Home Hírek Szabadidő Dúvadrekord a Bakonyban – képek

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

0

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal sikerült megdönteni az elmúlt öt év terítékeinek rekordját.

A gyönyörű környezetben megrendezett, a VI. Bakonyi dúvadhetet lezáró rendezvényen 45 róka, 9 borz, 3 nyest, 29 szajkó, 7 szarka és 6 dolmányos varjú feküdt a terítéken. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát idén 24 dúvaddal a házigazda Képesfa Vadásztársaság foglalhatta el, az ezüstérem a 29 dúvadat terítékre hozó Hód Vadásztársaságé, és eggyel több vaddal a Budapesti Erdőgazdasági Zrt. Uzsai Erdészeti Igazgatósága vitte el az aranyérmet.

Németh Attila tájegységi fővadász elmondta, büszke vadásztársaira, hogy közel száz dúvadat sikerült elejteniük, hiszen az elmúlt években 70-80 darabos terítékeket mutathattak be. Szerinte azért is kiemelkedő ez a teríték, mert egy nagyvadas vadászterületen sokkal komolyabb prioritásoknak kell megfelelni, így erőn felül teljesítenek a hivatásos vadászok és a tagok, hogy a dúvadgyérítési kötelezettségüknek is megfeleljenek.

Sokan nekünk szegezték a kérdést az elmúlt években, hogy ha egy hét alatt ilyen komoly terítéket tudunk produkálni, mit csinálunk egész évben. Érdemes végigvennünk, mi mindenre kell figyelnünk egy-egy vadászati évben! Márciusban vadgazdálkodási jelentést készítünk, elkezdjük a krotália-elszámolást, különböző összesítéseket végzünk, ráadásul kezdődik a szalonkamonitoring. Tavasszal meg kell szerveznünk a vadkárelhárító-vadászatokat. Áprilisban már őrizzük a kukoricavetéseket, villanypásztorokat építünk, és persze belekezdünk az őzbakvadásztatásba.

Május közepén már a csillagbimbós napraforgón ülünk, amit meg kell védenünk a szarvasoktól, aztán nyáron tejesedik a kukorica, ismét kezdődnek a villanypásztorépítések, hogy megóvjuk a különféle növénykultúrákat, közben készülnünk kell a bőgésre, szeptemberben megjönnek az első vendégek, így október közepéig zajlik a vadásztatás. Mire kicsit felocsúdnánk, jön a tarvadtervek teljesítése, a vaddisznóállomány ritkítása, aztán a vadkárfelmérések, és készülünk az apróvadvadászatokra, majd vége a vadászati évnek… Azt gondolom, mindenképpen becsülendő, hogy a bokros teendők mellett még a dúvadfajokra is tudunk időt és energiát szentelni!

– szögezte le Németh Attila.

Komoly szakmai jelentősége van

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke örömét fejezte ki, hogy bár csendes kezdeményezésnek indult annak idején a tájegységi fővadászok részéről a dúvadhetek megrendezése, idén immár hatodik alkalommal állhatunk a három tájegység terítékei mellett. – Amellett, hogy ezek a hetek komoly szakmai jelentőséggel bírnak, közösségépítő szerepük is van, ami egyre fontosabb a vadászat nehéz éveit látva – mutatott rá Pap Gyula. – Ne feledjük el, hogy a dúvadhétnek a nagyvadas területek esetében is hatalmas jelentősége van, hiszen ezeken belül is találhatók olyan régiók, ahol egyre nagyobb jelentőséggel bír majd az apróvad jelenléte, melynek megtartásához elengedhetetlen a dúvadállomány jelentős mértékű apasztása – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, egyre gyakrabban hallani a sajtóban arról, hogy a rókákat érintő veszettség újra felütötte a fejét. Hogy ez mennyire terjed el, az nagyban függ a rókapopuláció számától. Biztos vagyok abban, hogy ha aktívan szerepet vállalunk a rókaállomány apasztásában, azzal a közvéleményt, a lakosságot is meg tudjuk nyugtatni – tette hozzá.

Ragadozóhívó-bemutató

Az idei rendezvényt színesítette, hogy egy ifjú hivatásos vadászt, Varga Benjámint szajkóvadásszá avattak a helyszínen. A színvonalat fokozták a terítéket követő előadások. Idén Őrhalmi Csaba vadhívásszakértő, vadászkürtös tartott rendkívül izgalmas előadást arról, hogyan zajlik a gyakorlatban a ragadozóhívás. Grátiszként számos apró praktikát is eltanulhatott tőle a hallgatóság. Végül Hári Csaba vadászkutya-kiképző, a Nádberki Vadászkutya Sziget tulajdonosa tartott egy szintén érdekfeszítő előadást „A rövidszőrű magyar vizsla mint mindenes vadászkutya gyakorlati alkalmazása a dúvadvadászatban” címmel.

„Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás

Budapesten, az ötven év után újra vadászati világkiállítás rendeztek: egy a természettel mottóval. A teljes programlistát itt gyűjtöttük össze. Ennek jegyében elkezdődött a Vadbiológusok Nemzetközi Uniójának kongresszusa Budapesten. Legutóbb a világkiállítás égisze alatt készült, Kittenberger Kálmán életét bemutató film, illetve Fekete István életét bemutató dokumentumfilme került a mozikba, mindkettő Bodrogi Gyula főszereplésével. Érdekes interjút adott Lupus atya, aki más megvilágításba helyezte a vadászatot. A hétvégén a Hungexpora szállították a grandiózus agancskaput. Az érdeklődők megtekinthetik a szarvasbőgő Európa-bajnokságot, illetve szintén a világkiállítás jegyében a vadhúsfogyasztást népszerűsítő kampányt is tartanak. Arról is beszámoltunk, hogy Szlovénia és Szerbia is részt vesz az idei vadászati világkiállításon. A rendezvény szervezésének elején a Berek exkluzív interjút publikált a világkiállítás.

(OMVK)

opera pillanatfelvétel 2022 05 28 143645 www.bmbah.hu

Forrás

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás