8.3 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Ebben a ciklusban megduplázódik a tanárok bére – bejelentések a kormánytól

Dátum:

Megosztás:

Elkezdődött a Kormányinfó, itt tartunk, visszafelé az időben elolvashatsz mindent és folyamatosan frissítjük cikkünket!

Egy hónap szünet után van újra Kormányinfó, szerdán egész napos kormányülést tartott Orbán Viktor a Karmelitában, ahol a következő témákról lehetett szó:

  • uniós pénzek, területfejlesztés, pedagógusbérek
  • a szerdán zárult nemzeti konzultáció
  • a tavaszi parlamenti ülésszakkal kapcsolatos törvényalkotási tervek
  • V4-es viszonyok; a szlovák kormányfő látogatása
  • ukrajnai és közel-keleti háború
  • a közelgő rendkívüli EU-csúcs
  • Budapest-bérlet magyar uniós elnökség a második félévben
  • EP- és önkormányzati választás.

Rövidesen kezdünk, tartsanak velünk, illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel!

Kormányinfó egy hónap szünet és egy maratoni hosszúságú szerdai kormányülés után Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel. Emelkedik a szakápolók bére is márciusban. Megvannak a nemzeti konzultáció első számadatai is. Kiskórúak számára betilthatják az energiaital-vásárlást. Amint megvette a kormány a ferihegyi repteret, beleáll egy bevezető gyorsvasút építésébe is. Előkészületben van egy Orbán-Zelenszkij találkozó is.

2024.01.18. 11:40

Hogyan tervezik hazahozni a feltartott uniós pénzeket, ha nem egyeznek bele bizonyos feltételekbe?

Gulyás Gergely: vannak feltételek, amelyekben meg tudunk egyezni. Jó néhány euró megszerezhető a vörös vonal átlépése nélkül is. Ez egy politikai küzdelem. Nyers hatalmi küzdelem. A Szovjetuniónak jóval nagyobb tisztelete volt, mint most az Európai Uniónak, ez a helyzet. Mi egyetlen fillérről sem mondunk le. Uniós költségvetést kell elfogadni 2027-ben, de csak egyhangúan lehet…

2024.01.18. 11:39

Miért nem támogatja a kormány, hogy nevelőotthonok helyett egynemű pároknál nevelkedjenek gyerekek?

Gulyás Gergely: a kérdés nem merül fel, többen várnak örökbefogadóként gyermekre, mint ahány gyermek vár örökbefogadásra.

2024.01.18. 11:38

Novák Katalin szerint „Oroszország nem győzhet”, Orbán Viktor szerint „Ukrajna nem győzhet”. Mi az álláspont?

Gulyás Gergely: nem lesznek győztesei a háborúnak.

2024.01.18. 11:37

Hogyan támogathatja a magyar kormány mégis Ukrajnát?

Gulyás Gergely: nemzeti, kétoldalú alapon, de semmiképpen sem hitelből, amelyet az EU közösen vesz fel. Egyszer már átvertek minket ezzel Brüsszelben. Azt sem szeretnénk, hogy az EU-s költségvetés terhére történne a támogatás.

2024.01.18. 11:35

Vendégmunkások kontra magyar munkavállalók – lesz-e valamilyen garancia a magyarok számára?

Gulyás Gergely: nem lehet addig külföldit felvenni, amíg van magyar. Ha magyart bocsátanak el, utána újra csak magyart szabad felvenni, amíg van.

2024.01.18. 11:32

Lesz Orbán-Zelenszkij találkozó?

Gulyás Gergely: ezt készíti elő a külügyminiszterek találkozója. Így lesz értelme. Korábban nem volt, amikor csak fotókat készítettek kettejükről.

2024.01.18. 11:31

Munkahelyi orvosi vizsgálat – mikor lesz erről döntés?

Gulyás Gergely: minden tárcavezető meghatározza azt, hogy a saját ágazatában ez szükséges-e vagy sem.

2024.01.18. 11:30

Mit tervez az EU-elnökség idején a magyar kormány?

Gulyás Gergely: tisztességesen el fogja látni a feladatát, de már nincs akkora súlya, mióta az EB-nek is van elnöke.

2024.01.18. 11:29

A gyermekvédelmi törvény szigorításával mi lesz?

