1.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Dugába dőlt az emberiség korábbi elképzelése, hogy majd a Marsra költözik! Jégmező van a Mars felszíne alatt!

Dátum:

Megosztás:

A Mars kutatásával foglalkozó szakemberek számára évek óta jól ismert tény, hogy a bolygón jelentős mennyiségű vízjég van jelen, azt azonban a Phoenix marsjáró 2008-as helyszíni mérése után sem tudták meghatározni, hogy ez mekkora kiterjedésű lehet. Most új eredmények láttak napvilágot, amelyek nagyon is biztatóak.

Egy új tanulmányban arról olvashatunk, hogy kutatók egy csoportja a NASA MRO-szondáján lévő High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) kamera segítségével figyelte meg részletesebben a felszínt, pontosabban azokat a pontokat, ahol az erózió révén láthatóvá vált a felszín alatti jégmező, annak egyes részletei. Ez az egyenlítői régiótól északra és délre egyaránt megtalálható, itt nagyjából az északi és déli szélesség 55-60 foka körül jelennek meg a jellegzetes minták, mégpedig egy olyan régióban, ahol viszonylag ritkák a becsapódási nyomok, vagyis geológiai értelemben fiatalnak tekinthető területről beszélhetünk.


A most közzétett anyag készítői ugyan nem túlzottan jártasak a nyersanyagok kitermelésében és a természeti kincsek nagy méretekben történő felhasználásában, de szerintük ezek az adatok és az általuk levont következtetések később nagyon jól jönnek majd a helyszínen tevékenykedő személyeknek. Itt persze rögtön szóba jön a víz előállítása, bár nyilván további mérésekre és pontosabb eredményekre lesz szükség, mielőtt még az általunk oda küldött űrhajósok landolnak a felszínen. A jelek szerint több eltérő rétegről van szó, ami azt is jelenti, hogy a későbbiekben a klíma változását is tanulmányozhatjuk, jobban felvázolva azt és kiegészítve az eddigi elméleteinket.

Szakértők szerint a Mars tengelyének dőlésszöge az elmúlt néhány millió évben többször is megváltozott, ez 15 és 35 fok között mozoghatott, ami a sarki régiók felmelegedéséhez vezethetett – talán ezért bukkantunk a mostani jégmezőre a köztes régiókban.

Forrás: sg.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...