2.5 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

„Egy ártatlan ember életét vettem el” – 40 év után kért bocsánatot John Lennon gyilkosa Yoko Onótól

Dátum:

Megosztás:

Majd negyven évvel ezelőtt, 1980. december 8-én egy Salinger-rajongó elmebeteg megölte a könnyűzene egyik legnagyobb hatású ikonját, a Beatles frontemberét, John Lennont.

John Lennon 40 éve halott /Fotó: GettyImages

John Lennon 40 éve halott /Fotó: GettyImages

Mark David Chapman a tette előtt egy közös fotó kedvéért még pózolt is az áldozatával.

A most 65 éves Chapman nemrégiben feltételes szabadlábra helyezését kérvényezte, amit immáron tizenegyedik alkalommal utasított el a bíróság. A meghallgatás jegyzőkönyve kiszivárgott, ebből pedig kiderül, hogy Chapman miként magyarázza tettét negyven évvel a borzalmas gyilkosság után.

Mark Chapman 2018 januárjában készített börtönfotója /Fotó:Northfoto

Mark Chapman 2018 januárjában készített börtönfotója /Fotó:Northfoto

Chapman a beszédében elnézést kért Lennon özvegyétől, Yoko Onótól is, akinek azt üzente, aljas tette minden egyes nap eszébe jut.

„Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire sajnálom, amit tettem. Számomra nincs bocsánat. A dicsőségemért tettem, egy ártatlan ember életét vettem el” – mondta Chapman, aki bevallotta, Lennon elképesztően híres volt, de nem azért végzett vele, amilyen ember volt.

A meghallgatás egyébként augusztus 19-én volt egy New York-i börtönben, ahol nyolc éve raboskodik Chapman.

Chapman 25 éves volt, amikor végzett Lennonnal. Mint mondta, ma már jóval öregebb, így tisztán látja tette súlyát, ahogy azt is, milyen aljas dolgot tett.

Yoko Ono és JohnLennon – 1968-ban ismerkedtek meg, majd egy évre rá összeházasodtak/ Foto: Northfotos Yoko Ono és JohnLennon – 1968-ban ismerkedtek meg, majd egy évre rá összeházasodtak/ Foto: Northfotos

1980. december 8-án John Lennon és Yoko Ono megjelent a New York-i Dakota-ház kapujában, hogy limuzinjukkal a Record Plant stúdióba menjenek. Mivel az autó késett, a járdán kellett várakozniuk, ahol rajongókkal beszélgettek. Egy bizonyos Mark David Chapman kapott egy aláírást is a legújabb Lennon lemezre: „John Lennon, 1980 december”. A szintén ott várakozó Goresh nevű fotós közben vadul kattogtatott a fényképezőjével, megörökítve ezt a pillanatot is.

Chapman Salinger Zabhegyezőjét olvasgatva megvárta, amíg Lennonék visszatérnek az otthonukba. A limuzin tizenegy körül érkezett vissza a Dakota-ház elé. Elsőként Yoko szállt ki, majd John, kezében egy kazettás magnóval. Chapman két lépést tett előre, a kabátzsebéből elővette pisztolyát, tüzelőállásba helyezkedett, majd halkan megszólalt: „Mr. Lennon?!” John néhány lépésnyire a bejárattól félig megfordult, amikor a háta mögött 7-8 méterre álló Chapman tüzelni kezdett. Az első két lövés hátulról, mellmagasságból érte és megpördítette az áldozatot. Aztán a következő két lövedék a vállán találta el, az ötödik pedig célt tévesztett.

blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...