21.1 C
Budapest
2022. július. 2. szombat

Döbbenetes: ez áll az edzés közben meghalt magyar birkózó orvosszakértői véleményében – A családja sem tudott erről

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Budapest Megdöbbentő megállapításokat tartalmaz az orvos szakértői vélemény a fiatal birkózó, Rózsa György (†17) halálával kapcsolatban. Többek között azt, hogy a srácnak a normálishoz képest dupla akkora volt a szíve.

Mint azt a Blikk megírta: edzés közben rosszul lett a sportoló, életét már a gyors orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni. Szülei, akik képtelenek elfogadni imádott fiuk elvesztését, a tragédia óta életcélnak tűzték ki, hogy kiderítsék: pontosan mi vezetett gyerekük halálához. Első feltételezésük az volt, hogy gyerekük hirtelen szívmegállását az úgynevezett „vasgyári fogás” okozta, amit éppen a rosszulléte előtt gyakorolt.

A nyomozás azonban ezt a verziót kizárta, és inkább azt vizsgálták: a sportorvos hogyan adhatta meg Györgynek a halálát megelőzően a versenyzéshez feltétlenül szükséges engedélyt, amikor ezt korábban szívproblémák miatt megtagadta.

A napokban elkészült az orvos szakértői vélemény.

– A folyamat elindítója, ahogy azt korábban is gondoltuk, a vasgyári fogás volt – közölte a szakvélemény tanulmányozása után a gyászoló család ügyvédje, dr. Lichy József.

– Ez gyakorlatilag a nyak leszorítását jelenti, ami Györgynél gégegörcsöt, majd levegőelzáródást, végül pedig hirtelen szívhalált okozott. Ami azonban nagyon fontos, hogy egy egészséges ember esetében ilyen esetben nem következik be a szívhalál, György azonban komoly szívproblémákkal küzdött, amelyekről sem az edzője, sem a társa nem tudott. A szakvélemény szerint a szíve dupla méretű volt ahhoz képest, hogy milyen átlagosan egy ennyi idős fiatalé. Ezt azonban a sportorvos nem észlelte, amit nem értek – közölte a védő.

A Blikk információi szerint a szakvélemény tartalmazza azt is, hogy a sportorvos nem követett el hibát, mert a számukra követendő szakmai útmutató nem sorolja fel a sportolási engedély megtagadására vonatkozó betegségek listáján a szívnagyobbodást.

– Úgy gondolom, jogos a kérdés, hogy mit tartalmaz az útmutató, ha ezt nem? Remélem, ez a szörnyű tragédia rávilágít, hogy milyen komoly hiányosságok vannak a sportorvosi gyakorlatban! – vélekedett az ügyvéd.

Arról, hogy György szíve a halála előtti három évben a duplájára nőtt, szülei semmit nem tudtak.

– A fiam semmilyen teljesítményfokozót nem szedett, figyelt a helyes táplálkozásra is. Sportkarrierre vágyott, és tudta, hogy ennek feltétele az egészséges életmód. Nekünk ő volt a világon a legfontosabb – mondta korábban György édesanyja, Henriett.

Félévente kötelező

A 18 év alatti versenysportolóknak félévente kötelező sportorvosi vizsgálaton részt venniük. Ezen alkalmakkor az orvos többek között megméri a vérnyomásukat, és EKG-vizsgálatot is végez. Cél a betegségek, a sérülések, valamint az ezekre való hajlam kockázatának kiszűrése.

Forrás: Blikk

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Észak-Korea vezetése hajmeresztő bejelentéssel állt elő

A szakértők értetlenül állnak az északi, a koronavírus érkezésével kapcsolatos álláspont előtt. Észak-Korea lakosságát eközben arra figyelmeztette az...

A magyar katona nem társadalmi termék, hanem védelmező. A magyar hadsereg nem költségvetési kérdés, hanem a nemzeti megmaradás őre.

Amióta az eszemet tudom, mindig a hadsereg jelentette a rend végső bizonyosságát. Amikor hazánk határvidékén dörögtek a fegyverek,...

100 hektáron lángol egy fenyőerdő a Bükkben

Mintegy száz hektáron ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, hogy...

Dizon Home – vigyél életet otthonodba!

Sok lakberendezési áruházat találhatunk manapság, azonban olyat, mint a Dizon Home, meglehetősen keveset. Ebben az esetben ugyanis nem csak...
facebook