5.9 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeÉletmódÉletmód hírekDurva botrány: így lopnak a pesti utcán

Durva botrány: így lopnak a pesti utcán

Elképesztő számok keringenek. Másfél milliárdos veszteséget termelt az egyik legzsírosabb biznisz a pesti utcán. Dől a pénz, de aztán szépen el is tűnik. Így lopnak a multik.

Pénzmosás gyanújáról, gondosan eltüntetett százmilliókról közölt cikket a zoom. hu. Aki elolvassa, könnyen indulatba jöhet. A lehető legpofátlanabbul tünteti el a pesti utcán szerzett napi sokmilliós bevételeket egy bécsi-londoni cég, amelynek tulajdonosa történetesen Dubajban lakik.

Ahogy a zoom.hu írja, a fővárosi városnéző buszok piacát évek óta egy ravaszul ügyeskedő multi uralja. A homályos hátterű cég tulajdonosi szálai először is Bécsbe vezetnek, de a cégiratok révén Londonig, sőt Dubajig is hamar eljuthatunk.

A Big Bus, miközben naponta turisták tízezreit utaztatja százmilliós bevételeket termelve, elképesztően veszteséges.  Papíron. A nyilvános adatok, a cég mérlege szerint öt év alatt már közel másfél milliárdot(!) buktak ezen a zsíros üzleten, jó eséllyel azért, hogy itt, Magyarországon szinte egyáltalán ne kelljen adózniuk.

A mérlegek gondos tanulmányozása és a cégtől kiszivárgó pénzügyi információk alapján nyilvánvaló, hogy trükkös keresztbeszámlázás, pénzügyi ügyeskedés révén, külföldi számlákon landolnak a tényleges bevételek. Mindeközben Magyarországnak szinte semmi haszna az egészből. Budapest világhírű műemlékei nem nekünk termelik a hasznot, az adóköteles profit szőrén-szálán elszivárog.

A zoom.hu kiderítette, hogy időközben még a cég alaptőkéje is eltűnt, pillanatnyilag 500 milliós mínuszt mutat  itt is könyvelés. A másfél milliárdos veszteség, a félmilliárdos mínuszban lévő alaptőke felől nézve érthetetlen, hogy egyáltalán miért maradnak nálunk? – teszik fel a kérdést.

A Big Bus azonban foggal-körömmel ragaszkodik Budapesthez. Másfél milliárdos mínusz ide vagy oda, ez nekik valamiért nagyon megéri.  

Pénzügyi szakértők már többször próbálták kielemezni a Big Bus működését, és furcsa dolgokra bukkantak.

Óriási készpénzforgalmat bonyolítanak, ami akár a pénzmosás gyanúját is felvetheti. A lehetőség a zoom.hu szerint kétségkívül adott.

A folyamatosan hatalmas veszteséget termelő cég ráadásul sok ténylegesen nálunk végzett tevékenységet Bécsen keresztül számláz le. Onnan ide, innen oda suhannak a pénzek, szövevényes, már-már átláthatatlan rendszert teremtve. Bevetik az ügyeskedő multik összes trükkjét, hatalmas összegek ingáznak Bécs és Budapest között, könyvelési szempontból szinte követhetetlenül. A cég, miközben csak Budapesten végez szolgáltatást, telis-tele van olyan külföldi számlákkal, amik mögött aligha van valódi teljesítés.

Kész röhej, de papíron szinte minden hónapban hatalmas külföldi kölcsön segíti ki a „szegény” budapesti céget, csak nehogy összeomoljon.

Ráadásul a londoni központ naponta tetszőlegesen állapít meg valutaátváltási számokat a Magyar Nemzeti Bank árfolyamától teljesen függetlenül. Úgy játszhatnak a hatalmas összegekkel, ahogy csak akarnak. Bevetnek minden multitrükköt, csak nehogy adózniuk kelljen itt Magyarországon. A piac szabályos lerablása folyik.

A pesti utcán ebből csak a Big Bus erőszakos értékesítői láthatók, akik a kézből leszabdalt, ellenőrizhetetlen eredetű és darabszámú jegyeket igyekeznek a lehető legagresszívebben rásózni a sokszor már menekülő turistákra… Aztán persze árulnak jegyeket a szállodaportások, recepciósok, s ki tudja, hogy még kicsoda. A buszsofőrökről már ne is beszéljünk, a káoszban, az adófizetés megkerülésében sokan érdekeltek.

Sokszor szóba került már a rendcsinálás, az ügyeskedő multi rákényszerítése az átlátható, tiszta gazdálkodásra, de valahogy soha nem sikerül. Mintha valakik abban lennének érdekeltek, hogy tovább lehessen halászni a zavarosban, hogy megkerülve az adófizetést a sok száz milliós bevételek trükkösen eltűnhessenek az országból. Azok a bevételek, amiket turisták százezrei nálunk költenek el, a városnéző buszokról megcsodálva Budapest látványosságait… 

Forrás: Ripost

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work