszor helikopterekről lövik ki az egyre fogyó, védett állatokat.

„Célom a természet védelme, és az, hogy biztosítsam a gyermekeim és a jövő generációi számára, hogy a való életben is láthassanak orrszarvút és más vadállatokat, ne csak képeken”

– mondja a 33 éves Collet Ngobeni, a csapat tagja.

A nőkből álló csoportot, a Fekete Mambákat Craig Spencer, a Krüger parkhoz tartozó Nyugat-Olifants régió ökológusa és a Balule természetvédelmi magánpark főgondnoka alapította.

Talán kevesen tudják, de Afrikában él a Föld orrszarvú-állományának körülbelül 80 százaléka, és

2017-ben 1028 állatot gyilkoltak le az orvvadászok.

A The Guardian pár éve arról számolt be, hogy a legtöbb illegális vadászatot a Kruger Nemzeti Parkban tartják, és ezen a területen a kormány még a hadsereget is mozgósította. Az orrszarvútülök a feketepiacon keresett termék, a világon több helyen – tévesen – afrodiziákumnak tartják, illetve különleges kések és tőrök markolatához használják alapanyagként, és horribilis összegeket fizetnek a tülkökért.A védelem egyik módja Afrikában az, hogy lefűrészelik és összegyűjtik az orrszarvúak tülkeit, ám ez csak átmeneti megoldás, mivel ezek újranőnek.

A Fekete Mamba tagjai úgy vélik, golyó helyett mással kell harcolniuk, és a céljuk nem az, hogy megöljék az orvvadászokat, hanem az, hogy megvédjék az állatokat. Az idejük – 8 órás „műszak a rekkenő hőségben” nagy részét kint töltik, terepen, figyelnek, keresik az orvvadászok táborainak nyomait, felszedik a csapdákat stb., és adóvevőn szólnak egymásnak, ha illegális vadászokkal találkoznak.

A nők elsajátították a különféle önvédelmi technikákat, hogy képesek legyenek megvédeni magukat, és tanultak elsősegélynyújtást is. Éjszaka autóval járnak, nappal gyalog.

Az orvvadászok egyébként nem csak a rinocéroszokat pusztítják, hanem többek közt az oroszlánokat, az elefántokat és a bivalyokat is. És a Fekete Mamba tagjainak nem csupán velük kell megküzdeniük: az is kihívás elé állítja őket, amikor vadállattal kerülnek szembe a vadonban. De Collet Ngobeni azt mondja, ennek ellenére szereti a munkáját, mert a természetben lehet és megfigyelheti az állatokat.

A különítmény feladatának tekinti a lakosság felvilágosítását is, és külön projektet indítottak a gyerekek tájékoztatásához is. A Black Mamba Bush Babie programban 12-15 éves tinik vesznek részt, az aktivista csoport tagjai megtanítják nekik az állatok viselkedését, és arra is megtanítják őket, hogyan lehet védelmezni az állatokat. Iskolai szünetben elviszik őket túrára a vadonba, hogy láthassák azokat az állatokat, amelyekről az órákon tanulnak.

A Fekete Mamba tagjai közül többen is édesanyák és kenyérkeresők a családban. Tevékenységük azért is fontos a közösségük számára, mert a férfiak uralta közegben példát mutatnak és mintát adnak a lányok számára. Afrikában ugyanis sok helyen elvárják, hogy a nők maradjanak otthon, és elégedjenek meg a hagyományos szereppel.

A csapat egyik tagja, a 25 éves Leithah Mkhabela szerint ők viszont olyanok, mint a dzsungel királynői, és ez a fajta munka erősebbé teszi őket.

A lány azt is elmesélte hogy először kinevették őket a férfiak. De az eredményeik – az illegális vadászatot jelentős mértékben visszaszorították – a „hitetleneket” is meggyőzték.

Ezek nők most azt szeretnék, hogy minél többen lehessenek.

Forrás: The Guardian, CN TravelerNatGeo

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor: ahogy csökken az infláció, kivezetik az ársapkákat

Az élelmiszerek esetében ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják majd kivezetni a most még létező ársapkákat – mondta...

Hogyan váltsunk munkahelyet és kerüljük el a stresszt?

Állásváltás és stressz? Úgy tűnhet, hogy az új munkahely kiválasztása pozitív módon motiválna minket! Azonban... Az agyunk természetesen védekezik...

Putyin-Hszi csúcs: a békeküldetés elmaradt, az erőegyensúly Kína javára billent el – videók

Hszi Csin-ping moszkvai látogatását béketeremtő missziónak nevezte, de ennek semmilyen eredménye nem volt. Az meg a jelek szerint...

Ligue 1: nyilvánosságra hozták a 31 legjobban kereső játékos listáját

A L’Équipe összeszedte és nyilvánosságra hozta a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Ligue 1) legjobban kereső 31 játékosának listáját, melyből kiderül, a...