17 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Dresszkód – mit jelent ez? Hogyan alkalmazzam a szabályokat a saját stílusomhoz?

Dátum:

Megosztás:

A dress code, avagy magyar kifejezéssel dresszkód az adott alkalmakon elvárt különféle öltözködési irányvonalak egyfajta segédlete.

A dresszkód megadásával könnyedén eldönthetjük, hogy az adott alkalomra mit illik felvennünk. Ez pedig igazán sokat segíthet abban, hogy ne érezzük magunkat kényelmetlenül, mert esetleg olyan szettben megyünk, ami túl- vagy alulöltöztet minket.

Dresszkód – az öltözködés jelölésére

A dresszkódnak több típusa és kategóriája létezik. A megadásuk egy meghívón például segítik abban a meghívottakat, hogy milyen öltözettel készüljenek. Ez egyrészt lehet kötelező, másrészt javaslat is. Általában elegáns alkalmakra szokás megadni a dresszkódot.

fashion blog

Ez lehet white tie, valamint black tie is. Előbbi a legelegánsabb nagyestélyi és szmoking jelzőre utal, gyakran kesztyűs viselettel, utóbbi pedig az öltöny és az estélyi viselet egyik jellegzetes elnevezése. Viszont ezeken túl többféle megnevezés ismert, amelyekkel általában ritkábban találkozunk hazai berkekben. A kifejezetten alkalmi dresszkód mellett ismeretesek még a formal, vagyis az elegáns és ezek altípusai, a félelegáns, valamint az üzleti – business formal – öltözködés kódnevei is. Szintén nem gyakori nálunk, de külföldön egészen gyakran használt a casual és altípusai, valamint az informal megjelölések is. Előbbi esetben mindenféle elegánsabb hétköznapi viselet megengedett, ami már nem mackónadrág és sportcipő, de még nem kisestélyi. Utóbbi esetben pedig az olyan mindennapi viseletet nevezik meg, amely szintén hétköznapinak mondható, de elegánsabb esti kiadásban. Ugyanakkor léteznek egyedi dresszkódok is, amiket bárki megadhat, akár esküvőkön vagy bármilyen más rendezvényen. Bizonyára ismert sokak számára, hogy a nagyobb diszkóknak is van egy-egy eseményre külön dresszkódja. A dresszkódokat egyébként nem csak a meghívón tüntetik fel, hanem az események honlapján is, ahol akár bővebben is kifejthetik, hogy miben és hogy érdemes megjelenni. Mit jelent ez, ha nincs például konkrét szín? Olyan leírásokkal találkozhatunk, ahol megadják, hogy a hölgyek ruhája ne legyen túl kivágott, vagy milyen rövid lehet maximum a szoknya. Urak esetében találkozhatunk olyan javaslatokkal, hogy milyen színek megengedettek zakó esetén, illetve feltüntetik, hogy kötelező a nyakkendő, avagy sem.

Hogyan kezeljük a dresszkódot?

Sok esetben megadnak részleteket is, ahogyan már ezt említettük, viszont van, amikor szimplán csak az általános jelölést írják le. Ám megeshet, hogy valamennyire eltérhet országonként.

ccc fashion blog

Vagyis, ha például külföldön kérik a dresszkódot, akkor ne a hazai leírást vegyük alapul, hanem az adott ország leírását. Ez azért nagy vonalakban egyezni szokott, azonban lehetnek apróbb változások nemzetenként például, hiszen sokszor az egyéni kulturális divatlenyomat meghatározhatja az öltöny szabását, vagy az ott elegánsnak számító színt. Erre tehát figyeljünk oda. Ha jobban érdekelnek az efféle részletek, akkor viszont jól jöhet egy olyan fashion blog, ami naprakészen foglalkozik ezzel a témával is. A CCC webáruházának oldalán például profi tanácsokat találhatunk. Az egyik legjobb divat blog CCC-módra, férfiaknak és nőknek egyaránt!

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (3.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Fogamzásgátló tablettákról röviden

A napokban egy kétgyermekes barátnőm hozzám fordult segítségért, mivel ismét szeretne visszatérni a fogamzásgátló szedéséhez. Sok-sok év után bizonytalan...

Elnöki pozíciót dédelget a mélykeresztény Tóth Gabi?

Az Idea Intézet felmérést végzett Tóth Gabiról. A kutatásban lényegében arra voltak kíváncsiak, hogy miért éreznek oly sokan ellenszenved...

71 évesen fürdőruhában pózol Cicciolina – Fotó

Staller Ilona előszeretettel oszt meg pikáns fotókat közösségi oldalán. Nem csoda, hiszen Cicciolina a hetvenen túl is bombasztikus...