21.9 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Döbbentes adat látott napvilágot Magyarországról: a gyerekek 66%-át bántalmazzák

Dátum:

Megosztás:

A magyar diákok 66 százalékát rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak az iskolában, derült ki az UNICEF felméréséből, amit ezer, 12 és 20 év közötti fiatal töltött ki.

Döbbentes adat látott napvilágot Magyarországról: a gyerekek 66%-át bántalmazzák

Az ATV Híradójának nyilatkozó szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy bármelyik gyerek áldozattá válhat.

Bárkiből, aki sérülékenyebb és nem tudja kellőképp megvédeni magát

– közölte a bullying szakértő, Dóczi-Vámos Gabriella.

(A bullying az erőszakos viselkedés speciális fajtája. A bántalmazás rendszeres, szándékos és mindig egy gyerekközösségben zajlik, ahol meghatározott szerepek vannak.)

A legfrissebb hírek itt!

Beszólogatás, piszkálás, gúnyolódás – ez mind lehet bullying, az iskolai bántalmazás egyik jellemző formája. Ami sokszor kapcsolati, fizikai szinten is megjelenhet egy közösségben. Például kiközösítés formájában. Ráadásul a testi és lelki bántalmazás legtöbbször az iskola falain kívül, az online térben tovább folytatódik.

Vannak bántalmazók, vannak áldozatok, szemlélők és védelmezők, és tulajdonképpen azt gondoljuk, hogy a szemlélők szemlélődése az, ami az események fennmaradásának az egyik kulcsa. A bántalmazó általában addig megy el, viselkedésével, ameddig azt a közösség hagyja

– fogalmazott a szakértő, aki hozzátette, ha pedig nem lép közbe senki, akkor a bántalmazott gyerek a közösség peremére szorul, elmagányosodik. Idővel alacsony lesz az önbecsülése és az önértékelése is, ami a felnőttkorra is kihathat.

A szakértő szerint a bántalmazásnak egyértelműen a pedagógusok és a szülők vethetnek véget. Annál is inkább, mert a probléma súlyos és valós. Az UNICEF Magyarország felmérése szerint a diákok 66 százalékát érte már bántalmazás. Először 6 és 10 éves kor között. Huszonöt százalékuk segítséget sem mer kérni.

Címlapkép: csalad.hu

Cikk-kép: Getty

hellovidek

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Puskás Aréna Szoborparkban, hogy egy felejthetetlen koncerten vehessen részt.

Nem csalás, nem ámítás, idén immár ötödik alkalommal rendezte meg a Szerencsejáték Zrt. nagyszabású és ingyenes eseményét, a...

A kutatók kiderítették, meg kell-e mosni a rizst főzés előtt

A rizs Ázsiában és Afrikában több milliárd ember számára alapvető élelmiszer. A világ számos ikonikus ételének összetevője. Univerzális vonzereje...

Meghalt egy kislány – videó

Felfoghatatlan tragédia: magára rántotta a tévét és meghalt egy kislány Videó Magára rántotta a tévét, meghalt egy másfél éves kislány...

Földet ért a különleges minta a világűrből – videó

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta. A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő...