2.4 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Éget a szomszéd? – A saját érdekében ne hagyja!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Kossuth Rádió/Napközben

Sósav, nitrózus gázok, dioxin – a háztartási és a kerti hulladék elégetésével egy egész tankönyvnyi mérget juttatunk a szabadba, tönkretéve a levegőt. Hiába a tiltás, itt az ősz, és sokszor bűzlenek a kertek. Hová fordulhatunk, ha zavarja az orrunkat a szomszéd tüzének bűze?

A kerti avarégetésnél, főleg ha a levél nedves, a rossz égés miatt nagyon sok félig elégett szénhidrogén keletkezik, amelyek jelentős része egészségkárosító, rákkeltő, de felszabadulhatnak egyéb gén- és hormonkárosító anyagok is; ráadásul a tökéletlen égés másik jellemzője szénmonoxid keletkezése. Ez egy mezőn, vagy falusias környezetben nem okoz akkora problémát, mint egy budapesti kertvárosi körzetben, pedig utóbbi helyen is sokszor bűzlenek a kertek – magyarázta Simon Gergely levegőkémikus a Kossuth rádió Napközben című keddi műsorában.

tűzgyújtás
Illusztráció. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Természetesen levelek mellett szemetet sem szabad égetni, sem a kertben, sem a kályhában, hisz mérgező, rákkeltő anyagok keletkeznek az égés során. Még a PET palack sem tud tökéletesen elégni, szerves, káros vegyületek garmadája szabadul fel a folyamattól. Még veszélyesebb, ha olyan műanyagot tüzelnek el, amelyben PVC is van, például valamilyen kábel, mert a létező legveszélyesebb anyagok, dioxinok és poliklórozott bifenilek (PCB-k) keletkeznek, melyek egészen kis mennyiségben is mérgezőek – fejtette ki a levegőkémikus.

Simon Gergely ezért azt tanácsolta, senki ne legyen szívbajos, ha hulladékégetést lát. Azonnal meg kell akadályozni a folyamatot, ha verbálisan nem lehet ezt elérni, akkor hatósági eszközökkel kell megtenni.

Égetés helyett inkább komposztáljunk

A műanyaghulladék szelektálása mellett a kerti zöldhulladék és a háztartási zöldjavak (zöldség- és gyümölcsmaradványok) komposztálásának elősegítésére egyébként egyre több akció irányul – mondta Harazin Dorottya, a Humusz Szövetség közösségi programszervezője.

Veszprémben például több éves gyakorlat a zöldhulladék szervezett összegyűjtése és elszállítása. Tavasszal elsősorban a metszésekből származó nyesedéket, ősszel pedig a faleveleket gyűjtik össze, de a két időszak között is meg tud szabadulni a lakosság a zöldhulladéktól. A várost körzetekre osztják, és mindenkinek a meghirdetett időpontban kell a közterületre tennie azt. A zöldhulladékot a regionális komposztálótelepre szállítják el, a komposztot pedig a városi kertészetek használják fel. Veszprémben így kevés a magánégetés, és tisztább a levegő – fejtette ki Horváth Zoltán, a veszprémi önkormányzati Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a VKSZ. Zrt. ügyvezetője.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

A megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg...

Ma este egy romantikus dráma arról, hogy hogyan lesz egy kiskatonából EMBER – Újoncok napja.. – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Üzent a BKK: változik a közlekedés az ünnepek alatt – Ez sokakat érinthet!

Az adventi időszakban az utasok színvonalasabb és biztonságosabb kiszolgálása érdekében a hétvégi napokon sűríti egyes járatait, illetve nagyobb...

„Amit Németország csinál, az romboló a békére nézve” – Putyin és Scholz telefonon tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a német és nyugati irányvonal Ukrajnával...