Guylás Gergely: van egy jó törvényünk, ezt kell megvédeni. Ha van valakinek jó ötlete, azt szívesen fogadjuk. Senki sincs elzárva.

2024.01.18. 11:28

Német belpolitika, gazdatüntetések – mi a véleménye?

Gulyás Gergely: a magánvéleményem az, hogy a jót és a rosszat is igyekeznek 150 százalékkal csinálni. A zöldpolitikát is a józan ész határain túl is erőltetik. Hogy a „huszadik” extra adót is kivetik az agrárdízelre, azt már nem viselik el. Most nagyon rossz a megítélése a kancellárnak. Még 2002 után Schröder is sokkal jobban állt. A három koalíciós párt együttes támogatása is 30 százalékon áll.

2024.01.18. 11:25

Fog enyhülni a viszonyunk Ukrajnával, mint most Szlovákiával?

Gulyás Gergely: sose veszítsük el a reményt! Kárpátalján még mindig sok tízezer magyar él, minden eddigi negatív tapasztalattól eltekintve sem szabad elveszíteni a reményt. Jól emlékszem arra, hogy Robert Fico pártja többségével fogadtak el Orbán Viktor „Kárpát-medence” kifejezését elítélő határozatot. A szlovák viszony Áder elnök úr idején indult virágzásnak.

2024.01.18. 11:23

Nigerben és Csádban is járt magyar delegáció. Mi történt?

Gulyás Gergely: Nigerben Azbej Tristan államtitkár járt. A Száhel-övezet a legfontosabb migrációkibocsátó ország. A segítséget kell odavinni. A csádi misszió (katonai) pedig jól halad.

2024.01.18. 11:21

Szegedi BYD-beruházás vizsgálata – Veszélyezteti-e ez a beruházást?

Gulyás Gergely: Európában vannak olyan törekvések, hogy vágjuk le a kínai gazdaságot Európáról. Szerintem az a jó, ha mindenkivel kereskedünk, de a tettek szintjén a nagy, nyugati országok is így csinálják. A helyzet az, hogy az európai démosz nem felel senkinek, a tagállami kormányok meg igen. Mi mindent bejelentettünk az Európai Bizottságnak. Azt remélem, a bizottság is a józan ész pártján marad.

2024.01.18. 11:20

Mi a helyzet a költségvetéssel?

Gulyás Gergely: 2021-ig minden rendben volt. Utána a Covid és a háborúk miatt más lett a helyzet, de csökkent a hiány most már és az államadósság is. A háború még nem enged mindent teljes egészében, a háborúnak sincs idén már annyira durva hatása, mint a tavalyira.

2024.01.18. 11:18

Fizetős lett az SMA-szűrés. Miért?

Gulyás Gergely: helytelen, bízom benne, hogy a kormány kezeli ezt a helyzetet.

2024.01.18. 11:17

Ügyeleti rendszer – Sokaknak hosszabb időt kell autózni azért, hogy orvoshoz kerüljenek. Mi a helyzet?

Gulyás Gergely: összességében jobb lett a helyzet.

2024.01.18. 11:16

Mi történik a „bizalmi vagyonkezelés” és Lantos Csaba körül?

Gulyás Gergely: átláthatónak kell lennie annak, amikor az üzleti életből érkezik valaki a kormányba, erre lett létrehozva ez a konstrukció. Ne lehessen összeférhetetlenség, amikor egy korábbi üzletember a közvagyonnal kapcsolatos döntést hoz.

2024.01.18. 11:14

Magyarországon 4000 gyerek él azonos nemű párok neveltjeként. Mit lép a kormány?

Gulyás Gergely: az szenved joghátrányt, akinek nem egy édesanyja és egy édesapja van. Sok múlik a bevalláson. Vannak, akik elválnak és új, homoszexuális kapcsolatba kezdenek, ezzel kapcsolatban jó a magyar szabályozás. Ma 403 bejegyzett élettársi kapcsolat van Magyarországon. Egy gyereknek lehetetlen, hogy ne egy anyja és egy apja legyen.

2024.01.18. 11:10

Vannak-e programok a reptér elérésére?

