17.8 C
Budapest
2023. március. 20. hétfő

Dubajban nem lejet érezni sem a járványok, sem a háború hatását – videók

Dátum:

Megosztás:

A járvány és a válság ellenére is dübörög Dubaj ingatlanpiaca

Három témával jelentkezik Dubaj által támogatott magazinunk, a Business Line legújabb adása. Nyolc perc a dubaji ingatlanpiacról, egy különleges élelmiszerbolt-hálózatról és egy magfúziót kutató projektről, amely most éppen fennakadásokkal néz szembe.

Dubajban most is dübörög az ingatlanpiac

Az Egyesült Arab Emírségek és különösen Dubaj ingatlanpiaca 2022-ben rekordot döntött az adásvételek számát tekintve. A szakértők előrejelzései szerint ez a tendencia 2023-ban is folytatódni fog, a globális gazdasági kilátások ellenére. A nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek az elmúlt 18 hónapban is Dubaj felé fordultak.

A legfrissebb hírek itt!

Az ingatlanszakértők szerint a piaci változások elsősorban a sorházak és a villaközösségek iránti keresletet ösztönözték, és az árak 2023-ban várhatóan meghaladják a járvány előtti szintet. Dubajban 2022-ben több mint 97 000 ingatlan-adásvételt regisztráltak, 67,38 milliárd euró értékben. A szakértők előrejelzése szerint a lendület idén is megmarad.

„2021-ről 22-re az értékesítési volumen 76%-kal emelkedett. Úgy látjuk, hogy ez idén is folytatódik. Nem fogunk olyan mértékű áremelkedést látni, mint tavaly, de a tranzakciók száma azonos szinten marad.” – mondta Simon Baker, a Haus & Haus Group ügyvezető igazgatója.

Egy másik cég, a Cavendish Maxwell összesíti a régió piaci adatait, és azt állítja, hogy a jó teljesítmény a járvány utáni fellendülésnek köszönhető.

„Ha a tranzakciókat nézzük, valószínűleg ez a valaha volt második legerősebb év. A piac 2020 novemberének végén érte el a mélypontját, és a világjárvány végén vissza kellett pattannia. Ez volt az, ami beindította a forgalmat” – magyarázta a vállalat egyik tisztviselője, Zhann Jochinke.

A két szakértő szerint a világpiaci környezet is hozzájárul ahhoz, hogy Dubaj jól teljesít.

„Sokkal több vásárlónk volt az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Svájcból és Németországból. Ezekben az országokban nagyon magasak az adók és hatalmas az infláció” – mondta Baker, Jochinke pedig így fogalmazott:

„A helyi piaci folyamatok jobban befolyásolják Európát, Hongkongot, Ausztráliát és az USA-t is. Például a kamatlábak, a foglalkoztatási ráták. Dubaj nagyon egyedi helyzetben van. Nagyszámú külföldi munkaerővel rendelkezünk. Nagyon sok kormányzati kezdeményezés van a népességnövekedés és az ingatlanpiac ösztönzésére. Sehol máshol nincs ennyi új építkezés.”

A város egyik első gourmet élelmiszerbolt-hálózatának története

A Jones the Grocer több mint 25 évvel ezelőtt Ausztráliában kezdte a működését. Ma már 33 üzlete van a Közel-Keleten és Ázsiában, és hamarosan még 15 lesz. A londoni Heathrow repülőtéren található zászlóshajó üzletük megnyitása előtt Yunib Siddiqui vezérigazgatóval beszélgettünk.

Miért ilyen vonzó az Emírségek?

Tudja, régen a piacot a nagyok uralták, a tipikus helyi családi konglomerátumok, és a plázákon kívül alig volt valami. Megláttam ebben a lehetőséget.

A legfrissebb hírek itt!

A miénk volt az egyetlen épület a környéken, amikor megnyitottunk. Úgy éreztem, hogy az emberek olyan helyekre vágynak, amelyek nem egy bevásárlóközpontban vannak, de jó az ételkínálatuk.

Hogyan változott a piac 2009 óta?

Drámai a változás. Mi voltunk az egyik első élelmiszerüzlet, hasonló tevékenységre akkoriban még engedélyeket sem adtak ebben a régióban. Most viszont a piac telített, óriási a verseny, főleg Dubajban. Valaki azt mondta nekem, hogy Dubajban több az étterem, mint New Yorkban. Szóval ez egy igazán kompetitív piac. És úgy gondolom, hogy ha egy ilyen piacon túl tudunk élni, akkor mindenhol jól fogunk teljesíteni.

És miért hozták Dubajba a cég központját?

Nagyon gyorsan ez lett a legnagyobb ágazatunk az egész világon. Négy év alatt hét üzletet nyitottunk, és ezek a teljes bevétel jelentős részét adják.

A Heatrow repülőtéren lévő üzlet az eddigi legnagyobb lesz.

Tudja, a mi stratégiánk mindig is vegyes volt. Egyrészt a franchise-alapú növekedésre összpontosítottunk, mivel sok pénzt és erőforrást fektettünk a képzésekbe, a márkakövetési kapacitásokba, új élelmiszerek kidolgozásba, és ezt továbbra is folytatjuk. A stratégiánk másik része pedig a saját tulajdonú üzletek számának növelése, de csak nagyon szelektíven. A saját üzletek kialakításához sok készpénzre van szükség. Lassan, fokozatosan akarjuk csinálni, és helyesen. Összefogtunk a Restaurant Grouppal, és szorosan együtt dolgoztunk velük a Heathrow-i projekten. Fel kellett mérni, hogy milyen hatalmas területen akarjuk létrehozni az új üzletet. A koncepciót az alapján dolgozta ki a Restaurant Group, hogy miben vagyunk a legjobbak, hozzáadva még néhány összetevőt.

A vásárlók igényei változtak azóta, hogy a cégnél van?

A verseny azt jelenti, hogy mindig résen kell lenned. Innovációra, kiváló szolgáltatásra és ételekre van szükség, követni kell a globális trendeket. Ez a piac nagyon gyorsan mozog, és nekünk együtt kell haladnunk vele. Most minden a vegán és a fenntartható étkezés irányába mozdul el, és mi is csatlakozunk ehhez az irányhoz. Nem lehet megpihenni a babérjainkon.

Fennakadások a magfúziót kutató központnál

Végül pedig jöjjön egy francia központú, a magfúzióra irányuló projekt, amely több évnyi késedelemmel nézhet szembe. A hír, hogy a fúziós energiát kutató Iter ütemtervét tovább módosították, alig néhány héttel azután érkezett, hogy az Egyesült Államok tudósai fontos technikai áttörést jelentettek be területen.

A legfrissebb hírek itt!

A Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktort 2007-ben hozták létre azzal a céllal, hogy megépítsék a világ legnagyobb fúziós erőművét, amely a Nap működéséhez hasonló folyamat révén tiszta energiát termel. Az Iter célja az volt, hogy 2025-re létrehozza az ehhez szükséges plazmát, de ez a határidő nem lesz tartható.

Technikai problémák adódtak

„Nem szeretek időpontokról beszélni anélkül, hogy szerződésbe lenne foglalva az ütemterv. Most az egész folyamatról van szó, amely sok időt vesz igénybe. Úgy tűnik, hogy akár néhány évig is eltarthat. Arról van szó, hogy nem tudom pontosan, mennyi időre van szükség. És amíg nem kapok egy elemzést erről, inkább nem mondok semmit” – mondta Pietro Barabaschi, az Iter vezérigazgatója.

A végső fázis indítását 2035-re tervezik, addig még sok minden megtörténhet.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Esti torna mindenkinek – videó

Mozogj többet, élj tovább! Videó forrása Hirmagazin.eu

Esti mese gyermekeknek – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese - videó Videó forrása Hirmagazin.eu

Ma este: Jackie Chan – Kém a szomszédban;.. Holnap este: Anthony Quinn, Kevin Costner, Madeleine Stowe – Revans – videó

Bob Ho (Jackie Chan) a beépített szuper-spéci titkos ügynök diktátorokat, terroristákat és gonosz birodalmakat vont ki a forgalomból,...

Szakértő a Blikknek: ha Putyin Magyarországra jönne, letartóztatnák… Vagy mégsem?

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a...