10.2 C
Budapest
2023. március. 30. csütörtök

Drámai, romboló, meggondolatlan – a nemzetközi sajtó véleménye Trump döntéséről

Dátum:

Megosztás:

Számos nemzetközi sajtóorgánum bírálta Donald Trump amerikai elnök kedd este Washingtonban bejelentett döntését, amely szerint az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből, és visszaállítja az iszlám köztársasággal szembeni szankciókat.

A Der Standard című osztrák liberális napilap szerint Trump bejelentése váratlannak nem nevezhető, ám mégis drámai pillanat volt. Az amerikai elnök „elődei diplomáciájának szíve csücskét semmisítette meg” – írta az újság. „Nyugodtan kijelenthető: búcsút mondhatunk annak az elvárásnak, hogy egy amerikai elnök mindent a lehető legkisebb részletekig átgondol és megtervez, mielőtt egy ilyen fontos biztonságpolitikai döntést hoz” – tette hozzá a Der Standard.

A Der Kurier című független osztrák lap rámutatott, hogy Trump döntése a keményvonalasok malmára hajthatja a vizet Iránban, és semmivé válhatnak az elmúlt évek erőfeszítései. „Lehet, hogy egy észak-koreai Mickey egér-diktátor behódol Trump erőpolitizálásának. Azonban valószínűleg egyedül ő gondolja úgy, hogy ez Teheránt is befolyásolja majd” – írta a lap.

Drámai, romboló, meggondolatlan – a nemzetközi sajtó véleménye Trump döntéséről
Donald Trump amerikai elnök az iráni atomegyezményből való kilépés után az iszlám köztársaság elleni szankciókat jelenti be (Fotó: EPA / Michael Reynolds)

A Kronen Zeitung című osztrák napilap azt hangoztatta, hogy az atomalku felmondása „a fehér házi keményvonalasoknak csupán az első lépése a valódi céljuk felé vezető úton, amely nem más, mint a rezsimváltás Iránban”.

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) konzervatív svájci napilap szerdai számában azt hangsúlyozta: „semmi sem utal rá, hogy Trump komolyan eltervezte volna a következő napot”. „Hogy akar az Egyesült Államok hiteles ígéreteket tenni a következő hetekben esedékes csúcstalálkozón Észak-Koreának, ha épp az imént szegte meg az Iránnak adott szavát?” – tette fel a kérdést az NZZ.

„Trump negatív döntése az iráni reformerek veresége és ajándék a keményvonalasoknak” – írta szerdai számában a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap. Az atomalku zátonyra futása „gyengíti a nehéz gazdasági helyzet miatt bukdácsoló kormányt, a radikális nacionalisták pedig nem riadnak majd vissza attól, hogy ezt kihasználják” – fűzte hozzá az újság.

A Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap azt emelte ki, hogy Trump valamivel több mint egyéves elnöksége alatt hátraarcok sorozatát hajtotta végre, nem utolsósorban Irán esetében. Az újság rámutatott, hogy „az amerikai elnök olyan emberekkel veszi körül magát, akiknek nézetei egyeznek az övéivel. Ilyen az új nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton, illetve Mike Pompeo külügyminiszter is, akik szerint Irán minden rossz eredője a Közel-Keleten” – írta a lap.

Drámai, romboló, meggondolatlan – a nemzetközi sajtó véleménye Trump döntéséről 1
John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó Donald Trump amerikai elnök kabinetjének ülésén (MTI/AP/Evan Vucci)

A Corriere della Sera című olasz napilap leszögezte: „Hibás elképzelés valamit úgy szétrombolni, hogy közben nincs jó alternatíva.” Trump és tanácsadói számára „elsőbbséget élvez, hogy tönkretegyék mindazt, amit elődje, Barack Obama felépített” – írta a lap. „A Fehér Ház Izrael által támogatott vezetője lépésével egy nehezen begyógyuló sebet tépett fel hagyományos európai szövetségeseinél” – hívta fel a figyelmet a Corriere della Sera.

A londoni The Times című konzervatív lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az iráni rezsim szélsőséges tagjai sohasem tartották sokra az atomalkut. Trump lépése nekik kedvez, és „partvonalra sodorja a józanabb tárgyalópartnereket” a megállapodás esetleges újratárgyalásánál.

„Vakmerőnek és a legnagyobb valószínűséggel az ellenkező hatást kiváltónak” nevezte Trump lépését vezércikkében a The Washington Post liberális amerikai napilap.
Az amerikai elnök növelte egy konfliktus kockázatát – írta az újság. „Szaúd-Arábia és Izrael vélhetőleg abban reménykedik, hogy Trump döntése újra összeütközéshez vezet a Közel-Keleten az Egyesült Államok és ellenségük, Irán között” – folytatta a sajtóorgánum. „Az elnök gyakran hangoztatta, hogy nem akar több háborút a Közel-Keleten; döntése növelte a háború valószínűségét.”

Trump eddig csak azt mutatta meg, hogyan tud egyezményeket szétzúzni – írta a The New York Times című liberális amerikai napilap. „Teljesen hiányzik belőle az új megállapodások kötéséhez szükséges mélyreható politikai elképzelés vagy a stratégiai előrelátás és a türelem” – vélte az újság.

A Wall Street Journal (WSJ) című amerikai gazdasági napilap aláhúzta, hogy Trump döntésével „megnyílt a lehetőség, hogy Irán jobb egyezséget kössön, ha tényleg le akar mondani az atomfegyverekről”. Az elnök előtt álló kihívás az, hogy „felépítsen egy stratégiát, és szövetségeket kössön, amelyekkel mindaddig visszatarthatja Iránt, amíg az el nem fogadja a fontos korlátozásokat, amelyeket Barack Obama ódzkodott rögzíteni” – írta a WSJ.

A La Croix című francia katolikus napilap érthetetlennek nevezte az amerikai elnök magatartását annak fényében, hogy néhány hét múlva találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. Trump „egyfelől megbélyegzi Iránt, amely hajlandóságot mutatott arra, hogy röviddel az atomfegyver kifejlesztése előtt megálljt parancsoljon magának. Másfelől nem zárja ki, hogy egy olyan állammal rázzon kezet, amely nemrég megszerezte ezt a fegyvert” – mutatott rá a lap.

Trump nyakon ragadja Iránt – ezzel a címmel közölt szerkesztőségi véleménycikket a barcelonai kiadású La Vanguardia című országos napilap Spanyolországban. Az újság szerint globális katasztrófát feltételez az a döntés, hogy az Egyesült Államok az összes lehetséges szankciót újra bevezesse Iránnal szemben, mert egy bizalmi szakadékot nyit Washington és a paktum többi aláírója – Oroszország, Kína, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és az Európai Unió – között. Továbbá bátorítja Irán haladásellenes erőit, növeli a kőolaj árát, és csak Szaud-Arábiát és Izraelt teszi elégedetté. Ahogy az Kuba esetében is történt, Trump elnök folytatja törekvéseit, hogy törölje a térképről azokat a nagy megállapodásokat, amelyeket elődje Barack Obama ért el – állapította meg a La Vanguardia.

A Háárec című balliberális izraeli napilap a hivatalos izraeli állásponttal szembemenve bírálta Trump döntését. „Trump keményen megfogalmazott nyilatkozata növeli az összeütközés veszélyét a térségben” – írta a Háárec. „A tény, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök igazolhatóan és nyíltan támadja a megállapodást, azt a benyomást keltheti, hogy Izrael háborúba sodorja a világot” – tette hozzá a lap. „A kormányfő és Avigdor Liberman védelmi miniszter inkább olajat önt a tűzre a térségben, és erőfitogtatással intézi el a dolgokat. Ez a magatartás sokba kerülhet nekünk” – figyelmeztetett a Háárec.

A szaúd-arábiai Arab News elismerően nyilatkozott az amerikai elnök lépéséről, amely szerinte „tapsot és támogatást érdemel, nem bírálatot”. „Trump tette határozottan a jó irányba tett lépés, mert első helyre állítja az Egyesült Államok térségbeli szövetségeseinek biztonságát és érdekeit” – írta az Arab News. „Ez olyasmi, amit félrevezetett elődje, Barack Obama vitatható módon semmibe vett.”

Az al-Akbar című libanoni napilap azt írta, hogy Trump „egy régi-új időbe terelte vissza a térséget, és a viszonylagos békét Iránnal újra kardcsörtetés váltotta fel. Az amerikai elnök mindenkire ráborította az asztalt”.

forrás: MTI

(Fotó: Getty)

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Somogyi Erika: jó ebédhez szól a nóta – videó

Jó étvágyat kívánunk! https://www.youtube.com/watch?v=BFlZvpoSH-Q YouTube Hirmagazin.eu

Itt vannak Oroszország békefeltételei

Oroszország részletezte azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén véget érhet a háború. Moszkva csak saját feltételei mentén hajlandó békét...

A drágulással kapcsolatban is üzent a magyar vásárlóknak a Tesco-vezér

Pálinkás Zsolt szerint tetőzött az élelmiszerárak inflációja, Magyarország pedig jó hely üzletelni. .. Hogy aztán ez mit is jelent,...

Tovább csökkenti a trappista árát az egyik legnagyobb bolt – érdemes várni hétfőig a vásárlással

Újabb húsz százalékkal lesz olcsóbb a magyarok kedvenc sajtja. Borítékolható, hogy nem marad el a válasz a többi...