Gulyás Gergely: az elmúlt 33 évben nagy mulasztás, hogy ezt senki nem oldotta meg, mi sem. Amint a vásárlás lezárható, gyorsvasút építése a következő feladat.

2024.01.18. 11:08

Energiaitalok – Az ünnepek alatt több bajt is okozhattak. Hogyan reagál a kormány?

Gulyás Gergely: a kiskorúak esetében betilthatják az energiaital-vásárlást.

2024.01.18. 11:07

Június 15-től milyen Európát képzel el a kormány? Ki vezetheti az EU-t?

Gulyás Gergely: a jelenleginél jobb Európát. A jelenlegi elnök asszonynak van a legnagyobb esélye.

2024.01.18. 11:06

Kapott-e Orbán Viktor ígéretet Robert Ficótól, hogy mellettünk állnak a parlamenti vitákban?

Gulyás Gergely: kölcsönösen kaptak ilyet.

2024.01.18. 11:05

„Holokauszt 80” emlékév – betiltja-e a kormány a becsület napi neonáci felvonulást?

Gulyás Gergely: a gyülekezési jog szigorodott az elmúlt időszakban. Ha az emberi méltóságot sértő célja van egy demonstrációnak, azt be lehet tiltani a rendőrségnek. Van titkosszolgálati együttműködés ezekben az esetekben, amikor külföldröl is érkeznek ilyen eseményekre.

2024.01.18. 11:04

Min múlik Svédország NATO-tagságának támogatása?

Gulyás Gergely: arra következtetünk, hogy Svédországnak nem fontos a gyors csatlakozás. A kormány támogatja a svéd csatlakozást, a parlamentnek benyújtotta a javaslatát.

2024.01.18. 11:03

Ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje? Visszaléphet-e Vitézy Dávid javára?

Gulyás Gergely: lesz saját Fidesz-jelölt. A jövő héten a Fidesz elnöksége tárgyal erről. Lehet, hogy még egy kör lesz erről, és előbb is lesz név, mint március.

2024.01.18. 11:01

Pedagógusbér-emelés: továbbra is tanárhiány van, egyre több a kivétel a tanítási joghoz. Mi történik? A szülőket megnyugtatja a helyzet?

Gulyás Gergely: a szülőket megnyugtatja, hogy ebben a ciklusban megduplázzuk a pedagógusok bérét. A pedagógusok száma érdemben nem csökkent, a gyerekek száma viszont igen. Általánosságban azt mondani, hogy pedagógushiány van, nem pontos, bizonyos területeken igen. Azt remélem, hogy a bér-előrejelzéssel mindenki láthatja, hogy mennyit lehet ezen a pályán keresni. Hoffmann Rózsa államtitkársága alatt is megnőtt a bölcsészkarra jelentkezők száma, akkor is nagyobb béremelés történt. Biztos van egy-két iskola, ahol előfordulhat, hogy a tanár csak helyettesít, de többségében ezeket a helyzeteket az igazgatók tudják kezelni.

2024.01.18. 10:58

Budapest Airport – Hogy áll a váráslás?

Gulyás Gergely: mindaddig, amíg nincs megállapodás, nem gyengíthetem azzal a magyar pozíciót, hogy részletekkel jelentkezem. Nagy Márton miniszter most is ebben az ügyben tárgyal, pénzügyeket tekintve jó találgatásokat olvastam a sajtóban. Közel vagyunk.

2024.01.18. 10:56

Lengyel ügy – Korányi Dávid neve is felmerülhet a győztes kormányerők pénzügyi támogatásának szervezői közt.

Gulyás Gergely: ezt a nevet már valahol hallottam…

2024.01.18. 10:51

Aláírás az EP-ben Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséről?

Gulyás Gergely: öncélű örömszerzés volt ez néhány liberális képviselőnek, lezárult, nincs erre jogi lehetőség.

2024.01.18. 10:50

Közös uniós médiatestület foglalkozik a Facebookkal és a YouTube-bal. Ismerjük az ő módszereiket, a jogorvoslatot nem lehet érvényesíteni velük szemben. Foglalkozik ezzel a kormány?

Gulyás Gergely: szükség esetén foglalkozunk a nagy techcégek ügyével. Európa asztalánál a magyar kormány is érvényesíteni kívánja az álláspontját, a neoliberális szabályozást ellenezzük. Bízunk benne, hogy az EU jó oldalát is élvezhetjük majd.

2024.01.18. 10:48

Nem érzik-e politikai kudarcnak, hogy magyar munkavállalókat küldenek el külföldiekért cserébe?

Gulyás Gergely: nem így történt. Magyarországon világos, egyértelmű szabályok vannak. Akkor lehet nem magyar munkavállalót alkalmazni, ha a munkahelyet magyar nem akarta betölteni. Elbocsátásra jogi értelemben nem került sor, csak közös megegyezésről. A cég nem kommunikált mindent, a szabályozás mindent egyértelműen szabályoz. Ha egy munkahelyre van magyar munkaerő, őt kell előnyben részesíteni.

2024.01.18. 10:46

Ukrajna magyar támogatása?

Gulyás Gergely: nagyon messze vannak az álláspontok, hogy hitelből oldjuk meg, azt ellenezzük, hogy kétoldalú megállapodás formájában, attól nem zárkózunk el.

2024.01.18. 10:45

Nyárig lesz svéd NATO-csatlakozási támogatás magyar részről?

Gulyás Gergely: ez úgy látszik a svédeknek nem olyan fontos, vegyék fel a kapcsolatot velünk!

2024.01.18. 10:45

2024-es otthonfelújítási támogatási program – lesz?

Gulyás Gergely: minden támogatási programot bejelentettünk már. Egyelőre csak az új lakástámogatási rendszer van napirenden.

2024.01.18. 10:43

Budapest-bérlet – Milyen forgatókönyv elképzelhető?

Gulyás Gergely: ne zárjuk ki a lehetőséget, hogy egyetértésre jutnak a felek. Egy határidő van, március 1-jéig érvényesek a bérletek.

2024.01.18. 10:43

A Lánchíd felújítási ügyéig terjed egy áfacsalási botrány. Mit gondol erről?

Gulyás Gergely: várjuk azt, hogy a büntetőeljárás sérelme nélkül milyen tájékoztatást lehet kapni. Ennél mélyebben és részletesebben nem kívánom ezt kommentálni. Amit lehet kommentálni, hogy a főváros nem állította helyre a korábbi forgalmi rendet, így nem kapták meg a költségvetési forrást.

2024.01.18. 10:40

Lehet-e 7-es cikkely szerinti eljárást indítani Lengyelország ellen a jogellenes intézményátalakítások miatt?

Gulyás Gergely: az Európai Parlament kezdeményezhet ilyet, de az senki esetében szavazati jog megvonásával nem járhat. Csak egyhangúság esetén. Az EU egyik nagy gyengesége a belpolitikába való beavatkozás. Lengyelországban az a következmény, amit most látunk.

2024.01.18. 10:38

A Politico európai szereplők listáján a jó oldalon áll Alexander Soros. Mit gondol erről?

Gulyás Gergely: Novák Katalin meg a rossz oldalon. A rossz oldalon szeretnék én is szerepelni.

2024.01.18. 10:37

Mikor lesznek eredményei a nemzeti konzultációnak?

Szentkirályi Alexandra: a következő napokban.

2024.01.18. 10:37

Budapest-bérlet – Egyeztetnek-e a fővárossal?

Gulyás Gergely: az Építési és Közlekedési Minisztérium révén.

2024.01.18. 10:36

Mikor jöhetnek még uniós források?

Gulyás Gergely: folyik egy kondicionalitási eljárás. A követeléseknek Magyarország eleget tett. A migrációs és LMBTQ-nézeteltérések ellenére is van lehetőség arra, hogy Magyarország további forrásokhoz jusson. Meglátjuk, én alapvetően optimista vagyok.

2024.01.18. 10:35

Mi a véleménye a Lengyelországban kialakult politikai helyzetről?

Gulyás Gergely: jól fontolják meg a polgárok, hogy mi mellé húzzák az ikszet. Óvakodnék attól, hogy más országok belügyeit bíráljam, de ezen is látszik, milyen banda uralja a brüsszeli viszonyokat.

2024.01.18. 10:34

A pedagógus-szakszervezetek szerint kevés az emelés, egyeztetnének. Mit gondol erről?

