12.1 C
Budapest
2022. május. 23. hétfő

Döme-barlang

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Keszthelyi-hegység
Szabad-hegy, Balatonederics
Döme-barlang

A barlang hossza: 250 m
Mélysége: -103 m
Bejárat tszf. magassága: 280 m

A Keszthelyi-hegység keleti letörését alkotó Szabad-hegy (408 m) oldalában kb. 280 m tszf. magasságban nyílik, hegylábi lankás szőlőstől csupán 50 m szintkülönbséggel feljebb, mintegy 400 m-el északabbra a Sípos-torok szurdokvölgyétől.

A barlang morfológiailag három részre tagolódik.

Az első szakasza: a felső 15 m, amit főleg oldott üstös formák, tágas üregrészek jellemeznek, de ezek nagyrészt bontással tárultak fel. A kibontott földes, kőtörmelékes kitöltésből emberi, állati csontok és eszköztöredékek (5-7 ezer éves cserépkanál) kerültek elő, amelyek a neolitikus (Lengyel-kultúrához) tartoznak. Különlegességnek számít, hogy az eredetileg levegős részekben sok helyen a felszínről benyúló gyökerek szőnyegszerű szövedéke és lecsüngő gyökérrojtok borítják a falakat. Az erősebb csepegéseknél pedig felfelé burjánzó gyökérfonadékokat ún. gyökérsztalagmiteket találtak, amelyeket kutyára emlékeztető formáik alapján Puli és Snauzer névre kereszteltek el. Ilyen molyhos tölgy gyökérformák mészkőbarlangban a világon eddig még nem voltak ismeretesek.

A második szakasz -15 m-től a végpontig húzódik, ami szinte teljesen függőleges. Lényegében egyetlen hasadék mentén alakult ki. Falai fehérek és az aktív csepegések miatt csipkésre oldottak, valamint karrosodott felületűek. Üledék kitöltés csak a hasadékok oldalában és talppontjain látható. Cseppkövek csak néhány helyen díszítik a falakat.

A harmadik szakasz a vízszintes Pannónia-ág , ami kb. -80-en húzódik. Falait barna agyag borítja, alatta finom homokszerű kitöltés található. Helyenként visszaoldott cseppkőlefolyások és a mennyezet jellegzetes oldásformái mutatják a víz többszöri elborítását és intenzív befolyását is. A hálózatos termecskék füzére nagymértékben elüt a függőleges szakaszok arculatától.

Cseppkő és ásványkiválások főleg a felső részben és a Pannónia-ágban találhatóak. A barlang alsó 60-70 m-ben Co2 feldúsulás tapasztalható, ami akár 4-6 %-os is lehet. Ez az egyébként 2-3 óra alatt bejárható barlang túraidejét jóval meghosszabbíthatja és igen veszélyessé is teszi. A barlang hőmérséklete 8,7-11,2 Co között ingadozik.
Fokozott védelem alá helyezését különlegességnek számító gyökérsztalagmit képződményei, régészeti leletei és felszín alatti kiterjedése indokolták. A barlangot csak gyakorlott barlangkutatók kötéltechnikai ismeretek birtokában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park engedélyével látogathatják.

Túraajánlatokról az alábbi weboldalon tájékozódhat:
http://www.bfnpi.hu/index.phpőpg=menu_1088

Forrás:Wikipédia; Képek: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu;
Cím: Döme-barlang
Tel: 0036705322177
E-mail: [email protected]
Web: www.hirmagazin.eu

Előző cikkSzabadság-barlang
Következő cikkLóczy-barlang

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Szörnyű tragédia történt: 10 éves kisfiú halt meg a visontai horrorbalesetben

A balesetben egy 10 éves fiú a helyszínen életét vesztette. Összeütközött két személyautó a 3-as főút 86-os kilométerénél Visonta...

Zelenszkij szerint természetes, hogy az ukrán férfiaknak háborúba kell menniük (és meghalni dicsőség), és ez miatt nem hagyhatják el Ukrajnát, erről rendelet szól, a...

Az elnök össze-vissza beszél, szerinte Őhelyette inkább „talán a fiukat elvesztő szülőkhöz” kellene címezni a petíciót..., de ezt...

Horvátországban a rendőrök simán lelőttek két szurkolót..

A Hajduk Split labdarúgócsapatának több száz szurkolója került összetűzésbe a rendőrséggel szombaton Zágráb közelében. A bajnokság utolsó fordulójában a...

Ez nagyon csúnya dolog volt: Joe Biden megint összevissza beszélt, az orosz vezetők kinevették, nem hogy orvost küldtek volna hozzá! Szégyelljék el magukat!..- Szólj...

Joe Biden amerikai elnök nehezen tudja ellátni feladatait. Ezt május 22-én, vasárnap jelentette be Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció...