15.2 C
Budapest
2022. május. 18. szerda

Duzzadó kórházi várólisták: több mint fél éve vár egy műtétre a gerincsérült Csaba

Dátum:

Megosztás:

Egyre több a kórházi várólistákon lévő magyar emberek száma. A várakozási idő is megnyúlt, egy csípőprotézis-műtétre például ötször több időt kell várakozni, mint nyolc hónappal ezelőtt.

2021 májusában nyilatkozott a Blikknek először Csaba, miután munkahelyi balesetet szenvedett. Akkor már 17 hónapja várta, hogy a gerincsérülését megfelelően kezeljék, a terápiákat ugyanis a koronavírus miatt félbe kellett szakítani. Csabának a teljes élethez tavaly tavasszal egy gerincstabilizáló műtétet javasoltak. Májusban már magánklinikákon keresgélt, de hamar kiderült, egy ilyen operáció ára legalább 2,5 millió forint. Így maradt a várakozás.

– Nyolc hónappal ezelőtt próbáltam felhívni a kórházat azzal kapcsolatban, hogy jegyezzenek legalább elő. Végül várólistára kerültem, úgy volt, hogy 2022. január 25-én műtenek. Már épp megörültem, amikor nemrég kiderült, hogy kihúztak. Ismét maradt a kétségbeesés – mesélte lapunknak Csaba, aki közben elveszítette a munkahelyét, iletve és leszázalékolták.

Csaba hiába vár a gerincstabilizáló műtétre, egyelőre még nem került sorra  /Fotó: Zsolnai Péter Csaba hiába vár a gerincstabilizáló műtétre, egyelőre még nem került sorra /Fotó: Zsolnai Péter

– Több mint fél éve várok a gerincstabilizáló műtétre. Néha elviselhetetlen a fájdalom, amit érzek, de nem akarom megijeszteni a családomat, ezért tartom magam. A legrosszabb, hogy az orvosomat is alig érem el telefonon – tette hozzá csalódottan.

Valószínűleg nem Csaba az egyetlen, akinek nem sikerül a tervezett műtétjére a kiírt időpontban eljutni. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisában megnéztük, jelenleg hányan várakoznak. Szürkehályog műtétre közel hatezer emberrel több, mint tavaly májusban, a csípőprotézis-műtétre várakozók száma pedig megduplázódott.

A koronavírus-járvány sokféle módon, jelentősen hatott a várólistákra: például akik elkapták a fertőzést vagy éppen nem akartak kórházba menni annak veszélye miatt, időlegesen kiálltak a sorból. Viszont ennél lényegesen nagyobb az ellentétes, a várakozási időket megnyújtó hatás, így a halasztható ellátások 2020-ban a járvány megfékezése miatti leállítása, a személyzet járványelhárítási feladatai is hozzájárultak a listák felduzzadásához – erről már Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász beszélt lapunknak.

 

A tervezett műtétekre várakozók száma növekszik /Grafika: Séra Tamás A tervezett műtétekre várakozók száma növekszik /Grafika: Séra Tamás

A tervezett várakozási idő helyenként nagyon hosszú, a térdprotézis műtét esetében például majdnem két év. Ezzel szemben a tényleges várakozási átlagidők – amennyit a betegnek valóban várakozással kell töltenie – sokkal rövidebbek, jellemzően néhány hónapot tesznek ki. A szokásosnál jóval nagyobb eltérés valószínűleg annak köszönhető, hogy sokan nem tudták vagy nem merték igénybe venni a tervezett ellátásokat a járvány súlyosabb időszakaiban. Most ezek a betegek is elmennének a műtétekre, ami torlódáshoz vezethet.

– Amikor az élet az egyes járványhullámok között kezdett visszatérni a megszokott kerékvágásba, az elhalasztott műtéteteket be kellett pótolni, le kellett dolgozni a lemaradást. Ezt az egészségbiztosító célzott többletforrással is támogatta. Viszont nemcsak a tipikus várólistás műtéteknél (csípő- és térdprotézis-, szürkehályog-, epekő-, mandulaműtét) okoz gondot a hosszabb várakozási idő, hanem például a szakrendeléseken is, ahol nincsenek is olyan, mindenki által megismerhető várólistaadatok, mint az említett műtéteknél – magyarázta a szakember.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Illusztráció: Getty Images

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Még előtte állt az egész élet: barátja szeme láttára zuhant a mélybe a 23 éves lány

Barátja szeme láttára vesztette életét egy fiatal nő. Még előtte állt volna az egész élete. A Romániából származó Nane-losana Bodea május...

Az a helyzet, hogy megöregedtél, kisanyám

Azt hitted, hogy nem fog megtörténni, ugye? Azt hitted, hogy megúszod, mert veled és a testeddel ilyesmi nem...

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Elhagyták az ukránok az Azovsztal acélgyárat.. Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban,...

Hatalmas nemzeti lobogó ékesíti a megújuló Citadellát

Nem egészen három hónap alatt valósította meg a ZÁÉV a grandiózus lobogót és annak tartozékait. A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market...