Gulyás Gergely: a baloldal mellett kampányoltak, amely mindent megtett amellett, hogy ne legyen emelés. Az emelés legnagyobb ellenségei a baloldal és a szakszervezetek.

2024.01.18. 10:33

Cseh Katalin családja révén több milliárd forintnyi uniós pénzhez jutott. Mit gondol erről?

Gulyás Gergely: ez a cinizmus csúcsa, így érvelni amellett, hogy Magyarország ne kapjon uniós forrásokat.

2024.01.18. 10:32

Kérdések…

…válaszok.

2024.01.18. 10:31

Lezárult a nemzeti konzultáció

Szentkirályi Alexandra: 1 518 455-en töltötték ki a kérdőívet, 84 százaléknyian postai úton küldték vissza.

2024.01.18. 10:27

További béremelések

Gulyás Gergely: jelenleg az orvosok átlagbére 2,1 milliá forint, a szakápolóké 595 ezer forint. Úgy döntöttünk, az orvosbérek 37 százalékában határozzuk meg a szakápolók béreit, márciusban 715 ezer forintra emelkedik – 20 százalékkal – a szakápolók bére. Azt is reméljük, hogy a nyugdíjasok idei emelése magasabb lesz az éves inflációnál. Rendvédelmi dolgozók: 80 ezer forintos emelés következik. Magyarország minden ranglista szerint a legbiztonságosabb országok közé tartozik. A katonáknál 11 százalékos béremelés történt január 1-jével. A családtámogatások is tekintélyes mértékben nőttek. Magyarország tehát minden nehézségek ellenére, inflációs körülmények közepette, a szomszédban háborúvel is le tudjuk küzdeni a problémákat. Ez különösen most, a tanárok esetében látványos.

2024.01.18. 10:23

Tanárbéremelés

Gulyás Gergely: a magyar baloldal nem tudta megakadályozni. Nagyot tudunk előrelépni. A kormány álláspontja mindig az volt, hogy a tanárok anyagi elismertsége messze elmarad a várttól. Az EU nekünk járó pénzek is segítséget jelentenek; ezek a mi pénzeink, nem ajándékba kapjuk őket. 2030-ra vállaltuk azt, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékáig zárkóztatjuk fel a tanárbéreket, ez mintegy 6000 milliárd forintba kerül, ebből 700 milliárd forintnyi az uniós pénz. Január 1-től 32,2 százalékkal emelkedik a bérük a tanároknak, az óvónőknek és a szakképzésben dolgozóknak is. Ezt követően ebben a ciklusban meg fogjuk duplázni a pedagógusbéreket. Jövőre 21 százalékos emelés várható, 2025-ben 812 ezer forint lesz a pedagógus-átlagbér. Ha szükség lesz korrekcióra, ezt a pedagógusok is meg fogják kapni. 2026-ban több mint 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére.

2024.01.18. 10:16

EU-s helyzetértékelés – jönnek a pénzek, az álláspontból nem enged a kormány

Gulyás Gergely: üdvözli a kormány, hogy most már jönnek az uniós pénzek. Tavaly májusban már meg is állapodtunk mindenben, ahogy ezt tegnap az Európai Bizottság elnöke el is ismerte. A magyar kormány teljesítette az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos feltételeket. A források egy részét fel is szabadították. Ami a magyar EU-s források további kifizetéseket illeti, üdvözöljük a tegnapi vitát, mert világos lett a helyzet: az EB elismeri a magyar kormány lépéseit, de az EU-s források további kifizetését az LMBTQ-s engedéstől és a migrációs változtatásoktól tették függővé. Nem fogunk engedni. A magyar választópolgárok egyértelmű véleményt nyilvánítottak. Nem kívánunk migránsokat befogadni, a magyarok határozzák meg, hogy kivel élnek és kivel nem. Vannak tehát korlátai a Bizottsággal való megállapodásnak. Olyan ügyekben tudunk megállapodni, amelyek nem károsak az országnak. Vannak vörös vonalak. A gyerekek körében nem fogadható el LMBTQ-propaganda terjesztése és migránsok betelepítése ügyében is népszavazás volt. Mindenki kimutatta a foga fehérjét, a magyar baloldal is, de ezt a tanárbéremelés terén már láttuk.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...