2 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Duzzadó kórházi várólisták: több mint fél éve vár egy műtétre a gerincsérült Csaba

Dátum:

Megosztás:

Egyre több a kórházi várólistákon lévő magyar emberek száma. A várakozási idő is megnyúlt, egy csípőprotézis-műtétre például ötször több időt kell várakozni, mint nyolc hónappal ezelőtt.

2021 májusában nyilatkozott a Blikknek először Csaba, miután munkahelyi balesetet szenvedett. Akkor már 17 hónapja várta, hogy a gerincsérülését megfelelően kezeljék, a terápiákat ugyanis a koronavírus miatt félbe kellett szakítani. Csabának a teljes élethez tavaly tavasszal egy gerincstabilizáló műtétet javasoltak. Májusban már magánklinikákon keresgélt, de hamar kiderült, egy ilyen operáció ára legalább 2,5 millió forint. Így maradt a várakozás.

– Nyolc hónappal ezelőtt próbáltam felhívni a kórházat azzal kapcsolatban, hogy jegyezzenek legalább elő. Végül várólistára kerültem, úgy volt, hogy 2022. január 25-én műtenek. Már épp megörültem, amikor nemrég kiderült, hogy kihúztak. Ismét maradt a kétségbeesés – mesélte lapunknak Csaba, aki közben elveszítette a munkahelyét, iletve és leszázalékolták.

Csaba hiába vár a gerincstabilizáló műtétre, egyelőre még nem került sorra  /Fotó: Zsolnai Péter Csaba hiába vár a gerincstabilizáló műtétre, egyelőre még nem került sorra /Fotó: Zsolnai Péter

– Több mint fél éve várok a gerincstabilizáló műtétre. Néha elviselhetetlen a fájdalom, amit érzek, de nem akarom megijeszteni a családomat, ezért tartom magam. A legrosszabb, hogy az orvosomat is alig érem el telefonon – tette hozzá csalódottan.

Valószínűleg nem Csaba az egyetlen, akinek nem sikerül a tervezett műtétjére a kiírt időpontban eljutni. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisában megnéztük, jelenleg hányan várakoznak. Szürkehályog műtétre közel hatezer emberrel több, mint tavaly májusban, a csípőprotézis-műtétre várakozók száma pedig megduplázódott.

A koronavírus-járvány sokféle módon, jelentősen hatott a várólistákra: például akik elkapták a fertőzést vagy éppen nem akartak kórházba menni annak veszélye miatt, időlegesen kiálltak a sorból. Viszont ennél lényegesen nagyobb az ellentétes, a várakozási időket megnyújtó hatás, így a halasztható ellátások 2020-ban a járvány megfékezése miatti leállítása, a személyzet járványelhárítási feladatai is hozzájárultak a listák felduzzadásához – erről már Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász beszélt lapunknak.

 

A tervezett műtétekre várakozók száma növekszik /Grafika: Séra Tamás A tervezett műtétekre várakozók száma növekszik /Grafika: Séra Tamás

A tervezett várakozási idő helyenként nagyon hosszú, a térdprotézis műtét esetében például majdnem két év. Ezzel szemben a tényleges várakozási átlagidők – amennyit a betegnek valóban várakozással kell töltenie – sokkal rövidebbek, jellemzően néhány hónapot tesznek ki. A szokásosnál jóval nagyobb eltérés valószínűleg annak köszönhető, hogy sokan nem tudták vagy nem merték igénybe venni a tervezett ellátásokat a járvány súlyosabb időszakaiban. Most ezek a betegek is elmennének a műtétekre, ami torlódáshoz vezethet.

– Amikor az élet az egyes járványhullámok között kezdett visszatérni a megszokott kerékvágásba, az elhalasztott műtéteteket be kellett pótolni, le kellett dolgozni a lemaradást. Ezt az egészségbiztosító célzott többletforrással is támogatta. Viszont nemcsak a tipikus várólistás műtéteknél (csípő- és térdprotézis-, szürkehályog-, epekő-, mandulaműtét) okoz gondot a hosszabb várakozási idő, hanem például a szakrendeléseken is, ahol nincsenek is olyan, mindenki által megismerhető várólistaadatok, mint az említett műtéteknél – magyarázta a szakember.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Illusztráció: Getty Images

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...